Εγκαινιάστηκε η έκθεση «450 Χρόνια από τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών»

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «450 Χρόνια από τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών»

 

Εγκαινιάστηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από την Πρόεδρο της  Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η έκθεση «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571 – 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών”», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της. Η έκθεση εντάσσεται στο αφιερωματικό πρόγραμμα του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: «Από την ‘Αλωση στην Παλιγγενεσία 1453-1821».

Το κατά κύριο λόγο ιστορικό περιεχόμενο της εκθέσεως βασίζεται σε ευρωπαϊκό ιστοριογραφικό αρχειακό υλικό και πλαισιώνεται από σπουδαία αρχαιολογικά τεκμήρια και έργα τέχνης προερχόμενα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, την Εφ.Α. Κερκύρας, την Εφ.Α. Κυκλάδων, την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, το Πολεμικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Ίδρυμα Ι. Κωστόπουλου, την Καθολική Αρχιεπισκοπή Επισκοπή Καθολικών Νάξου – Τήνου – Άνδρου & Μυκόνου, το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο και τις ιδιωτικές συλλογές των Θανάση Μαρτίνου, Μιχαήλ Σκούλλου και Σπύρου Γαούτση. Εποπτικό υλικό προέρχεται επίσης από τα Αρχεία Σιμάνκας της Ισπανίας, το Ναυτικό Μουσείο Βαρκελώνης, το Εσκοριάλ, τη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας κλπ.
                                                              ΦΩΤΟ ΒΧΜΑ
επί μέρους θεματικές ενότητες αναπτύσσονται ως εξής:
1. Το ιστορικό πλαίσιο της Ευρώπης κατά τον 16ο αι. και τα γεγονότα που οδήγησαν στην Ιερά Συμμαχία.
2. Οι πρωταγωνιστές της Ιεράς Συμμαχίας και της Ναυμαχίας.
3. Η περιγραφή της ναυμαχίας στον θαλάσσιο χώρο των Εχινάδων.
4. Η συμβολή και η συμμετοχή των Ελλήνων.
5. Η σημασία και το αποτέλεσμα της νίκης στην Ευρωπαϊκή ιστορία.
6. Τα πλοία της ναυμαχίας.
7. Η ζωή στο κατάστρωμα.
8. Τα όπλα της ναυμαχίας.
9. Ο ρόλος της Εκκλησίας.
10. Η επίδραση στις καλές τέχνες: ζωγραφική, λογοτεχνία, θέατρο και μουσική.
11. Οι υποθαλάσσιες έρευνες στις Εχινάδες και έκθεση αντικειμένων από το μοναδικό στις ελληνικές θάλασσες ισπανικό ναυάγιο του 16ου αι. που ανασκάπτεται στην Ζάκυνθο.
12. Η σημερινή απήχηση της ναυμαχίας στις τέχνες, τον κινηματογράφο, τα κόμικς, τον φιλοτελισμό και μέχρι τη μουσική rap.

«Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να διερευνηθεί σε βάθος και να αναδειχθεί το εθνικό, θρησκευτικό, ιδεολογικό, κοινωνικό και ευρύτερο πολιτισμικό και ιστορικό υπόβαθρο της Ελληνικής Επανάστασης», δήλωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας ότι «ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα, που σημάδεψαν τη μακρά αυτή πορεία προς την παλιγγενεσία και μαρτυρούν το ισχυρό φρόνημα και την αγωνιστική διάθεση των Ελλήνων ενάντια στην κυριαρχία των αλλόθρησκων Οθωμανών, ήδη από τον 16ο αιώνα, αποτελεί η Ναυμαχία της Ναυπάκτου ή του Λεπάντο, όπως έμεινε γνωστή στη Δύση. Η ναυμαχία αυτή, η οποία διεξήχθη το 1571 στην είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου -που τότε ονομαζόταν από τους Ενετούς ‘Κόλπος της Ναυπάκτου’- ανάμεσα, αφενός στον ενωμένο χριστιανικό στόλο του ‘Ιερού Αντιτουρκικού Συνασπισμού’ της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, των δουκάτων Σαβοΐας, Ουρμπίνο και Τοσκάνης και του Παπικού Κράτους, και αφετέρου στον ενιαίο στόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, ‘η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι’, σύμφωνα με τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που πολέμησε στη μάχη με τίμημα τον βαρύ τραυματισμό του».

μενδ1

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό πλαίσιο το οποίο «αναδύεται και αναδεικνύεται με ιδιαίτερα αφηγηματικό και διδακτικό τρόπο» από τη συγκεκριμένη έκθεση η οποία αξιοποιεί σπουδαία ιστορικά αντικείμενα, τεκμήρια και έργα τέχνης, προερχόμενα από πληθώρα μουσείων και συλλογών της Ελλάδας, δημόσιων και ιδιωτικών, καθώς και πλούσιο ιστοριογραφικό αρχειακό και εποπτικό υλικό από μουσεία και βιβλιοθήκες της Ευρώπης. «Για το εξαιρετικά σημαντικό αυτό εγχείρημα και το άρτιο επιστημονικά και αισθητικά αποτέλεσμα, οφείλονται θερμότατες ευχαριστίες σε όλους όσους συνέδραμαν καθοριστικά παραχωρώντας σπάνια εκθέματα από τις πολύτιμες συλλογές τους. Ευχαριστίες και εύσημα σε όλους τους συντελεστές, τα στελέχη και την διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Δρ Κατερίνα Δελλαπόρτα, χωρίς την αφοσίωση της οποίας, η ‘μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών’, δεν θα μπορούσε να μετουσιωθεί υποδειγματικά στην έκθεση», πρόσθεσε μεταξύ άλλων η Λ. Μενδώνη στον χαιρετισμό της.

Share this post