Εγκεφαλικά και άνοια αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια υγεία

Εγκεφαλικά και άνοια αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια υγεία

Οι επιστήμονες λένε ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο, η διαβητική νευρική βλάβη και η άνοια καθιστούν τις νευρολογικές παθήσεις τη μεγαλύτερη αιτία κακής υγείας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Neurology, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ και οι διεθνείς συνεργάτες τους λένε ότι οι νευρολογικές παθήσεις επηρεάζουν πλέον 3,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Οι παγκόσμιες μετρήσεις για τη συνολική απώλεια υγείας του νευρικού συστήματος έχουν αυξηθεί κατά 18,2% από 375 εκατομμύρια το 1990 σε 443 εκατομμύρια έτη ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία (DALY) το 2021.

Τα DALYs είναι ένα μέτρο της συνολικής επιβάρυνσης από ασθένειες που χρησιμοποιείται συνήθως στην παγκόσμια έρευνα για την υγεία. Ένα DALY αντιπροσωπεύει την απώλεια του ισοδύναμου ενός έτους πλήρους υγείας.

Η μελέτη ανέφερε 10 παθήσεις που ευθύνονται για τα μεγαλύτερα DALYs του νευρικού συστήματος το 2021: εγκεφαλικό επεισόδιο, νεογνική εγκεφαλοπάθεια, ημικρανία, νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες άνοια, διαβητική νευροπάθεια, μηνιγγίτιδα, επιληψία, νευρολογικές επιπλοκές λόγω πρόωρου τοκετού, διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και καρκίνος του νευρικού συστήματος.

Οι ειδικοί λένε ότι η προώθηση αλλαγών στον τρόπο ζωής για την πρόληψη αυτών των ασθενειών είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένων των περιορισμένων πόρων για την υγειονομική περίθαλψη και της έλλειψης θεραπειών για πολλές νευρολογικές παθήσεις.

Βουλγαρία, η «πρωτεύουσα» των εγκεφαλικών επεισοδίων της Ευρώπης

Στη Βουλγαρία παρατηρείται εδώ και καιρό ένας από τους υψηλότερους αριθμούς εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ευρώπη, με περίπου 150 θανάτους λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου ανά 100.000 κατοίκους το 2015, σύμφωνα με έκθεση της Stroke Alliance for Europe. Αλλά δεν γίνονται αρκετά για την πρόληψη, λένε οι τοπικοί γιατροί.

«Η Βουλγαρία βρίσκεται πραγματικά σε μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, όσον αφορά την επίπτωση των εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό, δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι πιθανώς πολύπλοκοι. Προσπάθησα να τους αναλύσω», δήλωσε ο καθηγητής Ιβάν Μιλάνοφ, διευθύνων σύμβουλος του Νευρολογικού Νοσοκομείου St Naum στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια.

«Ένας πολύ μικρός αριθμός Βουλγάρων πραγματοποιεί πραγματική πρόληψη, η οποία μπορεί να τους προστατεύσει από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Πρόκειται για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και ορισμένων άλλων παραγόντων που σχετίζονται με την πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό στη Βουλγαρία, νομίζω, είναι αρκετά παραμελημένο», πρόσθεσε ο Μιλάνοφ.

Το βάρος του εγκεφαλικού επεισοδίου

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet μέτρησε επίσης τα ποσοστά DALY σε 204 χώρες και εδάφη, χρησιμοποιώντας στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από το 2021.

Οι χώρες της κεντρικής και της δυτικής υποσαχάριας Αφρικής είχαν την υψηλότερη επιβάρυνση με περίπου 8.190,6 και 7.967,5 DALY αντίστοιχα ανά 100.000 άτομα, λόγω νευρολογικών παθήσεων που προκαλούνται από λοιμώξεις και επιπλοκές που σχετίζονται με τη γέννηση.

Η Αυστραλία και οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού με υψηλό εισόδημα είχαν τη χαμηλότερη επιβάρυνση με περίπου 2.882,6 και 2.984,6 DALY αντίστοιχα ανά 100.000 κατοίκους.

Πηγή: gr.euronews.com

Share this post