Έφυγε ο “αιώνιος έφηβος” Βάσος Λυσσαρίδης
Πλήρης ημερών , λίγο σε ηλικία 101 ετών , απεβίωσε το απόγευμα ο μόνος επιζών πολιτικός από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο πολιτικός, ποιητής και ζωγράφος, , Βάσος Λυσσαρίδης.
Παρόλο ότι τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τον θάνατο της συζύγου του Βαρβάρας, ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα υγείας , πολλοί τον χαρακτήρισαν ως “αιώνιο έφηβο” , διότι διατητούσε νεανική μαχητικότητα και οξύνοια πνεύματος.
Ο Βάσος Λυσσαρίδης, σύμφωνα με το βιογραφικό του σημείωμα, που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Λυσσαρίδη, γεννήθηκε στα Λεύκαρα, στις 13 Μαΐου 1920.
Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Λευκάρων και μετά για δύο χρόνια στην ανωτέρα σχολή Λευκάρων και συνέχισε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία.
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Εξάσκησε γενική ιατρική και διετέλεσε Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου (1967-1981). Κατά τα φοιτητικά του χρόνια διετέλεσε Πρόεδρος της Πανσπουδαστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακών Σωματείων και υπεύθυνος της Εθνικοτοπικής ΕΑΜ Κύπρου. Οργανώθηκαν τεράστιες συγκεντρώσεις και το Κυπριακό προβλήθηκε ως εθνική διεκδίκηση.
Πήρε μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ε.O.Κ.Α. (1955-1959).
Ως εκπρόσωπος της ΕΟΚΑ “καταψήφισε τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου διότι πίστευε ότι νομιμοποιούσαν και με δική μας συνυπογραφή την πολιτικοστρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας, στηριζόταν σε φυλετικές διακρίσεις, και διότι το σύνταγμα ήταν μη λειτουργικό και θα οδηγούσε σε αδιέξοδα με αρνητικές επιπτώσεις εις βάρος του κυπριακού λαού. Μετά το πραξικόπημα στην Ελλάδα και την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας, συνεργάσθηκε με τις αντιστασιακές οργανώσεις του ελληνικού λαού ενάντια στη χούντα και κυρίως με το ΠΑΚ με ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου”, αναφέρεται.
Πρωτοστάτησε στην αντίσταση ενάντια στην ΕΟΚΑ Β και κατά του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και του μεταπραξικοπήματος. Στη σύσκεψη ηγεσιών (νομίμων και παρανόμων) στο Γ.Δ.Π. την 15η Αυγούστου ματαίωσε την υπογραφή του σχεδίου Γκιουνές στην παρουσία πολλών δεκάδων ένστολων οπλοφόρων και επέμενε ότι η νομιμότητα επανέρχεται μόνο με την επάνοδο του νομίμως εκλεγέντος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, προστίθεται στην ιστοσελίδα.
Στις 30 Αυγούστου έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στην οποία σκοτώθηκε ο αγωνιστής ποιητής Δώρος Λοϊζου. Συνέχισε τον αγώνα ενάντια στο μεταπραξικόπημα μέχρι την επιστροφή του Μακαρίου. Εκλεγόταν ανελλιπώς βουλευτής από το 1960 μέχρι το 2006 και την περίοδο 1985-1991 διετέλεσε Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.
Το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ., του οποίου υπήρξε Πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001 και στη συνέχεια επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος και μέλος του Eθνικού Συμβουλίου. Διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, και με πολλούς άλλους προοδευτικούς ηγέτες και λαούς αγωνιζόμενους για ελευθερία και ανεξαρτησία. Τασσόταν υπέρ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Διετέλεσε αντιπρόεδρος του AAPSO από το 1961. Το Αφρικανοασιατικό Κίνημα. (Afro-Asian Solidarity Organization) ήταν μια μαζική μη κυβερνητική οργάνωση με εθνικές επιτροπές σε περισσότερες από 90 χώρες στην Ασία και την Αφρική, και με επιτροπές συμπαράστασης στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.
Με τον Φιντέλ Κάστρο , στην Κούβα
Ηταν γ.γ. του ICSA (Διεθνής Επιτροπή ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις και για την απελευθέρωση του Mandela)
Έκανε αναρίθμητα ταξίδια και συνεδρίες στην Ευρώπη για αυτό το θέμα και για συλλογή χρημάτων αλλά πολύ περισσότερο για πολιτική και ηθική ενίσχυση και του κινήματος. Είχε σχέσεις με τα εθνοαπελευθερωτικά κινήματα της Αφρικής και τους ηγέτες των εθνοαπελευθερωτικών κινημάτων. Συνδέθηκε ιδιαίτερα με τον Νέτο, Γκαμπράλ, Μοτλάνε, Σαμόρα Μασιέλ, Μαρσελίνο Ντο Σάντος, Κάστρο, Άραφατ και άλλους.
Λυσσαρίδης , Κληρίδης , Κυπριανού , Παπαϊωάννου
Ποιητής, ζωγράφος, ο Βάσος Λυσσαρίδης άφησε το στίγμα του σε όλες τις πτυχές της ιστορίας και ζωής του τόπου του.
Βάσος και Βαρβάρα Λυσσαρίδη (Φώτο: Ίδρυμα Λυσσαρίδη)
Το Ίδρυμα Λυσσαρίδη
Το Ιδρύμα Λυσσαρίδη, που στεγάζεται σε οίκημα, στη Λεωφόρο Αγίων Ομολογητών στη Λευκωσία, δημιουργήθηκε , με πρωτοβουλία του ίδιου, για να αποτλέσει “ένα ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ, σε μια ΝΕΑ ΕΠΑΛΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ”. Τα εγκαίνια τελέστηκαν στις 12.1.2015 . Παρέστη ο πρόεδρος Αναστασιάδης και τον Αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ . Παρέστη και απηύθηνε χαιρετισμό ο τότε πρόεδρος της Βουλής και του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γ.Ομήρου. Παρέστησαν επίσης αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, ο πρέσβης της Ελλάδας, βουλευτές, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, άλλα ανώτατα κρατικά και κομματικά στελέχη και πολλοί εκτιμητές, φίλοι και συναγωνιστές του Β.Λυσσαρίδη και του Ιδρύματος. Με τη μαζική συμμετοχή του κοινού, υπερχείλισε η αίθουσα τελετών, δυναμικότητας 400 περίπου ατόμων.
Η τελετή εμπλουτίστηκε με ερμηνεία τραγουδιών από το βαρύτονο της Όπερας της Βιέννης, Κύρο Πατσαλίδη, τον οποίο συνόδευε στο πιάνο ο καθηγητής Μουσικολογίας, Νίκος Νικολάου.
Χαιρετισμός Βάσου Λυσσαρίδη στη τελετή εγκαινίων του “Ιδρύματος Λυσσαρίδη”