Έφυγε αδόκητα ο Ευστράτιος Χ. Ζεγκίνης, συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα, εξεδήμησε σήμερα ο προσωπικός φίλος και συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη , Βαρθολομαίου, ( γεννημένος και αυτός στην Ίμβρο), ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ, Ευστράτιος Χ. Ζεγκίνης.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στο Κοιμητήριο της Αναστάσεως του Κυρίου, στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, αύριο Παρασκευή 14/8/2020 και ώρα 12.00.Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.
Ο μακαριστός για το έργο και την προσφορά του είχε τιμηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη με το οφφίκιο του Άρχοντος Μαΐστορος του Οικουμενικού Πατριαρχείου .
Ο Γιώργος Ξεινός , γιατρός και λογοτέχνης από την Ίμβρο, ο οποίος ζει στην Θεσσαλονίκη, ήταν συγλονισμένος για την απώλεια του φίλου του. “Ο θάνατος του ήταν αναπάντεχος και , θα έλεγα, άδικος” μας είπε και συμπλήρωσε: “Τον Στράτο τον γνώρισα το 1956 στην Κεντρική Σχολή Ίμβρου στην τρίτη τάξη – εγώ πρώτη – αποφοιτώντας έκανε για ένα χρόνο χρέη γραμματέα στην Σχολή – και τον επόμενο πήγε στο Λύκειο της Χάλκης, όπου πήγα κι εγώ τον επόμενο χρόνο. Μετά την αποφοίτησή από το Λύκειο συνέχισε στο ακαδημαϊκό τμήμα απ’ όπου αποφοίτησε και συνέχισε τις σπουδές του στην Εσπερία. Στην Ελλάδα ξεκίνησε από την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών ως διευθυντής της Βιβλιοθήκης”.
Ο μακαριστός Ευστράτιος Χ. Ζεγκίνης γεννήθηκε το 1938 στο χωριό Ευλάμπιο της Ίμβρου. Τον Ιούνιο του 1965 αποφοίτησε από την Θ.Σ.Χ και στη συνέχεια ως υπότροφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον Ινστιτούτο των Ανατολικών Σπουδών της Ρώμης. Εκεί μεταξύ άλλων μαθημάτων διδάχτηκε την ιστορία, τη γραμματολογία, τον ισλαμικό μυστικισμό και πολιτισμό των λαών της Μέσης Ανατολής. Στη Ρώμη επίσης παρακολούθησε τα μαθήματα δυο άλλων σχολών, της Σχολής της Βιβλιοθηκονομίας του Βατικανού και της Σχολής της Αρχειονομίας – Παλαιογραφίας επίσης του Βατικανού. Το 1968 πήγε στην Οξφόρδη, όπου επί ένα έτος παρακολούθησε στο εκεί Πανεπιστήμιο μαθήματα ιστορίας των θρησκειών.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αρχικά εργάστηκε ως καθηγητής Μέσης Εκπαιδεύσεως και στη συνέχεια στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και στο Ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα με την επιστημονική του δραστηριότητα στα Ιδρύματα αυτά, από το έτος 1969 και επί μια δεκαετία δίδαξε ως έκτακτος καθηγητής στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης την τουρκική γλώσσα και φιλολογία στους ημεδαπούς μουσουλμάνους σπουδαστές της Δυτικής Θράκης. Το 1979 κατέλαβε και οργανικά τη θέση του τουρκολόγου καθηγητή στη σχολή αυτή, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τον Νοέμβριο του 1993.
Ο Ευστράτιος Ζεγκίνης δεύτερος από δεξιά στην Ίμβρο , 2013. ΦΩΤΟ : Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ
Το 1986 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το βαθμό «άριστα», αφού εκπόνησε διατριβή με θέμα «Ο Μπεκτασισμός στη Δυτική Θράκη. Συμβολή στην ιστορία της διαδόσεως του μουσουλμανισμού στον Ελλαδικό χώρο».
Τον Νοέμβριο του 1993 εκλέχτηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στην Παιδαγωγική Σχολή της Φλώρινας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο: Ιστορία και Πολιτισμό του Ισλάμ στο Βαλκανικό χώρο. Τον Απρίλιο του 2002 έγινε Πρωτοβάθμιος Καθηγητής και τον Ιανουάριο του 2003 Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Περάτωσε την ενεργό υπηρεσία στο Α.Π.Θ. το 2005.
Έλαβε μέρος σε πολλά Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα. Ήταν μέλος πολλών επιστημονικών Σωματείων και Ιδρυμάτων και έγραψε σημαντικό αριθμό προτότυπων μελετών με θεματολόγιο που αφορά την ιστορική, κοινωνική, θρησκευτική και πολιτισμική κατάσταση των μουσουλμάνων της, Δυτικής Θράκης και των Βαλκανίων γενικότερα, τον ισλαμικό μυστικισμό και τα δερβισικά τάγματα, τις χριστιανο-ισλαμικές σχέσεις κ.α. Ήταν έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών. Μετά την αφυπηρέτηση του από το Πανεπιστήμιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης , Βαρθολομαίος, ανέθεσε στον μακαριστό Ευστράτιος Ζεγκίνης το επίπονο έργοτης αρχειοθέτησης και τεκμηρίωσης του Πατριαρχικού Αρχειοφυλακίου. Ως άνθρωπος ήταν πράος και ευπροσήγορος.
10 Ιουλίου 2020 Εσπερινός της Αγίας μεγαλομάρτυρος Ευφημίας. Ο μακαριστός ( με τα άσπρα μαλιά) στον Πατριαρχικό Ναό
Πατριαρχικό Τρισάγιο
Οι φωτογραφίες από το Τρισάγιο είναι του Ν. Μαγγίνα
*Η Αδελφότης Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία η Παμμακάριστος», σε ανακοίνωση της αναφέρει: “επί τη εκδημία του εκλεκτού μέλους της Άρχοντος Μαϊστορος ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΖΕΓΚΙΝΗ, επί 15ετίαν Διευθυντού του Ιστορικού Αρχείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στενού συνεργάτου της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εκφράζει προς την ερίτιμον σύζυγον του εκλιπόντος Αγγελική, προς τα τέκνα του και τους λοιπούς συγγενείς, θερμά συλλυπητήρια, και εύχεται, ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να αναπαύσει την ψυχή του εν χώρα Ζώντων”.
Ευστράτιος Ζεγκίνης. “Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία”