Έκλεισαν “όπως -όπως” τον “νέο ρεαλισμό” του Χ. Γεωργιάδη

Έκλεισαν “όπως -όπως” τον “νέο ρεαλισμό” του Χ. Γεωργιάδη

Της Μαρίνας Οικονομίδου*

Η συνέντευξη του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ ,Χάρη Γεωργιάδη, στην «Καθημερινή» όπου εξέφραζε την εκτίμηση πως η διχοτόμηση χωρίς να ήταν ποτέ θέληση της ε/κ πλευράς προκύπτει εκ των πραγμάτων, πως οι πρόσφυγες έφυγαν, οι περιουσίες χάθηκαν και πως το μόνο που ζητά η Τουρκία είναι κοινή κυριαρχία, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στο πολιτικό σκηνικό ανοίγοντας στο συναγερμικό στρατόπεδο τι λύση θέλει τελικά η κυβερνώσα παράταξη.

Στην ατζέντα του εκτελεστικού

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου θέλησε να κλείσει το θέμα συνοπτικά καθώς την Κυριακή υπήρξε τεράστια αντίδραση από Συναγερμικά στελέχη για το που το πάει ο ΔΗΣΥ και αν συναινεί σε σενάρια λύσης δύο κρατών. Σε αυτό το πλαίσιο κατά τη συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος συζητήθηκε και η συνέντευξη του Χάρη Γεωργιάδη, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν υψηλοί τόνοι. Υπήρξε η άποψη όπως αυτή του Κρις Τριανταφυλλίδη, που είδε θετικά τη συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη και άλλοι όπως ο βουλευτής Λευκωσίας Μιχάλης Σοφοκλέους που έθιξαν πως η όλη συζήτηση, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που αμφισβητείται η βούλησή μας για λύση δεν βοηθά. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ωστόσο είχε έτοιμη ανακοίνωση ως απάντηση στα όσα ερωτήματα ηγέρθηκαν την Κυριακή. Όπως είχε αναφέρει την Κυριακή η «Κ» σε ρεπορτάζ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε δεχτεί αρκετά τηλεφωνήματα από πολιτικά πρόσωπα, μετά και τη δημοσιοποίηση του «Νέου Ρεαλισμού» για να ξεκαθαρίσει και τη θέση του κ. Γεωργιάδη και του ΔΗΣΥ. Η ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στη συνέχεια ξεκαθάριζε πως η διαχρονική θέση του ΔΗΣΥ είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα» όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα και χωρίς εγγυητές και κατοχικούς στρατούς. Και όπως και στο πλαίσιο Γκουτερες ήταν ξεκάθαρο, στις εδαφικές αναπροσαρμογές θα πρέπει να περιλαμβάνονται τόσο τα Βαρώσια όσο και η Μόρφου». Αυτό αποτελούσε και μία απάντηση στη θέση του κ. Γεωργιάδη πως δεν πρόκειται να δεχτεί ομοσπονδία χωρίς την επιστροφή Μόρφου και Αμμοχώστου. Τη θέση αυτή συνυπέγραψε και ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος ξεκαθάρισε πως ουδέποτε έθεσε θέμα άλλου πλαισίου λύσης.

Ο ρεαλισμός δε μπορεί να είναι νέος…

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου στην μεσημβρινή εκπομπή του ΑΛΦΑ, ο οποίος είπε πως εκφράζει τη θέση του ΔΗΣΥ και την δική του και αν θέλουν οτιδήποτε να ρωτήσουν τον κ. Γεωργιάδη. Ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ ιδρύθηκε για τη λύση του κυπριακού. «Κατά τη δική μου προσωπική άποψη ο ρεαλισμός δε μπορεί να είναι νέος ούτε παλαιός, είναι διαχρονικός και αυτός ο διαχρονικός ρεαλισμός επιτάσσει τη συνέχιση των προσπαθειών για επίτευξη ψηφισμάτων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όποιος μιλά σήμερα για δύο κράτη στην ε/κ πλευρά και υιοθετεί την ρητορική της Τουρκίας είναι εκτός πραγματικότητας και ενάντια στα συμφέροντα της ε/κ πλευράς συμπλήρωσε ο κ. Δημητρίου. Την ανακοίνωση φρόντισαν να αναδημοσιεύσουν στελέχη του κόμματος, ενώ ο κ. Σοφοκλέους σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ ποτέ δεν περιοριζόταν στο τι απορρίπτει ή σε πρόταξη όρων για να συνομιλήσει αλλά πρότεινε ξεκάθαρα τι και πώς το επιδιώκει. Σε αντίθεση με τον κ. Γεωργιάδη που έλεγε πως η τελευταία ευκαιρία ήταν το 2004, ο κ. Σοφοκλέους σημείωσε πως και ο Κληρίδης και ο Αναστασιάδης πλησίασαν πολύ κοντά σε λύση, τελευταία φορά το 2017 με ανταλλαγή χαρτών, πλαίσιο για άνοιγμα κεφαλαίου ασφάλειας και κατέληξε πως ο Κληρίδης δεν θα συμβιβαζόταν ποτέ με την ιδέα της διχοτόμησης. «Ο αγωνιστικός ρεαλισμός» ανέφερε με νόημα «η τόλμη του, αποτελούν για εμάς αναφορά και πηγή έμπνευσης».

