Έφυγε από την ζωή ο Πολ Σαρμπάνης

Έφυγε από την ζωή ο Πολ Σαρμπάνης

Δυσαναπλήρωτο το κενό των μεγάλων αγώνων του για τον Ελληνισμό

Πέθανε  σε ηλικία 87 ετών ο πρώην γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, ένας από τους θρύλους της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στην Ουάσιγκτον και υπερασπιστής των ελληνικών εθνικών θεμάτων στο Κογκρέσο. 

Γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1933 στην πόλη Σάλισμπουρι της πολιτείας Μέριλαντ, γιός εστιάτορα. Σπούδασε στο Πρίνστον, την Οξφόρδη και το Χάρβαρντ και εξελέγη πρώτη φορά στη βουλή το 1971. Παρέμεινε βουλευτής μέχρι το 1977 και μαζί με τον Τζον Μπραδήμα, ηγήθηκαν των αγώνων για την Κύπρο και της επιβολής του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Το 1977 εξελέγη γερουσιαστής, εκπροσωπώντας το Μέριλαντ 5 θητείες, μέχρι το 2007 που αποσύρθηκε.

Ο γιός του Τζον Σαρμπάνης που σταδιοδρομεί στην πολιτική εκλέγεται βουλευτής στο Μέριλαντ.

Ο εκλιπών έχει βραβευθεί για τις υπηρεσίες του προς τον Ελληνισμό με τα ανώτατα παράσημα της Ελλάδας και της Κύπρου και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Oι «New York Times» τονίζουν πως ήταν «ο πρώτος Γερουσιαστής ελληνο-αμερικανικής καταγωγής, ο οποίος συχνά υποστήριζε την Ελλάδα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ ήταν υπερβολικά φιλικές με την ανταγωνίστριά της, την Τουρκία».

Είχε τον αμέριστο σεβασμό του ελληνικού πολιτικού κόσμου και είχε τιμηθεί από τον αείμνηστο πρώην πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, με το Χρυσό Μετάλλιο, για την κοινοβουλευτική του παρουσία στις ΗΠΑ και τη στήριξη των ελληνικών θέσεων, αλλά και τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Το έργο και τη συνεισφορά του Πολ Σαρμπάνη εξήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στον Τζον Σαρμπάνη.

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Πολ Σαρμπάνη εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης υπήρξε κορυφαία φυσιογνωμία στην αμερικανική πολιτική και ισχυρός υποστηρικτής των ελληνικών θεμάτων, κάτι για το οποίο η Ελλάδα θα είναι πάντα ευγνώμων».

«Θα μας λείψει πολύ», προσθέτει ο Πρωθυπουργός και εκφράζει «τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή στον γιο του εκλιπόντος, Τζον Σαρμπάνη, ενώ δήλωσε πως «η Ελλάδα νοιώθει μεγάλη ευγνωμοσύνη για τη συνεισφορά του σημαντικού πολιτικού ανδρός Πολ Σαρμπάνη, που τίμησε με το έργο του την Ελλάδα και τον Ελληνισμό».

Μεταξύ των Αμερικανών πολιτικών που τοποθετήθηκαν δημόσια για την απώλεια του Πολ Σαρμπάνη ήταν και η φιλέλληνας Ομοσπονδιακή Βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney).

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για το θάνατο του Πολ Σαρμπάνη

“Γιος Ελλήνων μεταναστών -Σπύρου και Ματίνας- ο Γερουσιαστής Paul Sarbanes, με λαμπρές σπουδές, διακρίθηκε εκπροσωπώντας τους πολίτες του Maryland για δεκαετίες. Τέκνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καύχημα του Αμερικανικού Έθνους και της Ελληνικής Διασποράς. Αιωνία του η μνήμη”, ανέφερε στο Twitter o κ. Ελπιδοόφορος.https://www.greeknewsonline.com/world-hellenism-mourns-a-greek-american-hero-paul-s-sarbanes/?fbclid=IwAR20IR46Xpd9j-AVdM5qIfNHQixqHxj-e6IVLcN6eDwmLQ8G-gMD7O1MLZg

World Hellenism mourns a Greek American Hero, Paul S. Sarbanes

 

Share this post