Εγκαίνια του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης στο ιστορικό σπίτι της Λέλας Καραγιάννη

Εγκαίνια του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης στο ιστορικό σπίτι της Λέλας Καραγιάννη

Σε μια γεμάτη αυλή με παιδιά όλων των ηλικιών, μπαλόνια, ξυλοπόδαρους και μουσική, όπου κυριαρχούσαν τα γέλια και η μουσική, έφτασαν   ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος  Ιερώνυμος Β’ και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης για τα εγκαίνια του πολυχώρου της «Αποστολής» στην οικία της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη.

Η δομή που έχει ήδη ανοίξει την αγκαλιά της στη γειτονιά για να καλωσορίσει δεκάδες παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών είναι μια συνέργεια μεταξύ του δήμου Αθηναίων που παραχώρησε το ιστορικό κτήριο, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέσω της οργάνωσης «Αποστολή» η οποία αναλαμβάνει την λειτουργία του πολυχώρου αλλά και της τράπεζας Eurobank, με χορηγία της οποίας ανακαινίστηκαν οι εγκαταστάσεις τηρώντας την αρχιτεκτονική και το ύφος του κτηρίου.

Ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δίμτσας, καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννης, υπογράμμισε ότι «βασικός στόχος» της οργάνωσης «είναι η παροχή αρωγής και στήριξης σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της χώρας. Ως εκ τούτου η “Αποστολή” έχει δημιουργήσει από το 2010 μέχρι σήμερα μια σειρά προγραμμάτων και δράσεων, ιδρυμάτων και δομών με ευρύτερο κοινωνικό χαρακτήρα και ποικιλία αντικειμένων».

 Ο  δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη Λέλα Καραγιάννη, τονίζοντας ότι «σε αυτό το σπίτι που έζησε μια μεγάλη ηρωίδα, τα μικρά παιδιά θα μάθουν, θα ψυχαγωγηθούν, θα αναπτύξουν το συναίσθημα και την ενσυναίσθησή τους» και μέσω των παιδιών, θα συνεχίσει να ζει και η ίδια. «Είναι μέρα αληθινής χαράς για όλους μας. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν για να δημιουργήσουμε μια ζεστή αγκαλιά για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς να μας ενδιαφέρει η καταγωγή τους» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, ευχαριστώντας παράλληλα την Εκκλησία και το Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την «πολύτιμη συνεργασία».

 Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχαρίστησε τα παιδιά και «ιδίως τους γονείς», όπως είπε χαρακτηριστικά, «για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν προς την “Αποστολή”». Επίσης, σημείωσε: ” Μια οικογένεια που έχει προβλήματα στην εργασία, στην αντιμετώπιση των εξόδων της ζωής και η οποία πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα των δραστηριοτήτων των παιδιών με ασφάλεια, όσο, για παράδειγμα, οι γονείς απουσιάζουν, θα μπορεί να απευθυνθεί στον συγκεκριμένο πολυχώρο για τη δημιουργική τους απασχόληση. Ο Δήμος και η Εκκλησία έχουν υποχρέωση στις νέες συνθήκες να βρουν λύσεις, να έχουν προτάσεις”.

Ο  κ. Ιερώνυμος έκανε αναφορά στη Λέλα Καραγιάννη , λέγοντας : «βρισκόμαστε σε ένα χώρο, σε ένα κεντρικό σημείο της ιστορίας της πατρίδας μας. Μια γυναίκα ηρωική, η οποία από αυτό το χώρο προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες και η οποία το πλήρωσε με τη ζωή της”. Είναι ένας χώρος , τόνισε , “που δίνει φως, που δίνει παράδειγμα και τα παιδιά που θα περάσουν από εδώ θα έχουν ένα αποτύπωμα, ότι από αυτό το ιστορικό σπίτι, μέσα σε αυτό το περιβάλλον πήραν τα πρώτα μαθήματα, τις πρώτες γνώσεις, τα πρώτα συναισθήματα». 

Οι παρευρισκόμενοι τιμώμενοι επισκέπτες έλαβαν δώρο κατασκευές των παιδιών με θέματα σχετικά με τις απόκριες, την ενσυναίσθηση και την Καθαρά Δευτέρα.

Στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, που ξεκίνησε την λειτουργία του στην οικία της Λέλας Καραγιάννη θα μπορούν να απασχοληθούν καθημερινά περίπου 100 παιδιά δημοτικού σχολείου ηλικίας 6 έως 12 ετών. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν εκπαιδευτική υποστήριξη, καινοτόμες δημιουργικές δραστηριότητες εμπλουτισμού των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των παιδιών, ερεθίσματα, ψυχαγωγία, φροντίδα και υποστήριξη.

Στο κτίριο θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση ψηφιακή έκθεση για την ιστορία αντίστασης και την αυτοθυσία της Λέλας Καραγιάννη η οποία εκτελέστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Στόχος είναι και η έκθεση να αποτελέσει πόλο ιστορικής μνήμης και γνώσης για χιλιάδες μαθητές από όλη την Αθήνα.

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φωτογραφίες : Χρήστος Μπόνης

Share this post