Έφυγε από την ζωή ο βετεράνος Κωνσταντινοπολίτης δημοσιογράφος Αλέκος Παπαδόπουλος

Έφυγε από την ζωή ο βετεράνος Κωνσταντινοπολίτης δημοσιογράφος Αλέκος Παπαδόπουλος

Ντοκουμέντο : Η μαρτυρία του Αλέκου Παπαδόπουλου σε ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ το 2019. -Από το 1964 είχε εγατασταθεί στην Αθήνα.

Μιά πικρή είδηση  ήρθε  στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για ένα εξαίρετο άνθρωπο ,  τον Κωνσταντινοπολίτη βετεράνο δημοσιογράφο και συγγραφέα, Αλέκο Παπαδόπουλο,  ο οποίος τίμησε την ιστοσελίδα μας με την συνεργασία του. Το μήνυμα από την εκδοτική εταιρεία “ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ” Αθηνών έφραφε : 

Σήμερα η Εταιρεία μας πενθεί!!!
Η οικογένεια της Επταλόφου αποχαιρετά με θλίψη έναν από τους ιδρυτές της.
O Αλέκος Παπαδόπουλος έφυγε από τον κόσμο αυτό για την χώρα των ζώντων.
Τον αποχαιρετούμε με θλίψη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη.
Του είμαστε ευγνώμονες διότι μας έκανε κοινωνούς της εμπειρίας του.
Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο.
Θα ζει πάντα στην καρδιά μας , στην σκέψη μας…. ανάμεσά μας.
Παρακαταθήκη του η ομοψυχία και η ενότης. Του την υποσχόμεθα.
Η Επτάλοφος σου χρωστάει τα πάντα!
Καλή αντάμωση αγαπημένε μας!
Ο μακαριστός Αλέκος Παπαδόπουλος γεννήθηκε  στην Κωνσταντινούπολη το 1934, απεφοίτησε του Ζωγραφείου Γυμνασίου, συνέχισε στην Ανωτάτη Εμπορική και το 1955 αμέσως μετά τα Σεπτεμβριανά, ανέλαβε τη Διεύθυνση Συντάξεως της ημερήσιας πολιτικής εφημερίδας “Εμπρός”, διαδεχθείς τον αείμνηστο Βασίλη Βενέτη.

Ενωρίτερα, στα πρώτα χρόνια της δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας, κείμενά του είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα “Το Βήμα” του Γρηγορίου Κόκκινου, στον “Κεραυνό” του Μάρκου Κωνσταντόπουλου και σε διάφορες περιοδικές εκδόσεις.
Στη δίκη της Πλάτης των Μπαγιάρ και Μεντερές, καθ’ υπόδειξη του Προέδρου Σαλίμ Μπασόλ, είχε μεταφράσει ενώπιον του ακροατηρίου, την κατάθεση του μακαριστού Πατριάρχου Αθηναγόρα, σε σχέση με τα γεγονότα της 6-7 Σεπτεμβρίου ύστερα από αμφισβήτηση της μετάφρασης του νομικού συμβούλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Καλούδη Λάσκαρη.


Στο “Εμπρός” έμεινε ως τα τέλη του 1964, οπότε ρίζωσε στην Αθήνα όπου και ίδρυσε με τον στενό του συνεργάτη από την Κωνσταντινούπολη Ιορδάνη Ορφανίδη, την εκδοτική εταιρεία “Επτάλοφος”, συνεργαζόμενος παράλληλα με την εφημερίδα “Ημέρα” του συγκροτήματος των Α/φών Αθανασιάδη, το “Έθνος”, τον “Εθνικό Κήρυκα” και επί σειράν ετών με το περιοδικό “Πολιτική Εποπτεία” όπου διακρίθηκε με το βραβείο “Αμπντί Ιπεκτσί” για την αρθρογραφία του αναφορικά  με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Συνέγγραψε  τα βιβλία :
“Εκ βαθέων εξομολόγηση” Μεθοδίου Φούγια αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγ. Βρεταννίας 1979-1988. Στο πλαίσιο ενός διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις και δίχως σκοπιμότητες.
και “Σαν Αδέλφια”– 20 εναλλασσόμενες επιστολές με τον Τούρκο διανοούμενο Ιμπραχήμ Ντιζμάν, που αναφέρονται σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία και την Ελλάδα, ιδιαίτερα δε τη μοίρα της ομογένειας της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Το βιβλίο  κυκλοφορεί σε μετάφραση και στην Τουρκία, σε 3η έκδοση.

Η τελευταία συνεργασία του Αλέκου Παπαδόπουλου στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου 2021

Διεθνές πολιτικό σόου η …απέλαση των 10 πρέσβεων – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)

 Ο Αλέκος Παπαδόπουλος στην Αθήνα με φίλους του από την ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ. Δίπλα του (δ) η διευθύντρια της εκδοτικής εταιρείας “ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ”, Σοφία Ορφανίδου.

Επίσης , διαβάστε: 

Ο βετεράνος δημοσιογράφος Αλέκος Παπαδόπουλος αναθυμάται το παρελθόν στη γενέτειρα του, την Πόλη – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)

*Στη συνέχεια ακούστε την μαρτυρία του Αλέκου Παπαδόπουλου στ0  ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ  “ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ”, που  μεταδόθηκε πρώτη φορά από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στις 14 Σεπτεμβρίου 2019, 12.00-13.00

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Τεκμήρια: ΕΡΤ, Τουρκικό Οπτικοακουστικό Αρχείο

*Ο  ageliaforos.com  εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αείμνηστου Αλέκου Παπαδόπουλου , στις εκδόσεις “Επτάλοφος” , στους  φίλους και γνωστούς του στην Ελλάδα και στην Πόλη.

Share this post