Έφυγε ο Λεωνίδας Μαλένης, αλλά άφησε για πάντα το «Χρυσοπράσινο Φύλλο»
Έφυγε σήμερα από την ζωή πλήρης ημερών , σε ηλικία 85 χρονών, ο συγγραφέας, δημοσιογράφος, ηθοποιός και παρουσιαστής, Λεωνίδας Μαλένης. Το τελευταίο διάστημα ο Λεωνίδας Μαλένης νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο. Πέρσι η κόρη του, Μαρίνα Μαλένη, είχε αναρτήσει ένα συγκινητικό μήνυμα για το πατέρα της, ο οποίος έκλεινε τα 84 χρόνια του.«84 χρόνια γιόρτασε ο Λεωνίδας μας σήμερα. (Η τούρτα βέβαια λέει 21, όπως το προτιμά). Είμαι τόσο ευγνώμων που μπορώ να είμαι δίπλα του, να τον χαίρομαι όσο μπορώ, ευγνώμων για τα όσα με έμαθε, για τα όσα έδωσε στην Κύπρο μας, μα πάνω απ’ όλα περήφανη για το ότι ποτέ και τίποτα δεν του χαρίστηκε, πάρα μόνο πορεύτηκε με πολλή, σκληρή δουλειά. Δώδεκα χρονών ορφάνεψε από πατέρα, δεν είχε παρά να αναλάβει προστάτης οικογένειας και να δουλέψει σκληρά. Ποτέ δεν τον άκουσα να παραπονιέται, ποτέ! Μα ποτέ! Με έφεση στα γράμματα και τις τέχνες, έλαμψε από νωρίς. Κι ας συνέχισε να παλεύει για τα αυτονόητα: για την ελευθερία της έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αποδοχή της διαφορετικότητας, τον καιρό που αυτά ήταν ψιλά γράμματα στα μέρη μας. Και ποτέ δεν του χαρίστηκε τίποτε. Ούτε κείνου, ούτε μας, ούτε των παιδιών μας. Γιατί αυτό ήταν το πρώτο και σημαντικότερο μάθημα που μας έδωσε και δώσαμε κι εμείς με τη σειρά μας. Μόρφωση και δουλειά — ποτέ δεν σταματούν. Και είναι πράγματα που φαίνονται. Όσοι δεν τα βλέπουν ας βγάζουν τη γλώσσα τους τους περίπατο όσο θέλουν. Και ανάμεσα τους και «φίλοι». Η δουλειά είναι εκεί, απόδειξη, για να τους διαψεύδει και να μας πεισμώνει. Η αγάπη του κόσμου, επίσης. Συγκινητική! Χρόνια πολλά παπά μου, και καλά!».
Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1937 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1955. Μετά από σπουδές στις ΗΠΑ στις Δημόσιες Σχέσεις, επέστρεψε στην Κύπρο και εισήλθε στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.Παντρεύτηκε την ηθοποιό Ανδριανή Μαλένη με την οποία απέκτησαν δύο κόρες. Την Μαρίνα και τη Λέα Μαλένη.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα polignosi. com αρχικά o Λεωνίδας Μαλένης εργάστηκε στην εφημερίδα Έθνος. Μεταξύ 1957 και 1961 εργάστηκε ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στο περιοδικό Τάιμς οφ Σάυπρους. Το 1961 προσελήφθη ως βοηθός μορφωτικός λειτουργός στο γραφείο Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία. Το 1962 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου παρακολούθησε ειδικά μαθήματα και μετά επέστρεψε στην Κύπρο όπου συνέχισε την εργασία του στην αμερικανική πρεσβεία, στο Αμερικανικό Κέντρο στη Λευκωσία (πολιτιστικό ίδρυμα της πρεσβείας). Μεταξύ 1969 και 1971 εργάστηκε ως διευθυντής εταιρείας εισαγωγής κινηματογραφικών ταινιών.
Από το 1960 άρχισε μια μακρά και ποικιλόμορφη συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ως παρουσιαστής προγραμμάτων (ραδιόφωνο και τηλεόραση), ως ηθοποιός σε ραδιοφωνικές εκπομπές, ως σεναριογράφος, στιχουργός, μεταφραστής θεατρικών έργων κλπ. Η συνεργασία αυτή κράτησε μέχρι το 1998, οπότε ο Λεωνίδας Μαλένης άρχισε συνεργασία με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ιδιωτικού σταθμού «Αντένα»
Το 1966 ο Μαλένης πήρε συνέντευξη από τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη , Κάρολο Κουν, όταν το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ της Αθήνας παρουσίασε στην αρχαία Σαλαμίνα το αρχαίο θεατρικό “Όρνιθες” του Αριστοφάνη.
Λεωνίδας Μαλένης-Κάρολος Κουν ( ΦΩΤΟ: ΡΙΚ)
Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ
Έγραψε επίσης το θεατρικό έργο Ο τοίχος γύρω από τον Παράδεισο, μια κοινωνική σάτιρα, που ανεβάστηκε το 2009 από το Σατιρικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη.
Ο Λεωνίδας Μαλένης διετέλεσε γραμματέας και πρόεδρος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και μέλος της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας.
Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του Λεωνίδα Μαλένη, ενός ενεργού μέλους του πολιτιστικού γίγνεσθαι του τόπου μας για πάνω από μισό αιώνα.
