Έφυγε στα 68 της η Ζέτα Αιμιλιανίδου

Έφυγε στα 68 της η Ζέτα Αιμιλιανίδου

Έσβησε απόψε το καντήλι της ζωής για την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου. Το μοιραίο επήλθε στο Ιατρικό Κέντρο “Υγεία”, στην Αθήνα, όπου νοσηλευόταν μετά από ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης, και η κυβέρνηση εκφράζουν βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια της.

 

 

Στις  15 Μαΐου η Υπουργός Εργασίας, υπέστη ανεύρυσμα εγκεφαλικής αρτηρίας.   Εισήχθη αρχικά σε ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λευκωσία και εν συνέχεια, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Αθηνών, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Μετά την επέμβαση  και μέχρι σήμερα βρισκόταν σε καταστολή.

 

Η εκλιπούσαα υπουργός γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1954 στη Λευκωσία. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια απέκτησε δίπλωμα Μάρκετινγκ από το Cyprus Institute of Marketing.

Το 1979 διορίστηκε στο Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο υπηρέτησε από πολλές θέσεις (ανώτερος λειτουργός, πρώτος τελωνειακός λειτουργός, αναπληρώτρια διευθύντρια και διευθύντρια). Επιπλέον, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης υπηρεσίας της ήταν υπεύθυνη για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ό,τι αφορά την τελωνειακή νομοθεσία, στο πλαίσιο των προενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες κατέληξαν στην πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την 1 Μαΐου 2004.  Επίσης , διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας, που ετοίμασε την ισχύουσα Τελωνειακή Νομοθεσία.

Από τις 15 Μαρτίου 2010 μέχρι τις 2 Απριλίου 2013 κατείχε τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά την περίοδο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ  διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας Κύπρου και του Ειδικού Ταμείου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Κατά την περίοδο αυτή είχε την ευθύνη ολοκλήρωσης του 2ου Γύρου Χορήγησης Αδειών Εξερεύνησης Υδρογονανθράκων σε Υπεράκτιες Περιοχές της Κύπρου. Ήταν η Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία με βάση τον νόμο είχε την ευθύνη της αξιολόγησης των αιτήσεων των εταιρειών, οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον και που τελικά οδήγησε στην υπογραφή συμβολαίων για 5 τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απεβίωσε η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου

Στις 4 Απριλίου 2013 διορίστηκε Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην πρώτη κυβέρνηση  Αναστασιάδη 2013, θέση στην οποία επαναδιορίστηκε το 2018. Φέτος,  κατά τη διάρκεια της θητείας της, το υπουργείο μετονομάστηκε σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέλαβε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Έγραψε το βιβλίο «Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στην Κύπρο».

Εικόνα

Η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου , σε ανάρτηση στο Tw , έγραψε:

 

 Με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  οι αρχηγοί των κομμάτων , οι υπουργοί  και άλλα πρόσωπα της δημόσιας ζωής εξέφρασαν τον συγκλονισμό τους για την απώλεια της Ζέτας Αιμιλιανίδου. 

Share this post