Έφυγε από την ζωή σημαντικός ισραηλινός συγγραφέας Αβραάμ Β. Γεοσούα

Έφυγε από την ζωή σημαντικός ισραηλινός συγγραφέας Αβραάμ Β. Γεοσούα

Ο Αβραάμ Β. Γεοσούα, ένας από τους πιο αξιοσέβαστους και πολυγραφότατους ισραηλινούς συγγραφείς, προσωπικότητα της ισραηλινής Αριστεράς και αντίθετος στην ισραηλινή κατοχή, πέθανε σε ηλικία 85 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο Ισιλόφ του Τελ Αβίβ.

Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ τον Δεκέμβριο του 1936 με ελληνικές και μαροκινές ρίζες, ο Γεοσούα δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων το 1963.

Στη συνέχεια, τα έργα του μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 30 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.

Το αναγνωρισμένο έργο του δεκαετιών του απέφερε μια σειρά από διεθνείς διακρίσεις: το 1995 τιμήθηκε με την ύψιστη διάκριση πολιτιστικής αναγνώρισης της χώρας του, το “Βραβείο του Ισραήλ”, ενώ το 2012 με το βραβείο των Μεδίκων στην κατηγορία ξένη λογοτεχνία για το έργο του “Ρετροσπεκτίβα” (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πόλις).

Σύμφωνα με την Νιτζά Μπεν-Ντοβ, καθηγήτρια Λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, με την οποία δίδαξαν μαζί και η οποία είναι ειδική στα έργα του Γεοσούα, ο εκλιπών είναι “ο μεγαλύτερος συγγραφέας” του Ισραήλ.

“Πέρασε από τις σουρεαλιστικές ιστορίες γεμάτες ονειροπολήσεις, αποκομμένες από τον χρόνο και τον χώρο, σε έργα που έχουν τις ρίζες τους στην ισραηλινή κουλτούρα και στο σήμερα”, δήλωσε η ίδια στο AFP σημειώνοντας ότι αυτά τα τελευταία ήταν γεμάτα από ψυχολογία, επηρεασμένα από την ψυχαναλύτρια σύζυγό του.

Ο Γεοσούα ήταν ένας “ζεστός και ανοιχτός” άνθρωπος, που διψούσε για αναγνώριση, αλλά ωστόσο μπορούσε να είναι επώδυνα ευθύς στη συζήτηση, σύμφωνα με την ίδια.

“Ήταν ένας σύνθετος άνθρωπος, του οποίου η στάση προς τον κόσμο ήταν αμφιθυμική. Η επίγνωσή του της ανθρώπινης πολυπλοκότητας, την οποία αντλούσε από την προσωπική του εμπειρία, καθιστούσε το έργο του πολύπλευρο”.

Υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, ο Γεοσούα υποστήριζε τα αριστερά ισραηλινά κόμματα και ήταν μέλος της B’Tselem, μιας ισραηλινής οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία είναι σφόδρα επικριτική προς την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς.

Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση, ο Γεοσούα είχε “αφιερώσει χρόνο και ενέργεια στην ισότητα, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους”.

Η Μπεν-Ντοβ τον χαρακτήρισε “έναν μεγάλο πατριώτη”, ο οποίος πίστευε ότι οι εβραίοι δεν μπορούν να είναι ολοκληρωμένοι ως άνθρωποι ζώντας εκτός του Ισραήλ.

Το έργο του, σχολίασε η ίδια, αντικατοπτρίζει μια βαθιά σύνδεση με την ισραηλινή εμπειρία.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε ότι το έργο του Γεοσούα “αντλούσε από την πατρίδα μας και τους πολιτιστικούς της θησαυρούς, αντικατοπτρίζοντάς μας σε ένα αιχμηρό, ακριβές, συμπονετικό και κάποιες φορές επώδυνο είδωλο στον καθρέφτη”.

Ο Γεοσούα θα αποτεφρωθεί αύριο το μεσημέρι στο κοιμητήριο του βόρειου Ισραήλ Έιν Ακαρμέλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Share this post