Σχετική ανακοίνωση αναφέρει: “Ο Λεωνίδας Μαλένης ήταν ενεργό μέλος σε πολλούς πολιτιστικούς φορείς. Διετέλεσε γραμματέας και πρόεδρος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας. Υπήρξε επίσης πολύ παραγωγικός στη συγγραφή. Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, άρθρα, κριτική βιβλίου και θεάτρου. Αρκετά από τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες όπως ο Γιώργος Κοτσώνης και ο Γιώργος Θεοφάνους.
Το ποίημά του «Χρυσοπράσινο Φύλλο» μελοποιήθηκε από τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και έκτοτε έχει ταυτιστεί στη συλλογική συνείδηση ολόκληρου του Ελληνισμού με την ιστορία, τη μοίρα αλλά και τις ομορφιές της πατρίδας μας”.
ΤΟ ΡΙΚ
Βαθύτατη θλίψη εκφράζουν η Διοίκηση, η Διεύθυνση και τα στελέχη του ΡΙΚ για τον θάνατο του συγγραφέα, δημοσιογράφου, ηθοποιού και παρουσιαστή Λεωνίδα Μαλένη, ο οποίος μέσα από τα προγράμματα του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση “άφησε εποχή και υπήρξε πρωτοπόρος και φωτεινός φάρος για τις επόμενες γενιές”.
Μελίνα Μερκούρη-Λεωνίδας Μαλένης (ΦΩΤΟ: ΡΙΚ)
Στην ανακοίνωση του ΡΙΚ προστίθεται: “Ο θάνατος του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον πολιτισμό, τη δημοσιογραφία και τη ραδιοτηλεόραση. Στη συνείδηση όλων μας είναι ο δημιουργός ενός αριστουργήματος που αφορά την πατρίδα μας. Ένα από τα ποιήματα του, το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» συνιστά ιστορία για τον τόπο μας και χιλιοτραγουδήθηκε από όλους, όταν ο τεράστιος Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε τους στίχους του Λεωνίδα Μαλένη.«Αναπαύσου εν ειρήνη Λεωνίδα Μαλένη στο «Χρυσοπράσινο Φύλλο» που τόσο αγάπησες»“.
Ο ΔΗΣΥ , σε ανακοίνωση, αναφέρει:”Ηγεσία και στελέχη του ΔΗΣΥ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του Λεωνίδα Μαλένη, ενός ανθρώπου-υπηρέτη του πολιτισμού ως το τέλος. Με λαμπρή πορεία στην ποίηση και στο θέατρο, με κορυφαία ανάμεσα σε αλλά στιγμή το Χρυσοπράσινο Φύλλο, αλλά και την πολυετή διαδρομή του στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δρώμενα του τόπου μας, ο Λεωνίδας Μαλένης άφησε το ιδιαίτερο στίγμα συνολικά στον τομέα του πολιτισμού με την ακούραστη προσφορά του. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα παιδιά και τους οικείους του”.
ΤΟ ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη βαθύτατη του θλίψη για το θάνατο του Λεωνίδα Μαλένη, “ο οποίος άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον χώρο της δημοσιογραφίας και του Πολιτισμού”. Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ , μεταξύ άλλων , αναφέρει: ” Η αξία του λόγου του ώθησε μεγάλους συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κοτσώνης να μελοποιήσουν μερικά από τα καλύτερα ποιήματά του. Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» έγινε ύμνος στα χείλη του λαού μας και θα τον συνοδεύει για πάντα στις δύσκολες αλλά και στις όμορφες στιγμές του.
ΦΩΤΟ ΑΚΕΛ
Η πολύχρονη παρουσία του στον χώρο των ΜΜΕ και η συνολική του προσφορά στην ανάδειξη των πολιτιστικών αξιών τον κατατάσσουν ανάμεσα στους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους της Κύπρου. Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ αναγνωρίζοντας την προσφορά του Λεωνίδα Μαλένη, τον είχε τιμήσει σε εκδήλωση αφιερωμένη στους παραγωγούς μουσικών εκπομπών της Κύπρου, τον Φεβρουάριο του 2019. Eκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους του Λεωνίδα Μαλένη”.
Η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωση της, αναφέρει: “Είναι με μεγάλη θλίψη που πληροφορηθήκαμε τον χαμό του πολυτάλαντου συγγραφέα και δημοσιογράφου, Λεωνίδα Μαλένη. Ο Λεωνίδας Μαλένης άφησε το στίγμα του μέσα από τη συνεργασία που είχε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ως ηθοποιός σε ραδιοφωνικές εκπομπές, σεναριογράφος, στιχουργός κ.ά., ενώ όλοι έχουμε τραγουδήσει το πολύ γνωστό μελοποιημένο ποίημα του, «Χρυσοπράσινο Φύλλο».
Ο Πρόεδρος, η ηγεσία και τα στελέχη της ΕΔΕΚ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένειά του.
Αιωνία θα είναι η μνήμη του!”
ΥΓ: Ο Λεωνίδας Μαλένης ξεχώρισε , όχι μόνο για το σπουδαίο έργο του, αλλά και για το πλατύ του χαμόγελο. Βρεθήκαμε μαζί στο ΡΙΚ και στον ΑΝΤ1. Ιδιαίτερα , θα θυμάμαι ότι, στις 2 Νοεμβρίου 1991 στην Σαββατιάτικη μεσημβρινή εκπομπή του στο ΡΙΚ, με κάλεσε τηλεφωνικώς στην Κωνσταντινούπολη και έδωσα ανταπόκριση από το Φανάρι την ώρα της ενθρόνισης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Α. ΒΙΚ