Εκλέγεται σήμερα ο νέος Αρχιεπίσκοπος

Εκλέγεται σήμερα ο νέος Αρχιεπίσκοπος

Ο Λεμεσού Αθανάσιος θα αποδεχθεί το όποιο αποτέλεσμα και συστήνει να μην γίνουν διαμαρτυρίες.

Σήμερα 24 Δεκεμβρίου 2022, παραμονή της του Χριστού Γεννήσεως, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου, με μυστική ψηφοφορία, θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο. 

Στο παρεκκλήσιο του Αποστόλου Βαρνάβα , στον πρώτο όροφο της Αρχιεπισκοπής, τελείται , συμπροσευχομών όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου, Θεία Λειτουργία από τον νεότερο κατά τα πρεσβεία Μητροπολίτη, ο οποίος δεν είναι στο τριπρόσωπο ,  Τριμυθούντος Βαρνάβα. ( Πάνω: Ιούνιος 2022 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Χρυσόστομος Β’ με την Ιερά Σύνοδο.  Ιστορική αδημοσίευτη μέχρι τώρα φωτογραφία./Αρχείο Αρχιεπισκοπής)

Η Θεία Λειτουργία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 09: 00. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, τα 16 μέλη της Συνόδου θα προσέλθουν και πάλι στο παρεκκλήσιο και θα αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας , στην βάση του τριπροσώπου, για την εκλογή του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας Κύπρου.  

Το τριπρόσωπο, που ανέδειξε με ψηφοφορία ο λαός, απαρτίζουν οι Λεμεσού Αθανάσιος (35, 68%), Πάφου Γεώργιος(18,39%)  και Ταμασού Ησαΐας(18, 10%). Ο Λεμεσού υποστηρίζει, πράγμα που όμως δεν προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης, ότι η Σύνοδος «πρέπει να κάνει σεβαστεί την ετυμηγορία του λαού, ο οποίος τον ανέδειξε πρώτο με διαφορά».

Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται από τους τρεις υποψηφίους αυτός , που θα λάβει στην πρώτη ψηφοφορία  εννέα ψήφους (απόλυτη πλειοψηφία). Αν αυτό δεν επιτευχθεί,  θα γίνει δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων και απαιτείται σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας ο Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί με κλήρο. Μετά την εκλογή  θα ακολουθήσει το Μεγάλο Μήνυμα  στον παλαιό Καθεδρικό Ναό του Ιωάννη Θεολόγου. Ο πρώτος στην τάξη των Συνοδικών, ο Κιτίου Νεκτάριος, θα προστεί σύντομης Ακολουθίας και στην συνέχεια οι Αρχιερείς θα υπογράψουν επί της Αγίας Τραπέζης τον Κώδικα της Συνόδου με το Πρακτικό της εκλογής. Αμέσως θα προσέλθει στον Ναό ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος θα αναπέμψει δέηση και θα υπογράψει τον Κώδικα. 

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου θα αναγνώσει το σχετικό απόσπασμα από τον Κώδικα , αναγγέλοντας εν  Εκκλησία την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου. Από την Ωραία Πύλη, ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα  απαντήσει  με το κείμενο της ευχαριστίας, αποδεχόμενος το «επίταγμα». Αρχιερείς, κλήρος και λαός αναφωνούν  “Άξιος”.

 

 

 

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει  σε ημερομηνία , που θα ορίσει ο ίδιος.

Επικρατέστερος φέρεται ο Πάφου Γεώργιος, ο οποίος , εκτός από την δική του ψήφο, φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ageliaforos.com,  να εξασφαλίζει τις ψήφους, εννέα μελών της Συνόδου.  Πρόκειται για τους  Μητροπολίτες  Κιτίου, Μόρφου, Κωνσταντίας, Τριμυθούντος και των Επισκόπων Καρπασίας, Αρσινόης, Χύτρων και Μεσαορίας. Ο Πάφου είναι πιθανόν να στηριχτεί και από τους Ταμασού και Κυρηνείας, οπότε θα εκλεγεί με 11 ψήφους.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος έχει , εκτός της δικής του , δεδομένες τις ψήφους του Μητροπολίτη -μετά την σημερινή δήλωση- Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρου, των Επισκόπων Αμαθούντος, Λήδρας,  Νεαπόλεως  και ίσως του Μητροπολίτη Κυρηνείας. Δηλαδή , θα συγκεντρώσει πέντε με έξι ψήφους.

Ο Κύκκου Νικηφόρος, ο οποίος αντιτάχθηκε σφόδρα στην αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, εξέφρασε με ανακοίνωση   την στήριξή του στο Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, αφού διαπίστωσε ότι  δεν έχει πιθανότητες εκλογής ο Ταμασού Ησαΐας. Στο θέμα της Ουκρανίας ο Λεμεσού είχε συμπορευθεί με τον Κύκκου.

 

Λεμεσού Αθανάσιος: Θα αποδεχθώ το όποιο αποτέλεσμα

“Θα σκανδαλιστεί ο λαός, εάν η Ιερά Σύνοδος δεν σεβαστεί την ετυμηγορία του”, υπογράμμισε  ο Λεμεσού Αθανάσιος. Ωστόσο,  τόνισε ότι θα αποδεχθεί με ειρήνη και αγάπη το όποιο αποτέλεσμα της  ψηφοφορίας στην Ιερά Σύνοδο, για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου.

Μιλώντας στο ΡΙΚ , ο Λεμεσού Αθανάσιος υπέδειξε πως δεν θέλει να γίνουν διαμαρτυρίες από υποστηρικτές του, σε περίπτωση μή εκλογής του.

Είπε επίσης ότι δεν του προκαλούν απογοήτευση, οι εκτιμήσεις για εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού επισήμανε πως ο ίδιος έτοιμος να προσφέρει στην εκκλησία, ωστόσο εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα συνεχίσει τη διακονία του.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα είναι , σύμφωνα με τα αρχεία που διασώζονται στους εκκλησιαστικούς κώδικες,  ο 760ς στην μακραίωνη ιστορία της Εκκλησίας Κύπρου. Επίσης , είναι η δεύτερη φορά, κατά την οποία γίνεται εκλογή Αρχιεπισκόπου παραμονή των Χριστουγέννων. Η πρώτη ήταν στις 24 Δεκεμβρίου 1947, όταν εκλέχτηκε ο από  Κυρηνείας μακαριστός Μακάριος Β’.

Α. Βικέτος

Share this post