‘Εφυγε από την ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας
Αναστασιάδης : Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε ένας σταθερός φίλος της Κύπρου και υποστηρικτής των δικαίων της.- Τι είχε πει το 2005 στο προεδρείο της ΕΣΚ.
Απεβίωσε σήμερα το πρωί, 26 Δεκεμβρίου 2021, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε ηλικία 92 ετών.
Είχε γεννηθεί στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια.
Διαβάστε επίσης: ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου για Κ. Παπούλια: Tίμησε με το ήθος του και τη συμπεριφορά του τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό
Κυρ. Μητσοτάκης για τον θάνατο του Κ. Παπούλια: «Η πατρίδα αποχαιρετά, σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα»
Ο Κάρολος Παπούλιας με τον αείμνηστο Μανώλη Γλέζο
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο). Η διδακτορική διατριβή του είχε τίτλο: “Erwerb und Verlust des unmittelbaren Besitzes im griechishen und deutschen Recht” («Η κτήση και η απώλεια της Νομής κατά το ελληνικό και γερμανικό δίκαιο»).
ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσον αφορά την πολιτική του σταδιοδρομία, το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004). Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών. Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ενόψει της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού. Τέλος, διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους. Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος Πρόεδρος που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία. Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Πάνου και είχε τρεις κόρες.
ΦΩΤΟ: iefimerida.gr
Διαβάστε επίσης: Δήλωση του τέως ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου για τον θάνατο του Καρόλου Παπούλια
Συλλυπητήριο μήνυμα του Ν. Δένδια για τον θάνατο του Κ. Παπούλια
Δήλωση του Aντ. Σαμαρά για τον θάνατο του Κ. Παπούλια
Ευ. Βενιζέλος: Η Ελληνική Δημοκρατία έχει μεγάλη ιστορική υποχρέωση στον Κάρολο Παπούλια
Συλλυπητήριο μήνυμα του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, για τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε ένας σταθερός φίλος της Κύπρου και υποστηρικτής των δικαίων της, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Με αφορμή τον θάνατο του Κ. Παπούλια, ο Πρόεδρος N. Αναστασιάδης προσθέτει: ”Μας θλίβει όλους η είδηση του θανάτου του. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του”.
Ως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Κάρλος Παπούλιας είχει πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από τις 16 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου του 2005. Επίσης , είχε τιμήσει με την παρουσία του , το 2010, τις εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στις 11 Μαΐου 2005 ο Κάρολος Παπούλιας είχε δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνατο Προεδρείο της Ενώσεως Συντακτών Κύπρου, που συνοδευόταν από τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Εμμ.Μαθιουδάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Ν. Μεγγρέλη.
Ο τότε Πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Κύπρου κ. Ανδρέας Κανάουρος ευχαρίστησε τον κ. Κάρολο Παπούλια εκ μέρους των Κυπρίων δημοσιογράφων για τους αγώνες του υπέρ μιας δικαίας λύσεως του Κυπριακού. Επίσης, επέδωσε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας αναμνηστική πλακέτα και αντίγραφο αρχαίου Κυπριακού αμφορέως.
Ο κ. Κάρολος Παπούλιας, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τους Έλληνες και Κυπρίους δημοσιογράφους και απευθυνόμενος προς αυτούς ανέφερε:
«Αισθάνομαι συγκίνηση συναντώμενος σήμερα εδώ με τη δημοσιογραφική αντιπροσωπεία του ηρωικού νησιού της Κύπρου. Και συγκινούμαι ιδιαίτερα γιατί αυτά τα δώδεκα χρόνια που ήμουν στο υπουργείο των Εξωτερικών συνεργασθήκαμε πάρα πολύ καλά.
Αντιμετωπίζουμε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές. Σας ευχαριστώ για όλα αυτά και ξέρετε πολύ καλά ότι είμαι κοντά σας. Είμαι κοντά στον μαχόμενο Ελληνισμό και είσαστε αυτή τη στιγμή η πρωτοπορία του.
Ελπίζω, παρόλο που τα βλέπω δύσκολα, ότι θα έχουμε καλή κατάληξη. Έχουμε όμως στην Άγκυρα ανθρώπους που δεν θέλουν τη λύση του Κυπριακού. Και επίσης, πρέπει να πω ότι και από τη διεθνή υποστήριξη δεν έχουμε μία ειλικρινή και ευθεία από πολλούς υποστήριξη για τη λύση του Κυπριακού.
Αλλά, πιστεύω, ότι σ’ αυτή την προσπάθεια, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να έχουμε καλά αποτελέσματα. Δεν θα πρέπει να βιαστούμε, όπως είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου, και πρέπει με σύνεση, με υπομονή, αλλά και με σταθερότητα να απαιτήσουμε τις διορθώσεις εκείνες που πρέπει να γίνουν στο Σχέδιο Ανάν, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και, όπως λέμε, μια σταθερή και βιώσιμη λύση.
Θα αγωνισθούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση και εσείς και εμείς και ολόκληρος ο Ελληνισμός. Εύχομαι να πάνε τα πράγματα έτσι όπως επιθυμούμε και έτσι όπως επιβάλλονται από τους διεθνείς κανόνες και τις συμφωνίες που, μέχρι τώρα, δεν ετήρησε η Τουρκία. Ελπίζω αυτή τη φορά να επικρατήσει σύνεση από τη μεριά της Τουρκίας.»