Είναι άρρωστος ο Ερντογάν;

Είναι άρρωστος ο Ερντογάν;

TO EΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΟ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΕΠΙ 14 ΧΡΟΝΙΑ

Του Αλέκου Παπαδόπουλου*

 

Τα στιγμιότυπα υπνηλίας, οι συχνές διακοπές και γενικότερα οι δυσκολίες που αντιμετώπισε προ ημερών ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  κατά τη διάρκεια της εορταστικής ομιλίας του μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Άγκυρα, έφερε και πάλι στην επικαιρότητα ως φλέγον  το θέμα της υγείας του, που και παλαιότερα είχε απασχολήσει τη δημοσία γνώμη στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Ιδίως όταν παλαιότερα είχε γίνει  γνωστό ότι προσβληθείς από καρκίνο υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και αφαίρεση τμήματος των εντέρων του.
 Η δημόσια εμφάνιση του εξ άλλου για πρώτη φορά  με ένα φθηνό μπλουζάκι που όπως ελέχθη, παρόμοια του, πράγματι αφθονούν στη λαϊκή αγορά του Μαχμούτ πασά έδωσε  αφορμή  σε πρόσθετα σχόλια ότι ο Ερντογάν διατελεί όχι απλά σε κατάσταση  κόπωσης αλλά και σε άθλια ψυχολογική κατάσταση. Ίσως λόγω της αντίδρασης σχεδόν όλου του κόσμου στα ονειροπόλα σχέδια του για την Κύπρο. Ίσως λόγω του αδιεξόδου που οδήγησε τις Τουρκο-Αμερικανικές σχέσεις η αγορά από την Ρωσία της συστοιχίας  των S-400 στην εποχή του Τραμπ και όταν οι σχέσεις του με τον Πούτιν θύμιζαν..μήνες του μέλιτος. Ίσως οι εκκρεμότητες που υφίστανται στα μέτωπα της Συρίας, Λιβύης και του Ιράκ που ούτε γνωρίζει πως θα μπορούσαν να διευθετηθούν  χωρίς να εκτεθεί τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό ύστερα από τις επανειλημμένες  πομπώδεις  νικηφόρες αναγγελίες του και τέλος, ίσως ίσως της οικτρής κατάστασης στην οποία έφεραν την οικονομία της χώρας τα μεγαλεπήβολα σχέδια και τα ασύλληπτα όνειρα του.
  Μια πρόσφατη μελέτη ερευνητών της Κλινικής Μάγιο θέτει επί τάπητος το πόρισμα, ότι η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας – πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας-  μπορεί να αποτελεί τον προάγγελο σοβαρής διαταραχής της εγκεφαλικής λειτουργίας.  Ίσως δε, κατά την αυτή μελέτη, η οποία έχει δημοσιευθεί και στην έγκυρη επιθεώρηση JAMA NEUROLOGY  να αποτελεί και προειδοποίηση για τη νόσο Αλτσχάϊμερ, που εκφυλίζει τον εγκέφαλο με όλες τις άλλες τις γνωστές και άγνωστες συνέπειες του συγκεκριμένου εκφυλισμού.
    Όσον αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ερντογάν, ο οποίος, όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο,  αναλυτικά και καταγεγραμμένα,  κατά την 13 λεπτη ομιλία του, στο 35ο δευτερόλεπτο του 7ου λεπτού εκστομίζει τις λέξεις πολύ αργά και με εμφανή δυσκολία και στο 31ο δευτερόλεπτο του 8ου λεπτού αναπνέει βαθιά και κοιμάται. 

Διαπιστώσεις που προκάλεσαν  σοβαρούς προβληματισμούς  όσον αφορά την υγεία του, ουδείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι σε όλες  τις περιπτώσεις διατελούσε εκτός συνειδήσεως, εκτός εαυτού.
              Το ακατανόητο εξ άλλου  σε όλη αυτήν τη νέα  περιπέτεια  της υγείας  του Ερντογάν είναι για ποιό λόγο, ενώ η Τουρκική Κρατική Ραδιοτηλεόραση αφαίρεσε ορισμένα στιγμιότυπα της εν λόγω ομιλίας του, προφανώς για να μην τον εκθέσει, το επίσης Kρατικό Πρακτορείο “Αnadolu”  μετέδωσε το βίντεο ακριβώς ως έχει με αποτέλεσμα να αναμεταδοθεί ευρύτατα από το διαδίκτυο και από δεκάδες κανάλια που εκπέμπουν μέσω Youtube, παράλληλα δε να τεθεί επί τάπητος το ερώτημα ποιός είναι αυτός, από τον κύκλο των υποτιθέμενων εμπίστων του, που θέλησε και πέτυχε να εκθέσει διεθνώς τον Τούρκο Πρόεδρο ως έχοντα διαλείψεις.
 Σχετικό με το θέμα είναι και το άρθρο του Φατίχ Άλταϊλη αρθρογράφου του “Haber Türk” ,ο οποίος ενώ χαρακτηρίζει “ντροπή” το όλο γεγονός επισφραγίζει την υποψία ότι κάποιος πολύ κοντινός ; του Προέδρου θέλησε να τον εμφανίσει αδύναμο συμβάλλοντας στην προβολή μιας ταινίας, η οποία παρότι έτυχε της κατάλληλης επεξεργασίας παραδόθηκε για προβολή χωρίς καμία παρέμβαση ως όφειλε να πράξει ο αρμόδιος. Στο ίδιο πλαίσιο αρθρογραφεί επίσης και ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής του “Fox TV”  Φατίχ Πορτακάλ , o οποίος αποκλείει το ενδεχόμενο η κατάσταση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να οφείλεται σε κόπωση και αδυναμία.


  Εν τω μεταξύ το γεγονός,  ως επόμενο άλλωστε, επικαιροποίησε προγενέστερα επεισόδια, όταν το 1976, έφηβος εννοείτε,  είχε λιποθυμήσει στο γήπεδο κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνος. Το 2006 κατά τη μετάβαση του στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση  χρειάστηκε να σπάσουν με πέλεκυ το παρμπριζ  του θωρακισμένου προεδρικού αυτοκινήτου για την κατεπείγουσα μεταφορά του στο νοσοκομείο. Το 2007, όταν λιποθύμησε πάλι και για δεύτερη φορά έγινε στα παρασκήνια λόγος για επιληπτική κρίση και τέλος το 2008 και 2010, που υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις  για να προλάβουν την πιθανότητα μετάστασης του καρκίνου.
  Τα ερωτήματα  πάντως, που απασχολούν τον τουρκικό λαό καθώς και τα ΜΜΕ παραμένουν  δε επί τόσα χρόνια αναπάντητα είναι: “ΤΙ ΕΧΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ;” “ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΣΘΕΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ;” “EINAI Ή OXI ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΟΣ;” Απαντήσεις που, ενώ σε άλλες χώρες, θα είχαν δοθεί οπωσδήποτε σε κάθε φάση της πάθησης. Προ της εισόδου στο νοσοκομείο. Κατά την νοσηλεία και κατά την ανάρρωση, στην Τουρκία παραμένουν οι πάντες σιωπηλοί, έστω και αν οργιάζουν οι φήμες και οι διαδόσεις έχουν συνήθως τον πρώτο λόγο.

* Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους

Share this post