Εγκρίθηκε από την ΚΣΣΕ η πρόταση Μπακογιάννη για ένταξη του Κοσόβου στο ΣτΕ

Εγκρίθηκε από την ΚΣΣΕ η πρόταση Μπακογιάννη για ένταξη του Κοσόβου στο ΣτΕ

Την πρόταση καταψήφισαν οι Κύπριοι βουλευτές Γιώργος Λουκαΐδης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου

Υπερψηφίστηκε με 131  υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές το αίτημα του Κοσόβου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.  από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του οργανισμού, Η απόφαση αυτή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας της Σερβίας.

Στην ουσία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ενέκρινε το πόρισμα της εισηγήτριας Ντόρας Μπακογιάννη,  στο οποίο   αναφέρεται ότι το Κόσοβο πληροί τους όρους για την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Την οριστική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο Υπουργών του οργανισμού που θα συνεδριάσει στις 16 Μαΐου.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας και εντολοδόχος πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς χαρακτήρισε «φεστιβάλ υποκρισίας» τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι καταπατήθηκαν βασικές αρχές λειτουργίας του οργανισμού με την αποδοχή αιτήματος ένταξης από μία οντότητα που δεν αποτελεί κράτος-μέλος του ΟΗΕ.

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία, προτείνεται η ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε κάτι που δεν είναι κράτος και δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αντίθετα, εδώ και 11 χρόνια αρνείται να σχηματίσει την Ένωση Σερβικών Δήμων, που είναι διεθνής του υποχρέωση, και εφαρμόζει πολιτική τρόμου κατά του σερβικού λαού και εθνοκάθαρσης. Με αυτή την απόφαση, που επιβλήθηκε από τα ισχυρά κράτη υπονομεύονται τα ίδια τα θεμέλια του Συμβουλίου της Ευρώπης και η διεθνής έννομη τάξη» αναφέρει στη δήλωσή του ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.  Ανακοίνωση της Κυπριακής Βουλής αναφέρει ότι τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας κ. Γιώργος Λουκαΐδης και κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου καταψήφισαν τη Γνωμάτευση.  

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι η θετική σύσταση της ΚΣΣΕ για ένταξη του Κοσόβου στο ΣτΕ ουσιαστικά διευκολύνει το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο δηλαδή την Επιτροπή Υπουργών, να λάβει την τελική απόφαση. Ο κ. Λουκαΐδης τάχθηκε κατά της θετικής σύστασης, υποστηρίζοντας ότι η ένταξη του Κοσόβου στον Οργανισμό δεν εξυπηρετεί τον στόχο της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά αντίθετα μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να πυροδοτήσει περαιτέρω ένταση και να οδηγήσει στην έξαρση του εθνικισμού στην ιδιαίτερα ταραγμένη αυτή περιοχή. Ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε, εξάλλου, ότι τα σημεία που αναδεικνύονται στη Γνωμάτευση, καθώς και σε άλλες συστάσεις του Οργανισμού όσον αφορά στα ελλείματα του Κοσόβου σε σειρά ζητημάτων, περιλαμβανομένης της μη σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων, της μη ρύθμισης των απαλλοτριώσεων περιουσιών όπως προβλέπει το Σχέδιο Ahtissari και της ανεπαρκούς προόδου στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί, προτού εξεταστεί το αίτημα ένταξης στον Οργανισμό, ώστε να υπήρχε κίνητρο για την επίσπευση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και την επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων. Ως βασικό λόγο δε της αντίθεσής του στην αποδοχή του αιτήματος του Κοσόβου για ένταξη στο ΣτΕ, ο κ. Λουκαΐδης πρόταξε τον κίνδυνο δημιουργίας αρνητικού προηγούμενου καθώς άλλες παράνομες αποσχιστικές οντότητες ενδεχομένως να επιδιώξουν τη διεθνή αναγνώρισή τους. Οφείλουμε, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, να υπερασπιζόμαστε σε κάθε περίπτωση τη διεθνή νομιμότητα, την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα των κρατών. 

Η βουλευτής  Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στην τοποθέτησή της υπογράμμισε ως θέμα αρχής ότι η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών δεν πρέπει ποτέ να διακυβεύονται. Η κ. Ερωτοκρίτου προειδοποίησε ότι η αποδοχή της ένταξης στο ΣτΕ οντοτήτων που ανακήρυξαν μονομερώς ανεξαρτησία και δεν είναι μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο, ιδιαίτερα στο σημερινό εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον. Αναγνωρίζοντας το θετικό βήμα που αποτελεί η εφαρμογή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσόβου σχετικά με τη Μονή Visoki Dečani, η Κύπρια βουλευτής επισήμανε, ωστόσο, ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα καίρια ζητήματα, όπως η ρύθμιση των περιπτώσεων απαλλοτριώσεων γης από τις αρχές στο Κοσόβου, η δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων και η διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Επισήμανε, τέλος, ότι η εκ των υστέρων επιτήρηση του Κοσόβου από την ΚΣΣΕ σε θέματα που αφορούν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, θα καταστεί πολύ πιο δύσκολο και χρονοβόρο εγχείρημα μετά την ένταξη.  

 

Share this post