Εκκλησία Κύπρου: Πραγματικός ιδιοκτήτης της Αγίας Σοφίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Εκκλησία Κύπρου: Πραγματικός ιδιοκτήτης της Αγίας Σοφίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου, σε ανακοίνωσή της εκφράζει την βαθιά της θλίψη και ανησυχία για την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος.

Η Ιερά Σύνοδος αναφέρει επίσης ότι παρακολουθεί με θλίψη δηλώσεις των εκπροσώπων των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι θέλοντας να στηρίξουν την πράξη της τουρκικής κυβέρνησης, κατηγόρησαν ψευδώς με ασύστολες και αστήρικτες κατηγορίες τους Ελληνοκύπριους ότι προέβησαν σε καταστροφές τουρκοκυπριακών μνημείων και εθελοτυφλούν, ενώ καθημερινά βλέπουν στις περιοχές που διαβιούν τους κατεστραμμένους από τους ίδιους χριστιανικούς ναούς των κατεχομένων.

Εκφράζει επίσης λύπη γιατί όπως αναφέρεται, οι δηλώσεις διαμαρτυρίας δυτικών κρατών για το θέματα της Αγίας Σοφίας, δεν θα μετατραπούν σε πρακτικά μέτρα, αφού δεν υπάρχει βούληση από τα δυτικά και χριστιανικά κράτη λόγω των συμφερόντων που υπάρχουν. Εκφράζεται επίσης έκπληξη για δηλώσεις ηγετών δυτικών χωρών που στηρίζουν ανερυθρίαστα την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας.

Η Ιερά Σύνοδος απευθύνει κραυγή αγωνίας στους διεθνείς πολιτικούς και διαχριστιανικούς οργανισμούς, σε κυβερνήσεις χωρών, ακόμα και στη Διάσκεψη Ισλαμικών χωρών για να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία να σεβαστεί το πλέον ιερό σύμβολο των ανά την οικουμένη χριστιανών.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:  “εάν όντως ο Πρόεδρος της Τουρκίας είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και θέλει να έχει μια «μικρή δόση σοφίας», λέγοντας ότι θα σεβαστεί τους πολιτισμούς, δεν έχει παρά να το αποδείξει έμπρακτα και αντί να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μήλον της έριδος, να επιτρέψει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον πραγματικό ιδιοκτήτη, να τελεί σε ένα τμήμα της Αγίας Σοφίας τη λειτουργία για τους Χριστιανούς, όπως σε άλλο τμήμα να τελείται η μουσουλμανική προσευχή”.  

*Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ιεράς Συνόδου

    ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

*Φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα από την επίσκεψη (11. 4. 2010)  του  Αρχιεπισόπου Χρυσοστόμου  Β’ στην Αγία Σοφία . Τον συνόδευαν ο Μητροπολίτης Πάφου και οι επίσκοποι Καρπασίας και Χύτρων.

Share this post