Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στο δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Παπανδρέου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στο δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Παπανδρέου

Στον δεύτερο γύρο , την ερχόμενη Κυριακή , θα αναδειχθεί ο νέος ηγέτης του ΚΙΝΑΛ. Θα “μονομαχήσουν”  ο ευρωβουλευτής , Νίκος Ανδρουλάκης,  και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός , Γιώργος Παπανδρέου. Το πρωί έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου των χθεσινών  εσωκομματικών εκλογών.

Ψηφίσαν περίπου σε 267.967 άτομα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα 211.191 άτομα που συμμετείχαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία του 2017. 

Πρώτος έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,96 %, δεύτερος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου με  27,82%, τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με  26,03% και έπονται οι Χρηστίδης με  3,25% και ισοβαθμούν ο Παύλος Γερουλάνος 2,98% και ο Χάρης Καστανίδης με 2,96%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης και της νησιωτικής Ελλάδας-, πρώτευσε στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτευσε στη δυτική Ελλάδα. Στην Αττική πλειοψήφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Την εβδομάδα που έχουμε μπροστά μας θα συνεχιστούν οι ζυμώσεις για τις συμμαχίες που θα γίνουν και την στήριξη που θα παρέχουν σε έναν από τους δυο, αυτοί που αποκλείστηκαν από το δεύτερο και τελικό γύρο για την εκλογή προέδρου. 

Η μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές, δεν αφήνει αδιάφορο το πολιτικό σύστημα και όλα τα πολιτικά κόμματα, καθώς και το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος. Αντιλαμβάνονται ότι την επόμενη ήμερα, μπορεί τα πολιτικά δρώμενα να πάνε αλλιώς, στα πλαίσια του αστικού πολιτικού συστήματος. Μένει να φανεί εάν η αυξημένη συμμετοχή θα σημάνει και μια νέα πολιτική δυναμική για το ΚΙΝΑΛ.  

Η αυξημένη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, πιθανά να δείχνουν και μια τάση επιστροφής στην ενεργεί πολιτική μιας μερίδας των πολιτών. Εκφράζει  τα αδιέξοδα και τις απογοητεύσεις από τις ασκούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

 Όμως η επιστροφή σε ένα πόλο της αστικής πολιτικής όπως είναι και το ΚΙΝΑΛ, τα λαϊκά τμήματα του λαού και της νεολαίας δεν έχουν να περιμένουν πολλά διαφορετικά πράγματα στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Είναι μια δύναμη δοκιμασμένη και καταδικασμένη τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας των πολιτικών που ακολούθησε (ένταξη στην ΟΝΕ και το ευρώ, μνημόνια, συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ κ.λ.π.)

Διαφορές μεταξύ των αστικών κομμάτων υπάρχουν στα σημεία, όχι όμως στην ουσία της αστικής πολιτικής που εφαρμόζουν και τις δεσμεύσεις που έχουν οι ηγεσίες τους απέναντι στα διάφορα κέντρα εξουσίας.

 Η όποια αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών θα γίνει εντός του πλαισίου του αστικού πολιτικού συστήματος και του καπιταλισμού, δεν είναι άνευ σημασίας αλλά δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη και χρειάζεται ο λαός, για να ζήσει καλύτερες ημέρες. Ποιος  από τους υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ μίλησε  πλέον για αλλαγή με κατεύθυνση το σοσιαλισμό, τον τρίτο δρόμο κ.λ.π. Αναφέρονται όλοι για ένα άλλο μίγμα διαχείρισης της ίδιας αστικής πολιτικής, εντός του πλαισίου της Ε. Ένωσης και του καπιταλισμού.  

Η ελπίδα του λαού μας, για μια καλύτερη ζωή  περνά μέσα από την επιστροφή των μαζών στην πολιτική και την ενασχόληση με αυτή. Μέσα από την ανάπτυξη των εργατικών, κοινωνικών και νεολαιίστικων αγώνων. Την αλλαγή των πραγματικών πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αναζητήσουμε την ελπίδα, υπερβαίνοντας κόμματα και πολιτικές που οδήγησαν στην συναίνεση με την αστική πολιτική, κινούνται εντός του αστικού πολιτικού πλαισίου και οδήγησαν στην ήτα της αριστεράς και τον εκφυλισμό της.

Το παρόν και το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι πάντα το γκρίζο  και προς το μαύρο, αλλά να το αναζητήσουμε σε αντικαπιταλιστική, σοσιαλιστική κατεύθυνση. Συμβάλλοντας καθημερινά στην εργατική και κοινωνική χειραφέτηση των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αναζητήσουμε, οι από τα κάτω την ελπίδα.

ΠΗΓΗ: rogmistinenimerosi2.blogspot.com

ΦΩΤΟ :  tanea.gr

Share this post