Έκκληση Πάπα για «διπλωματία της ελπίδας». Aναφορά και στην Κύπρο
Πρέσβης της Κύπρου Γιώργος Πουλίδης: “Να αγωνιστούμε για ένα μέλλον ειρήνης μέσω του διαλόγου και της αλληλεγγύης”.
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο Πάπας Φραγκίσκος , μιλώντας σήμερα (9.1.2025) στα διαπιστευμένα στην Αγία Έδρα μέλη του Διπλωματικού Σώματος, έκανε αναφορά στο πρόβλημα της Κύπρου. Ο Ποντίφικας, αναφερόμενος στο κλίμα ανασφάλειας στον κόσμο που οδηγεί στην ανέγερση τειχών και στη χάραξη νέων συνόρων, τόνισε: «υπάρχουν άλλα (τείχη), που παραμένουν στη θέση τους, όπως αυτό που χωρίζει το νησί της Κύπρου για πάνω από πενήντα χρόνια και αυτό που έχει κόψει στα δύο την κορεάτικη χερσόνησο για πάνω από εβδομήντα χρόνια, χωρίζοντας οικογένειες, σπίτια και πόλεις». Επίσης, είπε: «Αυτά τα σύγχρονα σύνορα επιδιώκουν να γίνουν γραμμές οριοθέτησης της ταυτότητας, όπου η διαφορετικότητα μετατρέπεται σε αιτία δυσπιστίας, καχυποψίας και φόβου: «Ό,τι έρχεται από εκεί δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης, γιατί είναι άγνωστο… Ως αποτέλεσμα, νέα τείχη υψώνονται για αυτοσυντήρηση, ο έξω κόσμος παύει να υπάρχει και αφήνει μόνο τον “δικό μου” κόσμο, σε σημείο που οι άλλοι, οι οποίοι πλέον δεν θεωρούνται ανθρώπινα όντα με αναφαίρετη αξιοπρέπεια, να μετατραπούν απλά σε “αυτούς”. Κατά ειρωνικό τρόπο, η λέξη “σύνορα” δεν σημαίνει ένα μέρος που χωρίζει, αλλά ένα μέρος που ενώνει, (cum-finis), όπου μπορεί κανείς να συναντήσει τους άλλους, να τους γνωρίσει και να μπει σε διάλογο μαζί τους”.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είχε κάνε αναφορά στην Κύπρο στο Χριστουγεννιάτικo Μήνυμά του(25/12/24) “Urbi et Orbi” με τα εξής λόγια : «Είθε το Ιωβηλαίο να αποτελέσει ευκαιρία να γκρεμιστούν όλοι τα τείχη: τα ιδεολογικά τείχη που συχνά χαρακτηρίζουν την πολιτική ζωή, καθώς και τα φυσικά τείχη όπως η διαίρεση που επηρεάζει το νησί της Κύπρου εδώ και πενήντα χρόνια, διαρρηγνύοντας τον ανθρώπινο και κοινωνικό της ιστό. Ελπίζω να βρεθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση, μια λύση που θα μπορεί να τερματίσει τη διαίρεση, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των κυπριακών κοινοτήτων».
Της σημερινής ομιλίας του Πάπα προηγήθηκε χαιρετισμός από τον πρύτανη του Διπλωματικού Σώματος , πρέσβη της Κύπρου Γιώργο Πουλίδη.
Η συνάντηση του Πάπα με τους διπλωμάτες αναμεταδόθηκε και δημοσιεύτηκε από βατικανικά, ιταλικά και διεθνή (τηλεόραση, ράδιο, διαδίκτυο και εφημερίδες) μέσα ενημέρωσης.
Η Tiziana Campisi, σε άρθρο της στο Vatican News, γράφει: «“Η διπλωματία πρέπει να έχει το θάρρος να είναι δημιουργική προκειμένου να ενισχύσει την ενότητα στην πολυμορφία”: τα λόγια του πρύτανη του Διπλωματικού Σώματος και πρέσβη της Κύπρου, Γιώργου Πουλίδη, στον χαιρετισμό του προς τον Πάπα κατά τη διάρκεια του ακροατηρίου για τις ευχές της Πρωτοχρονιάς, ακούγονται σαν δέσμευση εκ μέρους όλων των πρεσβευτών που είναι διαπιστευμένοι στην Αγία Έδρα”.
