Εκκλησία Ρωσίας και Πολιτική Θεολογία: Ιστορία και Παρόν (βίντεο)

Εκκλησία Ρωσίας και Πολιτική Θεολογία: Ιστορία και Παρόν (βίντεο)

Διαδικτυακή διάλεξη Μητροπολίτη Κωνσταντίας & Αμμοχώστου Βασιλείου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελευταία διάλεξη του κύκλου διαλέξεων, τον οποίο διοργάνωσε το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Centre of Natural and Cultural Heritage κατά το χειμερινό εξάμηνο 2021 υπό την εποπτεία του Δρος Σοφοκλή Σοφοκλέους Πανεπιστημιακού, Ιδρυτή και Προέδρου του ΚΕ.ΦΥ.ΠΟ.Κ.
 
Ομιλητής στη διαδικτυακή (ένεκα των υγειονομικών συνθηκών) διάλεξη ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εκκλησία Ρωσίας και Πολιτική Θεολογία: Ιστορία και Παρόν».
 
Στην εμπεριστατωμένη εισήγησή του ο Μητροπολίτης Βασίλειος, έκανε μια αναδρομή στην ίδρυση, οργάνωση και ιστορική εξέλιξη της Ρωσσικής Εκκλησίας αλλά και της χώρας/Ομοσπονδίας γενικότερα.
 
Αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας με τον υπόλοιπο ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο, τις άλλες χριστιανικές ομολογίες ή δόγματα αλλά και στο ρόλο που προσπαθεί να διαδραματίσει στην πολιτική σκηνή.
 
Απαντώντας σε ερώτηση συμμετεχούσης για το “πως βλέπει την εξέλιξη του Ουκρανικού ζητήματος”, ο Πανιερώτατος, κατέθεσε την προσωπική του άποψη λέγοντας πως «τέτοια θέματα η Ορθόδοξη Εκκλησία είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν αρκετές φορές. Έφερε ως παράδειγμα την Εκκλησία της Βουλγαρίας, η οποία για 40 χρόνια ήταν αποκομμένη από την κοινωνία με τον υπόλοιπο ορθόδοξο κόσμο.Εξέφρασε  τη βαθιά του λύπη για το γεγονός πως η ίδια η Εκκλησία  Ρωσίας, δεν επεδίωξε η ίδια να επιλύσει το ζήτημα, “κρατώντας” για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ένα μεγάλο μέρος των ορθοδόξων, εκατομμύρια πιστούς, αποκομμένους από την κοινωνία, αφού δεν αποδέχεται το βάπτισμά τους, τον Γάμο κ.ο.κ, θεωρώντας τα όλα άκυρα. Αυτό επεσήμανε, δεν αποτελεί την ορθή αντιμετώπιση ενός τέτοιου μεγάλου ζητήματος, ποιμαντικού και εκκλησιολογικού, γιατί οι κανόνες της εκκλησίας επιβάλλουν και μας εφιστούν την προσοχή να μη χάνονται ψυχές εξαιτίας του πείσματός μας, του πείσματος κάποιων ανθρώπων τόνισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη λαϊκή ρήση και έκφραση “ο νοών νοείτω”.

Share this post