Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα»

Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα»

Με τη φωτογραφική έκθεση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα» ξεκίνησε χθες βράδυ  το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2022, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν από τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, στην παρουσία της Διευθύντριας του ΓΤΠ κας Αλίκης Στυλιανού, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας κ. Γιώργου Παπαγεωργίου, πολιτικών, ακαδημαϊκών, προσωπικοτήτων από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών και πλήθος κόσμου.

Η φωτογραφική έκθεση, την επιμέλεια της οποίας ανέλαβε η κα Κατερίνα Νικήτα, μας αποκαλύπτει τις γλυπτές απεικονίσεις θεοτήτων και γυναικείων ειδωλίων που ανήκουν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και, ως επί το πλείστον, εκτίθενται στο Κυπριακό Μουσείο της Λευκωσίας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της επαρχίας Λεμεσού. Οι απεικονίσεις των γλυπτών αναπαριστούν διαφορετικές τεχνοτροπίες της κυπριακής τέχνης, από τη Χαλκολιθική (4η χιλιετία π.Χ.) μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή (4η χιλιετία μ.Χ.).

Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να διαπιστώσει ότι μέσα από τη φωτογραφική προσέγγιση του φωτογράφου Στέφανου Κουρατζή, όπως η εξειδικευμένη φωτοσκίαση, αποκαλύπτεται με μοναδικό τρόπο η περίτεχνη μορφή των έργων. Μέσα από τη φωτογραφική έκθεση αποκαλύπτονται με μοναδικό τρόπο οι θεότητες της γονιμότητας, τα αναθηματικά ειδώλια της Κυπρο-Αρχαϊκής περιόδου αλλά και οι θρυλικές Ελληνίδες και Αιγύπτιες θεές της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, αναδεικνύοντας περαιτέρω την ιδιαιτερότητα του κυπριακού πολιτισμού.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει και άρωμα γυναίκας, ενώ ταυτόχρονα τονίζει τη ζωογόνα δύναμη του πολιτισμού μέσα από τον στίχο του Μιχάλη Πασιαρδή «Μα τούτα μας εσώσασιν, οι τραουδκιές τζ’ οι μύθοι».

Ο  Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι η φωτογραφική έκθεση «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα» αποτελεί ύμνο στη θηλυκότητα και εμπίπτει απόλυτα στη θεματολογία και στον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, το οποίο σέβεται τον συνάνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού και δυνατοτήτων. 

Η έκθεση θα παραμείνει αναρτημένη στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας μέχρι την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022. Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση από τις 10.00 μέχρι τη 13.00 και μία ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας.

Χαιρετισμός της  Διευθύντριας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Αλίκης Στυλιανού

“Σας καλωσορίζω με τη σειρά μου στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2022.

Αναμφισβήτητα, το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας έχει καταξιωθεί ως μια από τις ποιοτικές πολιτιστικές δραστηριότητες της Κύπρου και γι΄ αυτόν τον λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Γιώργο Παπαγεωργίου για την πρόσκληση που απηύθυνε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, έτσι ώστε η φωτογραφική έκθεση «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα» να σηματοδοτήσει την εναρκτήρια δράση του Φεστιβάλ για το 2022.

 

Η φωτογραφική έκθεση, την επιμέλεια της οποίας ανέλαβε η κα Κατερίνα Νικήτα, την οποία ευχαριστώ, αποκαλύπτει τις γλυπτές απεικονίσεις θεοτήτων και γυναικείων ειδωλίων που ανήκουν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και, ως επί το πλείστον, εκτίθενται στο Κυπριακό Μουσείο της Λευκωσίας, καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της επαρχίας Λεμεσού. Οι απεικονίσεις των γλυπτών αποκαλύπτουν διαφορετικές τεχνοτροπίες της κυπριακής τέχνης, από τη Χαλκολιθική (4η χιλιετία π.Χ.) μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή (4η χιλιετία μ.Χ.).

Η φωτογραφική προσέγγιση του Στέφανου Κουρατζή, η οποία δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, μας ξεναγεί και μας φανερώνει με ένα ιδιαίτερο τρόπο τη μαγεία που κρύβεται στις θεότητες της γονιμότητας, στα ειδώλια της Κυπρο-Αρχαϊκής περιόδου, αλλά και στις θρυλικές Ελληνίδες και Αιγύπτιες θεές της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, στις οποίες – κατά τη δική μου άποψη – εμφύσησε ζωή. Παρατηρώντας τα γλυπτά μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Στέφανου Κουρατζή, ο επισκέπτης της έκθεσης επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά την ιδιαιτερότητα του πολιτισμού μας. 

Φίλες και φίλοι,

Είναι ευρέως γνωστό ότι, στο παρελθόν η αρχαιολογία απέδιδε στη φωτογραφία μία και μόνη αποστολή: την τεκμηρίωση και την καταγραφή για σκοπούς αρχειοθέτησης.  Η σημερινή έκθεση είναι οφθαλμοφανές ότι ξεπερνά αυτή την αντίληψη και αποδεικνύει ότι η Κύπρος παράγει και σήμερα πολιτισμό. Αναδεικνύει ότι υπάρχει αυτή η βιομηχανία παραγωγής πολιτισμού και ότι όχι μόνο αποτελεί μέρος του πλούτου της Κύπρου, αλλά και ότι προσθέτει στην αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μας. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από νέα ματιά και προσέγγιση, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών προχωρά στην παραγωγή φωτογραφικών εκθέσεων, με απώτερο σκοπό την προβολή της βιομηχανίας πολιτισμού και την όσο το δυνατόν καλύτερη ανάδειξη και προβολή της Κύπρου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η προβολή δουλειάς, όπως αυτής που βλέπουμε σήμερα, μπορεί να αναδείξει νέα εικόνα για τη χώρα μας.   

Πριν λάβει τον λόγο ο Δήμαρχος της Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρα Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, τους Λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων για τη διευκόλυνση που προσέφεραν στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης έκθεσης, καθώς και όλους τους συναδέλφους και συνεργάτες   του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για τον ζήλο με τον οποίο εργάζονται και εργάστηκαν για να φέρουν εις πέρας αξιόλογες εκθέσεις όπως αυτή που ευελπιστώ ότι θα απολαύσετε μαζί μας απόψε.

Σας ευχαριστώ”. 

ΦΩΤΟ : Αντρέας Λουκαΐδης (ΓΤΠ)

Share this post