Εκδήλωση μνήμης στην Αθήνα για την 570η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Εκδήλωση μνήμης στην Αθήνα για την 570η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Οι Εκδόσεις Ακρίτας, η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης για την 570η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, Δημ. Σούτσου 46, [στάση μετρό Αμπελόκηποι].

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Χαιρετισμός από την Λένα Αναπνιώτη, Πρόεδρο της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών

«Η Πόλη Εκείνων», από τον Νίκο Κόλμαν, Πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών

Κείμενα από το βιβλίο του Φώτη Κόντογλου, «Το πάρσιμο της Πόλης» θα διαβάσουν οι ηθοποιοί [σε αλφαβητική σειρά]:

Κάτια Γέρου, Θέμης Πάνου & Γιούλικα Σκαφιδά.  Το βιβλίο είναι ένα αφηγηματικό χρονικό των τελευταίων ημερών της Αλώσεως της Πόλης. Θρήνοι και όνειρα, άτοπα σε μία εποχή που προσπαθούμε τα σύνορα να μη χαράσσονται με όπλα. Ο Φώτης Κόντογλου καταγράφει τις ζοφερές μέρες, που παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο DNA κάθε απογόνου της λαμπρής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Κλιμάκιο του χορού του Εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως θα ψάλλει ύμνους και τραγούδια για την Άλωση.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σταμάτιος – Νικόλαος Κίσσας, Ιεροψάλτης Άρχων Πρωτομαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Φώτης Κόντογλου

Ο Φώτης Κόντογλου γεννημένος στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1895 αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους και πνευματικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα. Νέος ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου γνώρισε και σπούδασε τη “δυτική” λεγόμενη ζωγραφική, αλλά τελικά αφιερώθηκε στη βυζαντινή τέχνη και ιδιαίτερα στην αγιογραφία, που γνώρισε σε βάθος όταν επισκέφθηκε το 1923 το Άγιον Όρος. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους λογοτεχνικούς κύκλους της πρωτεύουσας για τα πρωτότυπα κείμενά του. Φιλοτέχνησε πολλούς φορητούς πίνακες, εικονογράφησε εκκλησίες της Αθήνας, που σήμερα θεωρούνται μνημεία βυζαντινής αγιογράφησης, συντήρησε τις τοιχογραφίες του Μυστρά. Για το σύνολο της προσφοράς του βραβεύτηκε από το κράτος και την Ακαδημία Αθηνών. Πέθανε το 1965 στην Αθήνα.

Φώτης Κόντογλου «Το πάρσιμο της Πόλης» by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

Share this post