Έφυγε η Μαρούλα Τζούβα Παϊκου – Η “Δέσποινα της Λάρνακας”

Έφυγε η Μαρούλα Τζούβα Παϊκου – Η “Δέσποινα της Λάρνακας”

Έφυγε από την ζωή πλήρης ημερών η πολυβραβευμένη  εκπαιδευτικός και συγγραφέας Μαρούλα Τζούβα- Παίκου. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, στις 14:00, από τον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη, στην αγαπημένη της γειτονιά της Λάρνακας.

Η Μαρούλα Τζούβα-Παΐκου, γεννήθηκε στη Λάρνακα στην ενορία Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Μετά την αποφοίτησή της  από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο  Λάρνακας, σπούδασε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Λευκωσίας και συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο, εμβαθύνοντας στην αγγλική λογοτεχνία και στη θεατρική παιδεία. Στο Λονδίνο συνεργάστηκε με τον Τεύκρο Ανθία στην παροικιακή εφημερίδα «Το Βήμα». 

Ως εκπαιδευτικός εργάστηκε σε σχολεία της Λάρνακας, της Λευκωσίας, της ελληνικής παροικίας στο Λονδίνο αλλά και σε σπουδαία αγγλικά σχολεία στη βρετανική πρωτεύουσα. Με το γράψιμο ασχολήθηκε από τα μαθητικά της χρόνια. Πάμπολλες συνεργασίες της δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά. 

Η Μαρούλα Τζούβα-Παίκου με τις 46 μαθήτριές της στο Ευριβιάδειο στην Λάρνακα

Η Μαρούλα Τζούβα- Παΐκου, παρουσίασε  ένα πολυσχιδές συγγραφικό έργο με πτυχές ιστορικές, ερευνητικές, λαογραφικές και λογοτεχνικές. Πολυγραφότατη, η «Δέσποινα της Λάρνακας» – έτσι την ονόμασε ο αείμνηστος Τάσος Μητσόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου της «Παλιά μου Πόλη Λάρνακα, τ’ Άι-Γιαννιού Γωνιά»,  λόγω της πλούσιας πνευματικής προσφοράς της στην πόλη της , αλλά και στα γράμματα και στην παιδεία της  Κύπρου.

Εξέδοσε μυθιστορήματα και διηγήματα, ποιήματα και θεατρικά έργα, βιογραφίες και μελέτες αλλά και αρκετά παραμύθια, τα οποία ψυχαγώγησαν χιλιάδες παιδιά. Για το εκπαιδευτικό και συγγραφικό της έργο έχει πάρει πολλά βραβεία και διακρίσεις.

Ακούραστη, με περισσή αγάπη πάντα, δίπλα στα παιδιά της, Χλόη και Άγη, τους μαθητές, τους φίλους και σε όσους είχαν ανάγκη. Ξεχώρισε για την προσφορά και το πάθος της  στην παιδεία, τα γράμματα και τον πολιτισμό. Υπήρξε Πρόεδρος της Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας, δραστήριο μέλος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάς-Κύπρος, της ΠΟΕΔ και του Διδασκαλικού Ταμιευτηρίου, του Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου και άλλων σωματείων, ενώ συνεργάστηκε για πολλά χρόνια  με τον Όμιλο Ποίησης της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας ως  μέλος της  κριτικής επιτροπής για τον ετήσιο Λιπέρτειο διαγωνισμό ποίησης της Σχολής. 

Το ΡΙΚ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αξιοποιήσει και να παρουσιάσει μέσω του Ψηφιακού Ηρόδοτου το πολύτιμο και σπάνιο αρχειακό υλικό της συγγραφέως που αποκαλύπτει, ανάμεσα σε άλλα, πτυχές της παιδείας στην Κύπρο επί Αγγλοκρατίας. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο εγκύκλιοι, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της “Η Βιολέτα Ανθίζει στη Λάρνακα”. Η πρώτη, με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1955, απαγορεύει την  ανύψωση άλλης σημαίας πλην της βρετανικής, ενώ η δεύτερη παρουσιάζει τα μαθήματα που διδάσκονταν στα δημοτικά σχολεία, τις περιόδους διδασκαλίας (40-42),  αλλά και τα ωράρια των δασκάλων που ξεκινούσαν  από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Η αείμνηστη Μαρούλα Τζούβα-Παίκου  στο Trafalgar Square στο Λονδίνο τη δεκαετία του ’70

Share this post