Αντιδράσεις εκ των έσω και έξω

Αξίζει να σημειωθεί πως ο «νέος ρεαλισμός» του Χάρη Γεωργιάδη, είχε προκαλέσει την αντίδραση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου ο οποίος τον κάλεσε να εξηγήσει τι θέλει να πει και συμπλήρωσε πως «ένας από τους λόγους που φτάσαμε εδώ, 47 χρόνια χωρίς λύση είναι η έλλειψη καθαρού λόγου». Με τη θέση του κ. Χάσικου συμφώνησε και ο βουλευτής Λευκωσίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης Μιχάλης Σοφοκλέους. Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου του Γλαύκου Κληρίδη Μιχάλη Παπαπέτρου, αλλά και του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, όπου σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο χαρακτήρισε προσβλητική την έκκληση Χάρη προς την πολιτική ηγεσία να μιλήσει επιτέλους τη γλώσσα την αλήθειας. «Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μιλούσε τη γλώσσα της αλήθειας;» διερωτήθηκε ο κ. Βασιλείου. Όμως, ούτε η συνέντευξη κάλυψε στελέχη του κόμματος με τον πρώην υπουργό υγείας Γιώργο Παμπορίδη να εκφράζει λύπη και να αναφέρει πως το μόνο που υπηρετείται είναι η θέση της Άγκυρας για «αναγνώριση των πραγματικοτήτων» στο νησί. Η συνέντευξη του Χάρη Γεωργιάδη επικρίθηκε και από την αντιπολίτευση με το ΑΚΕΛ να διερωτάται αν οι θέσεις του κ. Γεωργιάδη να ρωτά αν συμφωνεί ο ΔΗΣΥ με τις θέσεις Χάρη Γεωργιάδη και να σημειώνει πως οι θέσεις του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ δεν αποκλείουν διχοτομικές λύσεις. Διχοτομικές και επικίνδυνες χαρακτήρισε τις θέσεις του Χάρη Γεωργιάδη το ΔΗΚΟ.

Οι λόγοι

«Για ποιο λόγο το κάνει αυτό ο Χάρης;» ήταν το ερώτημα που έθεταν διάφοροι στα κομματικά πηγαδάκια. Όπως σημειώνεται και στη συνέντευξη, οι βολιδοσκοπήσεις από ξένους διπλωμάτες για το αν θα πείραζε την ε/κ πλευρά η επιστροφή των Βαρωσιωτών υπό τουρκική διοίκηση, ήταν ο κύριος λόγος που τον έκανε να γράψει και το άρθρο αλλά και να μιλήσει για τον νέο ρεαλισμό. Μία κίνηση, ούτως ώστε να στείλει μηνύματα στο εξωτερικό ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε την όποια λύση. Η χρονική συγκυρία, μία μέρα πριν από την άφιξη Λουτ και ενώ αναμένεται να παρακαθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών, ήταν κάτι που ξένισε πολλούς. Δεν είναι τυχαίο ότι η συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη μεταφράστηκε από τ/κ μέσα.

Υπάρχουν στελέχη που αναφέρουν πως αυτές ήταν πάντα οι θέσεις του κ. Γεωργιάδη και πως επιχειρεί με τόλμη να θέσει τις πραγματικότητες, σε αντίθεση με άλλα στελέχη που ενώ συμφωνούν ότι η διχοτόμηση είναι προ των πυλών σιωπούν.
Υπάρχουν και τα στελέχη που θεωρούν πως όλο αυτό, η οικειοποίηση δηλαδή του Γλαύκου Κληρίδη αποτελεί τον καταλληλότερο προεκλογικό. Ένα θέμα που θα τον φέρει στο προσκήνιο την καταλληλότερη στιγμή, ενώ άλλοι πολιτικοί κύκλοι θεωρούν πως ο αναπληρωτής Πρόεδρος κινείται προς την φιλοσοφία του Νίκου Αναστασιάδη επιδιώκοντας να λάβει το δακτυλίδι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προεδρία του κόμματος ή ακόμα και για άλλες ευγενείς φιλοδοξίες. Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν άλλωστε, πως σε αντίθεση με την Πινδάρου, ο Λόφος, είδε μάλλον θετικά τις τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Η δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου

«Η διαχρονική θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού από την ίδρυσή του ήταν και παραμένει η επιδίωξη εξεύρεσης λύσης του κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα και χωρίς εγγυητές και κατοχικούς στρατούς. Και όπως και στο πλαίσιο Γκουτερες ήταν ξεκάθαρο, στις εδαφικές αναπροσαρμογές θα πρέπει να περιλαμβάνονται τόσο τα Βαρώσια όσο και η Μόρφου. Με τη χώρα μας ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάκτηση η οποία επιτεύχθηκε με τον Γλαύκο Κληρίδη, η λύση θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Τα πιο πάνω συστατικά είναι απολύτως αναγκαία για να μπορεί να γίνει η λύση αποδεκτή από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, θέση την οποία επικοινωνούμε προς πάσα κατεύθυνση στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Με την έλευση της κ. Λουτ επανεκκινεί η προσπάθεια για να συνεχίσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε στο Κρανς Μοντανά. Σ’ αυτή την προσπάθεια και στη στήριξη των θέσεών μας, είναι που είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι.

Τα δυο κράτη που ζητά η τουρκική πλευρά είναι η νομιμοποίηση της κατοχής και δεν μπορούν με κανένα τρόπο να διασφαλίσουν την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη του.

Τέτοιες σκέψεις δεν είναι και δεν θα μπορούσε ποτέ να ήταν επιλογή του Δημοκρατικού Συναγερμού, της παράταξης που έδωσε διαχρονικά και συνεχίζει να δίνει αναρίθμητες μάχες για την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου».

Η συνέντευξη Χάρη Γεωργιάδη

Ο “νέος ρεαλισμός” by ARISTEIDIS VIKETOS

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου

Share this post