Ειρηνική επίσκεψη Κιέβου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

Ειρηνική επίσκεψη Κιέβου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

Ειρηνική επίσκεψη στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής πραγματοποιεί  ο Μακαριώτατος  Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφάνιος, συνοδευόμενος από τους  Μητροπολίτες Βιννύτσης, Συμεών , Μπίλα Τσέρκβα, Ευστράτιο και άλλους κληρικούς.

Στον διεθνή αερολιμένα του Καΐρου τον Μακαριώτατο υπεδέχθησαν οι  Μητροπολίτες Μέμφιδος ,Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου και Γουινέας, Γεώργιος, Εκπρόσωπος της ΑΘΜ στη Αθήνα, ο Μ.Εκκλησιάρχης, Πανοσιολ. Αρχιμ.,Στέφανος Σουλινιώτης, ο Πρέσβυς της Ουκρανίας στο Κάϊρο και ο Πρόξενος της χώρας στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου μετέβη στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου όπου εψάλη δέηση, παρουσία Ελληνικών Κοινοτικών αρχών, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου.

Μετά τον Προκαθήμενο προσεφώνησε στην Αίθουσα του Θρόνου ο  Πατριαρχικός Επίτροπος, Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος. Ακολούθησε η αντιφώνηση του Κιέβου  και ξενάγηση στους χώρους της Επιτροπείας, όπου και το ενδιαίτημα του διατελέσαντος Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως.

Ο Μακαριώτατος Κιέβου και η συνοδεία, αφού επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καΐρου, πραγματοποίησαν προσκύνημϊρα στην πολυαιώνιο Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Ο κ. Επιφάνιος τέλεσε   Τρισάγιο  στους τάφους των Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Στην συνέχεια αναχώρησε  οδικώς και έφθασε  στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ,Θεόδωρο, περιστοιχούμενο από τους Μητροπολίτες Γέροντα Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πηλουσίου κ. Νάρκισσο, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας και τον  Ταμιάθεως κ. Γερμανό, Προϊστάμενο της Ι. Μονής.

Μετά την  Δοξολογία ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης προσεφώνησε τον Ουκρανό Προκαθήμενο, αναφερθείς στην ιστορική διαδρομή, ως και στην καθοριστική συμβολή του παλαιφάτου Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου στην δογματική διδασκαλία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας . Τόνισε επίσης την σπουδαιότητα της ενότητος και της ειρηνικής συνεργασίας των Εκκλησιών στον σύγχρονο ταραχώδη κόσμο.  

Αντιφωνών ο Μακαριώτατος Κιέβου κ. Επιφάνιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εγκάρδια υποδοχή, ενώ υπεγράμμισε την πολύτιμη αξία του ιεραποστολικού και ανθρωπιστικού έργου του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου στην Αφρική, μαζί με το οποίο πάντοτε η κατ’  αυτόν Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας θα συμπορεύεται με  αγάπη και ομόνοια.

 

 

Share this post