Έφυγε πλήρης ημερών η Αρχόντισσα της Ίμβρου, Παρασκευή Μανιά.

Έφυγε πλήρης ημερών η Αρχόντισσα της Ίμβρου, Παρασκευή Μανιά.

Υπερήφανη για τα παιδία  και τα εγγόνια της , που της χάρισαν δισέγγονα και τα τελευταία χρόνια ζούσαν μαζί της στην Ίμβρο,  έφυγε πλήρης ημερών από την ζωή η Παρασκευή Μανιά. Η Εξόδιος Ακολουθία και η ταφή της έγιναν σήμερα το απόγευμα στο χωριό της Άγιοι Θεόδωροι της Ίμβρου.

Η μακαριστή  Παρασκευή γεννήθηκε το 1919. Στο χωριό της το 1940  ήρθε στην ζωή  ο Δημήτρης Αρχοντώνης, ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η  Παρασκευή Μανιά , αληθινή, λόγω της ευγένειας της,  Αρχόντισσα, ήταν η γιαγιά των καλών φίλων Στέλιου και Παρασκευής (Βούλας) Μπερμπέρη. Ο Στέλιος άριστος μουσικός ξεκίνησε από το αναλόγιο του Πατριαρχικού Ναού και εδώ και δύο χρόνια είναι πρωτοψάλτης της Μητρόπολης Ίμβρου και καθηγητής στο ελληνικό Γυμνάσιο του νησιού. Η Βούλα είναι διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου.

                                                           Η μακαριστή Παρασκευή στην Ίμβρο με την κόρη της και τονεγγονό της Στέλιο (ΦΩΤΟ:Βάσω Ξεινού)

                                                 Με την γιαγιά Παρασκευή στο σπίτι της στην Ίμβρο το Πάσχα του 2013 ( ΦΩΤΟ: Τάσος Φιλίππου)

Την μακαριστή γιαγιά Παρασκευή την γνώρισα το 2013 στην Ίμβρο, όταν βρισκόταν εκεί για το Πάσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μου είπε πολλά για την δύσκολη ζωή της στα νεανικά της χρόνια και για τα όσα υπέστησαν οι Ίμβριοι το 1964 με το πρόγραμμα απελάσεων , που έθεσε σε εφαρμογή η Άγκυρα. Τότε στο νησί ζούσαν  περίπου 7.000  Έλληνες και 200 Τούρκοι. Σήμερα οι Έλληνες είναι περίπου 400.

                                                       Η μακαριστή Παρασκευή Μανιά στα νιάτα της

Στα νιάτα της η μακαριστή, λόγω της φτώχειας στο νησί,  είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη , όπου προσλήφθηκε ως οικιακή βοηθός στο σπίτι ενός Τούρκου, φίλου του Κεμάλ Ατατούρκ. Θυμάμαι ότι η μακαριστή μου είχε πει ότι ο Κεμάλ επισκεπτόταν συχνά το σπίτι του φίλου του και ότι κάποια φορά , βρήκε το θάρρος και μίλησε στον ιδρυτή του τουρκικού κράτους για τα δεινά των Ρωμιών.

Ας είναι Αιωνία η μνήμη της και ας αναπαυτεί στην γη της αγαπημένης και πονεμένης γενέτειρας της. Ο Θεός να την κατατάξει εν χώρα ζώντων!

Α. Βικέτος

Share this post