Έκλεισε η άτυπη 5+1 στην Γενεύη από 27-29 Απριλίου
Στόχος η αναζήτηση κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσων
Τη σύγκληση άτυπης συνάντησης (5+1) για το Κυπριακό , στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη, ανακοίνωσε με γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.
Στην συνάντηση, της οποίας θα προεδρεύσει ο γ.γ. του, θα πάρουν μέρος οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Αναστασιάδης και Τατάρ, και εκπρόσωποι των τριών
( Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) εγγυητριών δυνάμεων. Επίσης, θα παραβρίσκεται εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Μετά τις διαβουλεύσεις που διεξήγαγε εκ μέρους του ΓΓ η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τους περασμένους μήνες, ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να συγκαλέσει μία άτυπη συνάντηση 5+1 για το κυπριακό ζήτημα, στη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου», ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ.
Όπως σημειώνει στην δήλωση του ο εκπρόσωπος του ΓΓ, «ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιοριστεί, αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα».
Για την εκπροσώπηση της ΕΕ στην άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό, συμφώνησαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, πριν από την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. Η Ε.Ε . είχε εκπροσωπηθεί και στις συναντήσεις, που είχαν γίνει στην Ελβετία το 2017. Οι δύο συμφώνησαν στην ανάγκη εκπροσώπησης της ΕΕ στην συνάντηση, αλλά και ουσιαστικής εμπλοκής της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη, ανάμεσα σε άλλα, «και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του».
Θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.
Ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για τον καθορισμό της συνάντησης . Σε γραπτή δήλωση τονίζει πως «η λύση πρέπει να βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής, στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία θα οδηγήσει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία εντός των παραμέτρων, που επαναβεβαιώθηκαν στην κοινή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου 2019 , στο Βερολίνο, και αποτυπώθηκαν στη δήλωση του ΓΓ των ΗΕ που ακολούθησε».
Αντίθετα, η Άγκυρα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ έχουν δηλώσει ότι στην συνάντηση θα θέσουν θέμα για λύση «δύο κρατών».
Ο υπουργός εξωτερικών της «ΤΔΒΚ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, είπε ότι η διαδικασία στην πενταμερή της Γενεύης «δεν πρέπει να αρχίσει και δεν θα αρχίσει από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντάνα».
Επίσης, δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μεταβεί στην Γενεύη για να μην δώσει την ευκαιρία σε εκείνους που επιθυμούν “να εκτρέψουν τη διαδικασία για να πετύχουν τον στόχο τους”. Σημείωσε ότι μπορεί να μην καταστεί δυνατό να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινός στόχος σε μία συνάντηση και να χρειαστούν άλλες 2-3 συναντήσεις, όμως δεν θα ήταν «υγιής προσέγγιση» να παραταθεί αυτό σε βάθος χρόνου.
Ανέφερε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα αποδεχθεί να υπάρχει αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τραπέζι, που θα διεξαχθεί η συνάντηση 5+1 και πρόσθεσε ότι «αν κάποιοι αξιώνουν την παρουσία της ΕΕ και θέλουν να βρίσκονται στη “γειτονιά” στην οποία θα διεξάγεται η συνάντηση, μπορούν να βρίσκονται και να έχουν διμερείς επαφές σε χρόνο που δεν θα διεξάγεται η πενταμερής».
Εξάλλου, ο νομικός σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Ογουζχάν Χασίπογλου, δήλωσε ότι αν η ομοσπονδία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, τότε θα βρεθούν άλλα μοντέλα λύσης.
Ο κ. Χασίπογλου ανέδειξε το θέμα της κυριαρχίας και είπε ότι «οι Τ/κ θέλουν να διασφαλίσουν το δικαίωμα της κυριαρχίας τους».
Στη διαδικασία, που θα ξεκινήσει, «εμείς μιλούμε για την κυρίαρχη ισότητα και την θέτουμε στο τραπέζι, ειδικά στη άτυπη 5 +1»
Επανέλαβε την θέση ότι «η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να διαμοιραστεί τον πλούτο του νησιού ή τη διαχείριση με τους Τ/κ και οι συνομιλίες για την ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί».
Ο γ.γ. του ΟΗΕ, παρά τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, έχει αφήσει το θέμα ανοικτό, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις απόψεις όλων των πλευρών.