Εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου παραδόθηκε στην Αρχιεπισκοπή

Εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου παραδόθηκε στην Αρχιεπισκοπή

Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, παρέλαβε σήμερα   στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου ( 18ος αιώνας) , η οποία μεταφέρθηκε από την Κύπρο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1974 από πιλότο της Βασιλικής Αεροπορίας. Την εικόνα παρέδωσε στον Επίσκοπο Χριστοφόρο η ιστορικός τέχνης, Μαρία Παφίτη, η οποία αντιπροσώπευσε τόσο τον ανώνυμο δωρητή (πρώην κάτοχο), όσο και τον Marc-André Renold, καθηγητή του Δικαίου της Τέχνης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και κάτοχο της έδρας της UNESCO στο Δίκαιο της Διεθνούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τον οποίο συνεργάστηκε για τον επαναπατρισμό της παρούσας εικόνας.

Ο διακανονισμός επιστροφής της εικόνας στην Κύπρο και η παράδοσή της από τον Άγγλο κάτοχο πραγματοποιήθηκε σε τελετή που έλαβε χώρα στην Ακαδημία Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη τον περασμένο Φεβρουάριο. Η εικόνα μεταφέρθηκε στην Κύπρο πρόσφατα.

Παρόντες στην παράδοση ήταν ο γραμματέας του αρχιεπισκοπικού γραφείου, Μιχάλης Σπύρου , ο διάκονος Μιχαήλ  Νικολάου, ο Βυζαντινολόγος Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου και ο Δήμος Δήμου, οικονομικός διευθυντής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Από αριστερά Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, Μαρία Παφίτη, Μιχάλης Σπύρου

Share this post