Εκκλησιαστικό Μουσείο και Χριστουγεννιάτικο χωριό εγκαινίασε ο Μητροπολίτης Ταμασού

Εκκλησιαστικό Μουσείο και Χριστουγεννιάτικο χωριό εγκαινίασε ο Μητροπολίτης Ταμασού

Εκκλησιαστικό Μουσείο στον Ασκά εγκαινίασε ο ΜητροπολίτηςΤαμασού και Ορεινής, Ησαΐας,  μαζί με τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσο.

Ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει ότι ο υπουργός στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι στο Μουσείο εκτίθενται σημαντικά εκκλησιαστικά αντικείμενα από τον 14ο μέχρι και τον 20ο αιώνα. Φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας και παλαίτυπα φωτίζουν περαιτέρω την ιστορία του Ασκά και τη μακραίωνη πορεία του μέσα στους αιώνες. Επίσης , ο υπουργός είπε:

“Ο Gunnis Rupert, Άγγλος επιθεωρητής αρχαιοτήτων που υπηρέτησε στην Κύπρο μεταξύ 1926 και 1932, κατά την έρευνά του σε όλο το νησί, εντόπισε και κατέγραψε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις εκκλησίες στον Ασκά. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού είναι μεσαιωνικό κτίσμα. Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου πρέπει να χρονολογείται στις αρχές του 16ου αιώνα, ενώ ανοικοδομήθηκε το 1763. Αναφέρεται ακόμα και στο ξωκλήσι της της Αγίας Χριστίνας, που βρίσκεται έξω από το χωριό, και το οποίο χρονολογείται στο 1411.

Αντίστοιχα, ο George H. Everett Jefferey, Έφορος Αρχαίων Μνημείων της Κύπρου μεταξύ 1903 και 1935, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, αναφέρει τις δύο εκκλησίες του Ασκά σε βιβλίο του για τα ιστορικά μνημεία της Κύπρου, περιγράφοντας την αρχιτεκτονική τους και σημειώνοντας ότι πρόκειται για γραφικούς ναούς.

Και οι δύο ναοί κοσμούνται με σημαντικές τοιχογραφίες της Μεσαιωνικής περιόδου, που μαρτυρούν τη θρησκευτικότητα και τη βαθιά πίστη των κατοίκων του Ασκά.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει με τη συντήρηση τόσο των δύο εκκλησιών όσο και των τοιχογραφιών τους, σε συνεργασία με διάφορους φορείς. Συγκεκριμένα, για την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, το 2006 κατασκευάστηκε πλακόστρωτο από πέτρα του Τροόδους περιμετρικά της εκκλησίας, εργασία την οποία επέβλεψε το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, το 1978 το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχώρησε με την επιδιόρθωση του καμπαναριού, ενώ κατά τα έτη 1996-2000 συνεργάστηκε με το Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου για τη συντήρηση των τοιχογραφιών. Κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών, αφαιρέθηκε ένας τοίχος στα νότια της αψίδας του ιερού, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη νέων τοιχογραφιών στο Ιερό οι οποίες διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση”.

ΕΞΑΛΛΟΥ, ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρει:”Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ασκά βρίσκεται εντός του ιστορικού πυρήνα της κοινότητας. Στο Μουσείο παρουσιάζονται φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας και παλαίτυπα, τα οποία χρονολογούνται από τον 14ο μέχρι και τον 20ο αιώνα, τα οποίας φυλάσσονταν στις ναούς και παρεκκλήσια της κοινότητας.

Στόχος του Μουσείου είναι να συγκεντρώσει, διαφυλάξει, μελετήσει και να προβάλει βυζαντινά – εκκλησιαστικά κειμήλια, τα οποία βρίσκονταν στις τρεις εκκλησίες της κοινότητας (ναός Τιμίου Προδρόμου, ναός Τιμίου Σταυρού και παρεκκλήσι Αγίας Χριστίνας).

Η ποιότητα και η ποσότητα των έργων που διασώζει ο Ασκάς είναι μοναδική γεγονός που μας οδηγεί στην υπόθεση ότι τουλάχιστον κατά την περίοδο της Λατινοκρατίας (1192-1571) υπήρξε δυναμική και δραστήρια κοινότητα. Αναμφίβολα, ο επισκέπτης του Μουσείου μπορεί να παρακολουθήσει μέσω των εκθεμάτων την ιστορία και τέχνης της περιοχής.

Το έργο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαΐα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και δραστήριος σε θέματα πολιτισμού και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιθυμία του Μητροπολίτη είναι όπως το Μουσείο αποτελέσει την καρδιά ενός πολιτιστικού χώρου στην ευρύτερη περιοχή”.

Εγκαίνια Χριστουγεννιάτικου Χωριού στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής

Άλλη ανακοίνωση της Μητρόπολης Ταμασού αναφέρει:

“Με παιδικές φωνές γέμισε το Χριστουγεννιάτικο χωριό στην Μητρόπολη Ταμασού το οποίο εγκαινιάστηκε το Σάββατο (10/12).

Παραστάσεις, δραστηριότητες, face painting, ταχυδακτυλουργοί και ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα του σκόρπισαν χαμόγελα στους μικρούς μας φίλους.

Σκοπός, τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στην εκκλησία όπως διαμηνύει εδώ και 15 χρόνια με τις δράσεις του στην Μητρόπολη Ταμασού ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας.

«Τα παιδιά και οι νέοι δεν θέλουν πολλά πράγματα, ένα χαμόγελο, μια αποδοχή, μια αγκαλιά, μια δραστηριότητα. Θεωρώ ότι τα τελευταία 15 χρόνια, καταφέραμε να πείσουμε ότι αγαπούμε τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις και μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, να τους ακούσουμε και να τους στηρίξουμε. Όλα αυτά τα παιδιά είναι μέσα από προγράμματα, δραστηριότητες, αθλητικούς, πολιτιστικούς ομίλους, αλλά είναι και το κάλεσμα που έκανα και στην Ταμασό, αφήστε τα παιδιά να έρθουν σε μένα»

Το Χριστουγεννιάτικο αυτό χωριό ανοίγει τις πύλες του εδώ και περίπου 5 χρόνια δίνοντας το μήνυμα της χαράς και της ειρήνης δηλώνει ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης πάτερ Θεόδωρος. 

«Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η Μητρόπολη δεν ανήκει σε κάποιους ιερείς, είναι η Μητρόπολης του λαού και άρα ο λαός έρχεται εδώ να βρεί το δικό του το σπίτι και μέσα σε αυτό, το δικό του το σπίτι να νιώσει την χαρά και την αγάπη των Χριστουγέννων.»

Το Χριστουγεννιάτικο χωριό θα είναι ανοικτό για το κοινό μέχρι τις 6 Ιανουαρίου και τα Σαββατοκύριακα θα εμπλουτίζεται με πλήθος δραστηριοτήτων”.

Share this post