Έκλεισε ο Πανάγιος Τάφος, λόγω του κορονοϊού

Έκλεισε ο Πανάγιος Τάφος, λόγω του κορονοϊού

*Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος προσκύνησε το πρωί στον Πανάγιο Τάφο και τέλεσε Δοξολογία.

*Η κυβέρνηση του Ισραήλ έκλεισε συναγωγές και το τέμενος  Αλ Άκσα.

 

Μπήκε απόψε λουκέτο στον  ναό  της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει το Ισραήλ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Την είδηση  μετέδοσε  το πρακτορείο Reuters  , με τίτλο: “Jerusalem’s Church of the Holy Sepulchre Closes Amid Coronavirus Fears”, δημοσίευσε αμέσως η εφημερίδα “The New York Times”.

Όπως μας επιβεβαίωσε έγκυρη πηγή ο ναός αρχικά  θα παραμείνει κλειστός αρχικά για μία εβδομάδα.  Το πρωί στον ναό της Αναστάσεως εισήλθαν  για τελευταία, όπως αποδείχτηκε,  φορά ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και Αρχιερείς για την τέλεση της Δοξολογίας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Παρέστη και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος ,Χρήστος Σοφιανόπουλος.

Το κλείσιμο αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της ισραηλινής αστυνομίας με τους εκπροσώπους των εκκλησιών, είπε ο Ουάντι Άμπου Νάσαρ, ένας εκπρόσωπος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων των Αγίων Τόπων, αφού η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα για να αναχαιτιστή  εξάπλωση της ασθένειας.
«Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι η εντολή ισχύει για μία εβδομάδα, αν και κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση», είπε ο Νάσαρ.
Ο Αμπίντ Τζούντεχ, ένας Παλαιστίνιος η οικογένεια του οποίου κρατά ένα από τα κλειδιά του ναού, επιβεβαίωσε την απόφαση μέσω του Facebook.
Το κλείσιμο αποφασίστηκε ,  ενώ οι χριστιανοί όλων των δογμάτων προετοιμάζονται για το Πάσχα, μια περίοδο κατά την οποία συνήθως χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες συρρέουν στην Ιερουσαλήμ, οι δρόμοι της οποίας αυτήν την περίοδο είναι σχεδόν έρημοι. Το Πάσχα των Ρωμαιοκαθολικών φέτος πέφτει στις 12 Απριλίου και των Ελληνορθόδοξων μία εβδομάδα αργότερα.

 

Closure

At 5 p.m., the Church of the Holy Sepulcher has been closed due to the Covid 19 crisis.Updates will follow.

Gepostet von Custodia Terræ Sanctæ am Mittwoch, 25. März 2020

 

Ο Άμπου Νάσαρ είπε ότι, «αν συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα αυτή η κατάσταση και φτάσουμε στην περίοδο του Πάσχα», οι εκκλησιαστικές αρχές ελπίζουν ότι θα βρεθεί μια λύση ώστε να τελεστούν οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και να εορταστεί η Ανάσταση, ενδεχομένως περιορίζοντας τον αριθμό των παρισταμένων στον ναό.
Οι ισραηλινές αρχές ζήτησαν σήμερα να κλείσουν και όλες οι συναγωγές και η προσευχή να γίνεται στο ύπαιθρο, χωρίς να συγκεντρώνονται πάνω από 10 άνθρωποι κάθε φορά.

Επίσης, κάλεσαν τους Εβραίους πιστούς να μην φιλούν τις πέτρες στο αρχαίο τείχος, στην άκρη του Όρους του Ναού (η Πλατεία των Τεμενών). Από την Κυριακή έχουν σταματήσει και όλες οι προσευχές στο μουσουλμανικό τέμενος Αλ Άκσα.

Share this post