Εκεί που μας χρωστούσαν, μας παίρνουν και το βόδι…

Εκεί που μας χρωστούσαν, μας παίρνουν και το βόδι…

Το ΓΤΠ   ΕΚΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ,  γιατί η Νομική Υπηρεσία ακόμα δεν κατάφερε να οργανωθεί και να λύσει το στεγαστικό της μια και καλή.

Της Αναστασίας Αδαμίδου, 

 Λειτουργού  Α’ του ΓΤΠ*

 

Ζούμε πρωτοφανείς στιγμές στο Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών (ΓΤΠ) τις τελευταίες μέρες. Αποφασίστηκε σε συσκέψεις στο Προεδρικό και στη Νομική Υπηρεσία (ΝΥ), με τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ανήκουμε, ότι τα ¾ του δεύτερου ορόφου του ΓΤΠ (τον ήθελαν όλο αλλά…συμβιβάστηκαν) θα δοθούν στη ΝΥ για να στεγαστούν ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ νομικοί που προσέλαβε για συγκεκριμένο πρότζεκτ. Και όχι μόνο ο δικός μας όροφος, αλλά και το παρακείμενο κτήριο όπου στεγάζονται η Επίτροπος Νομοθεσίας και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Σύμφωνα με την σοφή και άριστη, από πλευράς διοίκησης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού απόφαση, οι ΜΟΝΙΜΟΙ λειτουργοί του ΓΤΠ που εργάζονται στο 2ο όροφο, θα πρέπει να μετακινηθούν στο ισόγειο και  στον πρώτο όροφο, όπου ήδη στεγάζονται άλλοι λειτουργοί, και να μπουν 2 και 3 μαζί σε ένα γραφείο (μια που πέρασε επιτέλους η πανδημία, μια αγκαλιά όλοι τη θέλουμε)  ενώ οι προϊστάμενοι τμημάτων ΔΕΝ δικαιούνται πια να έχουν δικό τους γραφείο! Μέχρι και τη βιβλιοθήκη του ΓΤΠ μας συνέστησαν να καταργήσουμε και να την κάνουμε γραφεία για να λύσουμε το πρόβλημα «μας», καλή τους ώρα! Τους χώρους των αρχείων, όπου φιλοξενούμε ερευνητές, νομίζω τους σώσαμε, στο…τσακ δηλαδή!

Στο άμεσα επηρεαζόμενο προσωπικό του ΓΤΠ η ετσιθελική αυτή απόφαση απλώς ανακοινώθηκε με τη διαταγή να ξεκινήσει αμέσως η υλοποίηση της! Καμιά διαβούλευση, καμιά καταγραφή των συγκεκριμένων αναγκών του κάθε τμήματος του ΓΤΠ δεν προηγήθηκε. Κανένας δεν έκρινε σκόπιμο να ρωτήσει πώς αυτή η απόφαση επηρεάζει την οργάνωση και αποτελεσματικότητα του  – πολύ σημαντικού, μας λένε κατά τα άλλα – έργου του ΓΤΠ. Το οποίο, ναι, είναι πολύ σημαντικό, όταν καλούμαστε να συνδράμουμε και να προβάλουμε το έργο της Προεδρίας, 13 Υπουργείων / Υφυπουργείων και 14 Επιτρόπων. Όταν ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ενημερώνουμε, φιλοξενούμε και εξυπηρετούμε καθημερινά δημοσιογράφους κυπριακών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, ερευνητές, συνεργάτες και πολίτες. Ούτε και φαίνεται να έχει σημασία το ότι επίκεινται διορισμοί νέων λειτουργών και προαγωγές με τις αντίστοιχες πρόσθετες στεγαστικές ανάγκες. Αλλά, είπαμε, η πανδημία έφυγε ανεπιστρεπτί…

Μεταξύ άλλων «επιχειρημάτων», ακούσαμε ότι ο 2ος όροφος του ΓΤΠ πάντα ανήκε στη ΝΥ! ‘Ελα όμως που δεν ανήκε…Τα δυο κτήρια επεκτάθηκαν ταυτόχρονα τη δεκαετία του ’80 και το εν λόγω τμήμα ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ στη ΝΥ καθώς συστεγαζόταν με το Γραφείο Προγραμματισμού και αντιμετώπιζε θέμα συνωστισμού. Όταν αυτό απέκτησε δικές του εγκαταστάσεις, ο όροφος επιστράφηκε στο ΓΤΠ, το οποίο τώρα ΕΚΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ξανά, γιατί η ΝΥακόμα δεν κατάφερε να οργανωθεί και να λύσει το στεγαστικό της μια και καλή.

Το ΓΤΠ απέδειξε τη διάθεση του να βοηθήσει το Γενικό Εισαγγελέα και την Υπηρεσία του τόσο στο θέμα στέγασης που αντιμετωπίζει όσο και στη δική του καθημερινή εργασία. Από τον περασμένο Μάιο, φιλοξενούμε στο ΓΤΠ 9 λειτουργούς της ΝΥ παραχωρώντας τους 5 γραφεία μας. Μας είπαν, «είναι προσωρινό μέχρι να λύσουμε οριστικά το στεγαστικό μας πρόβλημα». ‘Ελα όμως που τελικά θέλουν εμάς προσωρινούς στο ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ! Ούτε φαίνεται να εκτιμάται το ότι το ΓΤΠ παραχώρησε στο Γενικό Εισαγγελέα μόνιμη λειτουργό του για να εκτελεί καθήκοντα Τύπου στο γραφείο του.

Αυτή μάλλον είναι η «αναβάθμιση» που μας υποσχέθηκαν κάποιοι αξιωματούχοι, «εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας» το έργο μας!!!

Ευχαριστούμε, κύριοι….

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post