Πριν ακούσει την ομιλία του Πάπα , ο αρχαιότερος από τους διαπιστευμένους διπλωμάτες ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για “το ακούραστο έργο του, πηγή ελπίδας για τόσους πολλούς λαούς, τόσες πολλές γυναίκες και άνδρες” και τόνισε ότι το θέμα της ελπίδας που επιλέχθηκε για αυτό το Ιωβηλαίο, ενόψει των πιο πρόσφατων δραματικών γεγονότων, “τρέφει την αποφασιστικότητα να αγωνιστούμε για ένα μέλλον ειρήνης μέσα από τον διάλογο και την αλληλεγγύη”».
Η ελπίδα είναι αστείρευτη σε εκείνους που έχουν πίστη, εμπιστοσύνη στους άλλους, ενώνουν γενιές, ενισχύουν τις κοινότητες, λέει ο Πουλίδης, ο οποίος θυμάται τη βούλα του Ιωβηλαίου Spes non Confundit, όπου ο Φραγκίσκος τονίζει «την επείγουσα ανάγκη να φέρουμε απτά σημάδια αγάπης και κατανόησης σε εκείνους που υποφέρουν περισσότερο από τις ανισορροπίες του κοινωνικού μας συστήματος». Και έτσι, «μόνο με το να γίνουμε “προσκυνητές της ελπίδας” για τους αρρώστους, τους φτωχούς, τους φυλακισμένους, τους μετανάστες, τους ηλικιωμένους και τους νέους μπορούμε να επανενεργοποιήσουμε αυτόν τον ενάρετο κύκλο που, μέσω της αναγνώρισης των ανησυχιών των άλλων, επανεντάσσει τους πιο εύθραυστους στην ανθρώπινη οικογένεια”, εκτίμησε ο πρέσβης.
Τα λόγια του Πάπα, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα Urbi et Orbi που αναγγέλλει την έναρξη του Ιερού Έτους, «αμφισβητούν ευθέως τον ρόλο μας ως διπλωμάτες», παρατηρεί ο πρέσβης της Κύπρου, ο οποίος υπέδειξε ότι ο Πάπας καλεί να «μάθουμε πώς να αδράξουμε κάθε ευκαιρία για διαφάνεια, ακόμη και την παραμικρή». Αυτό, είπε ο κ. Πουλίδης, «απαιτεί επιμονή, δέσμευση», υπενθύμισε ο Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, και «υπομονή», όσον αφορά την «πορεία οικοδόμησης μιας ενωμένης και ειρηνικής Ευρώπης», για την οποία είναι απαραίτητο να «αποκατασταθούν οι σχέσεις και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των εθνών». Και ο χρόνος «πρέπει να αφιερωθεί στην υποδοχή των μεταναστών, στην οικοδόμηση πολυπολιτισμικών και πολυθρησκευτικών κοινωνιών», συνεχίζει ο κ. Πουλίδης, προσθέτοντας ότι η “ελπίδα” και η “υπομονή” πρέπει να είναι οι συντεταγμένες κάθε καλού διπλωμάτη, ώστε να επιλυθούν τελικά οι συγκρούσεις».
Ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος αναφέρει επίσης την ενθάρρυνση του Πάπα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ινδονησία, και στη συνάντηση με τον Μεγάλο Ιμάμη Nasaruddin Uman στο τζαμί Istiqlal, να «περπατήσουν στην αναζήτηση του Θεού και να συμβάλουν στην οικοδόμηση ανοιχτών κοινωνιών βασισμένων στον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία αγάπη». Ο κ. Πουλίδης υπενθυμίζει επίσης τις διάφορες εκκλήσεις του Φραγκίσκου προς τη διεθνή κοινότητα «να βρίσκεται κοντά σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ώστε να μπορούν να είναι πιο δίκαιες, ελεύθερες και ανοιχτές κοινωνίες». Και, μεταξύ των διαφόρων λύσεων που προτείνει ο Πάπας, ο πρέσβης της Κύπρου αναφέρει “την διαγραφή από τις πλουσιότερες χώρες του οικονομικού χρέους, που οι φτωχότερες χώρες έχουν συνάψει, συχνά βίαια, όχι για ελεημοσύνη ή οίκτο, αλλά ως ηθική και ηθική αποζημίωση, διότι πρέπει να αναγνωριστεί η ύπαρξη ενός οικολογικού χρέους των βιομηχανικών χωρών προς το Νότο του κόσμου που πρέπει να πληρώσει διπλά για την εκμετάλλευση της οποίας είναι θύμα».
Τέλος, η ιταλίδα δημοσιογράφος σημειώνει ότι ο Γιώργος Πουλίδης επανέφερε την έκκληση του Πάπα να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες της καρδιάς , ότι η αλλαγή πρέπει να ξεκινά από τον εαυτό μας και ότι πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε και να αγαπάμε και, όπως διαβάζουμε στην εγκύκλιο Dilexit , υπάρχει ανάγκη για τον κόσμο, εν μέσω πολέμων και ανισορροπιών, «να ανακτήσει “αυτό που είναι πιο σημαντικό: την καρδιά”».
Η ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου
Καθώς ξεκινά το έτος, σημείωσε ο Πάπας, βρίσκουμε τον κόσμο μας να σπαράσσεται από πολυάριθμες συγκρούσεις, τρομοκρατικές ενέργειες, κοινωνικές εντάσεις.
Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στο όραμά του για μια «διπλωματία ελπίδας», η οποία, όπως είπε, «μπορεί να σαρώσει τα πυκνά σύννεφα του πολέμου με τους ανανεωμένους ανέμους της ειρήνης».
Ταυτόχρονα, σημείωσε, «σχεδόν καμία γωνιά του κόσμου μας δεν έχει μείνει ανέγγιχτη από τον ευρύ πολιτιστικό μετασχηματισμό που επέφερε η ταχεία πρόοδος της τεχνολογίας, της οποίας η ευθυγράμμιση με τα εμπορικά συμφέροντα είναι όλο και πιο εμφανής, δημιουργώντας μια κουλτούρα ριζωμένη στον καταναλωτισμό».
Σε απάντηση, είπε ο Πάπας, μια διπλωματία ελπίδας πρέπει επομένως να είναι μια «διπλωματία της αλήθειας», η οποία συνδέει την πραγματικότητα, την αλήθεια και τη γνώση, προκειμένου να παρέχει στους ανθρώπους μια κοινή γλώσσα βασισμένη στην πραγματικότητα.
Η γλώσσα είναι ιδιαίτερα σημαντική στις διπλωματικές σχέσεις, σημείωσε, εκφράζοντας τη λύπη του για τις προσπάθειες αλλαγής της έννοιας των όρων ή μονομερούς παρερμηνείας του περιεχομένου των συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Αντιπροσωπεύει μια μορφή γνήσιας ιδεολογικής αποικιοκρατίας που επιχειρεί, σύμφωνα με προσεκτικά σχεδιασμένες ατζέντες, να ξεριζώσει τις παραδόσεις, την ιστορία και τους θρησκευτικούς δεσμούς των λαών», είπε, καταδικάζοντας ως «απαράδεκτες» τις προσπάθειες να κατοχυρωθεί «ένα υποτιθέμενο ‘δικαίωμα στην άμβλωση’».
Ο Ποντίφικας συνέχισε ζητώντας μια «διπλωματία της συγχώρεσης», η οποία μπορεί να βρει τρόπους να επανορθώσει τις σχέσεις που έχουν σπάσει από το μίσος και τη βία με τρόπους που φροντίζουν τα θύματα.
Απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να τερματίσει τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα, υπενθυμίζοντας το τεράστιο τίμημα που έχουν προκαλέσει οι συγκρούσεις σε αθώους πολίτες.
«Ταυτόχρονα», πρόσθεσε, «πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ο πόλεμος τροφοδοτείται από τη συνεχιζόμενη διάδοση όλο και πιο εξελιγμένων και καταστροφικών όπλων», επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του ότι «ο πόλεμος είναι πάντα μια αποτυχία».
Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τις αυξανόμενες εκφράσεις αντισημιτισμού και τις διώξεις κατά των χριστιανικών κοινοτήτων.
«Δεν μπορεί να υπάρξει αληθινή ειρήνη χωρίς την εγγύηση της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία συνεπάγεται σεβασμό για τη συνείδηση των ατόμων και τη δυνατότητα δημόσιας εκδήλωσης της πίστης και συμμετοχής σε μια κοινότητα», είπε.
Ο Πάπας αναφέρθηκε στο μέλλον της Συρίας, λέγοντας ότι όλοι οι Σύριοι, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών, θα πρέπει να μοιράζονται το κοινό καλό.
Επίσης, ζήτησε μια «διπλωματία της ελευθερίας», η οποία επιδιώκει να θέσει τέλος στη μάστιγα της εμπορίας ανθρώπων, της τοξικομανίας και άλλων μορφών σύγχρονης δουλείας.
Μια διπλωματία ελπίδας, πρόσθεσε, είναι επίσης μια «διπλωματία της δικαιοσύνης», λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας την έκκληση του έτους του Ιωβηλαίου για διαγραφή των χρεών, είτε είναι κοινωνικά είτε φορολογικά.
Τέλος, επανέλαβε την έκκλησή μου να εξαλειφθεί η θανατική ποινή σε κάθε έθνος, “καθώς δεν βρίσκει καμία δικαιολογία σήμερα μεταξύ των μέσων που μπορούν να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη”, είπε.
ΦΩΤΟ: Vatican news