Εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Θαρρενού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Θαρρενού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του ΚΒ’ Πολιτιστικού Συμποσίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, που πραγματοποιήθηκε στην Κω ,  στο συνεδριακό κέντρο του Μελάθρου του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος. «Οι εισηγήσεις, που χαρακτηρίστηκαν  από υψηλό επιστημονικό επίπεδο, θα κατατεθούν στη Στέγη μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους, για να εκδοθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 ο Λ’ τόμος της περιοδικής επιστημονικής μας έκδοσης «Δωδεκανησιακά Χρονικά».

Στο συμπόσιο συμετείχαν  85 εισηγητές  με επιστημονικές ανακοινώσεις σε θέματα από την ιστορία, την αρχαιολογία, τη γραμματολογία, τη γλωσσολογία, τη λαογραφία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη είτε της Δωδεκανήσου στο σύνολό της, είτε των επιμέρους νησιών. Σημαντικό μέρος των εισηγήσεων είχε ως θέμα την Κω, το νησί που φιλοξενούσε το Συμπόσιο.

Μεταξύ των εισηγητών ήταν ο Κύπριος   Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, δρ Αρχαιολογίας,ο  οποίος μίλησε με θέμα: Εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Θαρρενού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως”  (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ) . Ιδιαίτερα, ο δρ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι “Η θαυμάσια εικόνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι η παλαιότερη γνωστή φορητή εικόνα του Ταξιάρχη Θαρενού της Ρόδου, η οποία όμως δεν συνεχίζει την εικονογραφία από τα Μαριτσά.  Ο ζωγράφος της ή κατάγεται από την Κύπρο ή εργάστηκε στο νησί ή πέρασε και από τη Ρόδο. Η εικόνα προέρχεται από το αγιογραφικό εργαστήριο που ιστόρισε τις εικόνες Χριστού και Θεοτόκου, και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Φύλακος από τον ναό του Αρχαγγέλου στο Άγιο Νικόλαο Πάφου, καθώς και την εικόνα  του Αρχαγγέλου Μιχαήλ από τον ναό της Παναγίας Ποδίθου στη Γαλάτα” Επίσης, παρουσίασε την εικόνα του  Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

 

                                         Επάνω: Η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στο Φανάρι. Κάτω : Ο δρ. Χατζηχριστοδούλου με τον π. Νικόλαο Διονυσιάτη και την εικόνα του Αγἰου Ιωάννη του  Λαμαπαδιστή. 

*Διαβάστε την εισήγηση του δρος. Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου

 

ΦΑΝΑΡΙ: ΕΚΟΝΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙ… by ARISTEIDIS VIKETOS

 

Share this post