Εκατόν είκοσι επτά “κεράκια” για το Ζωγράφειο της Πόλης
Πρωτοπορεί, προσφέροντας το καλύτερο στους μαθητές του και διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα της Ομογένειας.
Η σημερινή μέρα είναι εξόχως σημαντική για την ελληνική παιδεία στην Πόλη, αλλά και τον Ελληνισμό ευρύτερα. Η 19η Σεπτεμβρίου είναι η γενέθλιος ημέρα του Ζωγράφειου (Γυμνάσιο-Λύκειο) της Πόλης. Σαν σήμερα το 1893 το Ζωγράφειο άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του και υποδέχτηκε τους πρώτους ( 522 ) μαθητές του. Οι πρώτοι απόφοιτοι πήραν τα απολυτήρια τους το 1899. Ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών (900) ήταν το 1962.
Τον 19ο αιώνα διαπιστώθηκε η ανάγκη για ένα επιπλέον εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Πόλη, καθώς στο Ζάππειο φοιτούσαν πάνω από 800 μαθητές. Έτσι, αποφασίστηκε να γίνει έρανος για να χτιστεί ενα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν για το έργο αυτό, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής.
Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας Σταυροδρομίου αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη, με τα σχέδια του οποίου οικοδομήθηκε το σχολείο. Έμβλημα του Ζωγραφείου είναι η Σφίγγα της ελληνικής μυθολογίας.
Το ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο είναι χτισμένο σε ένα κάθετο σοκάκι της Μεγάλης Οδού του Πέρα, στο Turnacıbaşı Sokak, όπου την οθωμανική εποχή κατοικούσαν σχεδόν αμιγώς χριστιανικοί πληθυσμοί και μέχρι τον 20ό αιώνα άκμαζε το ρωμαίικο στοιχείο.
Αν και το Ζωγράφειο δεν είναι το παλιότερο σχολείο της Πόλης –η πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή ιδρύθηκε το 1454 και το Ζάππειο λειτουργεί από το 1875–, αποτελεί σημείο αναφοράς, λόγω των δραστηριοτήτων του.
Στα δύσκολα χρόνια, μετά τις απελάσεις των Ρωμιών το 1964, καθοριστικό ήταν το έργο του μακαριστού Δημητρού Φραγκόπουλου, ο οποίος διετέλεσε για δεκαετίες διευθυντής του Ζωγραφείου.
Για την προσφορά του τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Δασκάλου του Γένους.
Τον διαδέχτηκε ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου, ο οποίος διευθύνει το Ζωγράφειο τα τελευταία 26 χρόνια. Την χρονιά που πέρασε οι μαθητές ήταν 50 , ενώ το 2020-21 θα είναι 48 διότι αποχώρησαν δύο αδέλφια , παιδιά Έλληνα διπλωμάτη, ο οποίος ολοκλήρωσε την θητεία του στην Κωνσταντινούπολη.
Η κορυφαία δραστηριότητα του Ζωγραφείου είναι η οργάνωση, μαζί με τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης, ετήσιου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας. Το Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ( φοίτησε στον Γυμνασιακό κύκλο του Ζωγραφείου), πραγματοποιείται στην Πόλη, με την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από 20 σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Αμερικής, της Πόλης και της Ίμβρου και εκλεκτών εκπροσώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Στο πλαίσιο των συνεδρίων πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, εκδόσεις. Επίσης , από το 2016 αναβίωσε ο ‘Ζωγράφειος Αγών’, που είχε θεσμοθετηθεί από τον Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως, στα τέλη του 19ου αιώνα, για τη βράβευση δέκα εκθέσεων ‘περί ζώντων μνημείων’, δηλαδή εκθέσεων που παρουσίαζαν ‘τις ελληνικές διαλέκτους, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού’, με τη ‘γενναία χορηγία του αγωνοθέτου και μεγάλου του συλλόγου ευεργέτου Χρηστάκη Εφέντη Ζωγράφου’.
Ο διευθυντής Γιάννης Δεμιρτζόγλου έγραψε σήμερα στην ιστοσελίδα του Ζωγραφείου:
“Στα 127 χρόνια από την ίδρυσή του το Ζωγραφειο συνεχίζει να πρωτοπορεί, να προσφέρει το καλύτερο στους μαθητές του, να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα της Ομογένειας.
Για τη διαδικτυακή εξ’ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία παρέχει σε όλους τους μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου 50 tablet, HUAWEI T5 3 GB RAM, με 32 GB μνήμη. Στα tablet θα είναι εγκατεστημένες οι εφαρμογές: Microsoft Teams, GMAIL, Google Docs, Chrome Browser, Calculator, Wikipedia Browser, για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική διδασκαλία, τη στενή συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών, την ανάθεση καθηκόντων, την αποστολή εκπαιδευτικού υλικού και φυσικά τη διατήρηση της διαρκούς επικοινωνίας μαθητών και εκπαιδευτικών.
Τα τάμπλετ θα χρησιμοποιούνται μόνο για σχολική χρήση.Στόχος είναι και μετά την πανδημία οι νέες τεχνολογίες να ενσωματωθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία, η εμπειρία που αποκτήθηκε να αξιοποιηθεί και στις φυσικές τάξεις. Το εκπαιδευτικό υλικό να είναι ψηφιακό, οι φωτοτυπίες λιγότερες, η πρόσβαση σε βιβλία και βιβλιοθήκες ανοιχτή, η μάθηση πιο ευχάριστη και διαδραστική. Επιπλέον οι ορίζοντες των μαθητών μας θα διευρυνθούν. Θα καλλιεργηθεί η επικοινωνία με σχολεία του εξωτερικού στο πλαίσιο συνεδρίων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Ας είναι καλορίζικα για τους μαθητές μας και ας διευκολύνουν το πολύτιμο έργο των συναδέρφων μου…
Κυρίως, ας κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα στη γνώση και στη δημιουργία!
Ευχαριστώ θερμά για την παντοτινή στήριξη, την αμέριστη εμπιστοσύνη, τη στενή συνεργασία και τη διαρκή συμπαράσταση τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Γιώργο Παπαλιάρη και τον Ιδρυτή του Ζωγραφείου κ. Στράτο Δολτσινιάδη. Πολλές ευχαριστίες και στον αγαπητό φίλο Αντώνη Φιλιππίδη για τις πολύτιμες υποδείξεις του και τέλος στους μαθητές του Ζωγραφείου και στους εκπαιδευτικούς, που στηρίζουν κάθε τολμηρό σχέδιο, κάθε νέα προσπάθεια”.