Έπτα Κύπριοι Ιεράρχες περιφρόνησαν τον Πάπα Φραγκίσκο- Βίντεο από την επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή

Έπτα Κύπριοι Ιεράρχες περιφρόνησαν τον Πάπα Φραγκίσκο- Βίντεο από την επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή

*Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’: ” Ως Εκκλησία Κύπρου, ακολουθούντες πιστά το πνεύμα της αγάπης του Ιησού Χριστού,  επικροτούμε τον  διάλογο μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και προσευχόμαστε για την επιτυχία του”.

*Πάπας Φραγκίσκος:Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν πολλά ψέματα και απάτες που μας βάζει το παρελθόν, που εμποδίζουν την πορεία μας. Να ζητήσουμε από τον Κύριο σοφία και θάρρος για να ακολουθήσουμε τις οδούς Του και όχι τις δικές μας”.

Του Α Χ. Βικέτου

Επτά Κύπριοι Ιεράρχες απουσίαζαν σήμερα από την θερμή υποδοχή , την οποία επεφύλαξε στον  Πάπα Φραγκίσκο, στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου , Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ και από την τελετή στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της «κατά Κύπρον» Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, της οποίας  το Αυτοκέφαλό της επιβεβαιώθηκε από την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου (431 μ.Χ.), με τον 8ο κανόνα της.

Οι Ιεράρχες, που απουσίαζαν ήταν οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος, Τριμυθούντος Βαρνάβας, Ταμασού Ησαΐας και οι Επίσκοποι Αμαθούντος Νικόλαος , Λήδρας Επιφάνιος και Αρσινόης Παγκράτιος. Πλην του τελευταίου, ο οποίος εξελέγη Επίσκοπος το 2020 , οι άλλοι ήταν παρόντες, όταν  ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ προσήλθε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, στις 4-6 Ιουνίου 2010.

Σημειώνεται ότι από τους Ιεράρχες , που απουσίασαν σήμερα, με εξαίρεση τον Επίσκοπο Αρσινόης, οι άλλοι διαφώνησαν στην Ιερά Σύνοδο με την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να συμπεριλάβει στα δίπτυχα της Εκκλησίας Κύπρου τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας , Επιφάνιο, συντασσόμενος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Εκκλησία της Ελλάδος. Αντίθετα, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρος, και ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, αν και είχαν αντιταχθεί στην μνημόνευση του Επιφανίου, σήμερα ήταν παρόντες στην Αρχιεπισκοπή μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και τα άλλα μέλη της Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου.  Επίσης, σημειώνεται ότι στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο (Κρήτη 2016) οι Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος, Τριμυθούντος Βαρνάβας,  και οι Επίσκοποι Αμαθούντος Νικόλαος και  Λήδρας Επιφάνιος, παρά την απόφαση που είχε ληφθεί προηγουμένως στην Ι. Σ. της Εκκλησίας Κύπρου, δεν υπέγραψαν το έγγραφο με τίτλο: “Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον”.

Η αντιπροσωπεία του Πάπα έφτασε στην Αρχιεπισκοπή στις 8:20 το πρωί και 10 λεπτά μετά αφίχθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος. Όταν κατήλθε του οχήματος του τον ανέμενε ο πρώτος στην τάξη των Κυπρίων Μητροπολιτών, Πάφου Γεώργιος.

 

Τον οδήγησε στην είσοδο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου , όπου του απηύθυνε εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου δυο λόγια καλωσορίσματος ο Αρχιγραμματέας , Αρχιμ . Γεώργιος, ενώ κατά το έθιμο ο Πρωτοσύγκελος, Αρχιμ. Ιωάννης κρατούσε το παραδοσιακό αργυρό κυπριακό καπνιστήριο με αγιορείτικο θυμίαμα  και ο Αρχιμ. Τριφύλλιος την κυπριακή μερέχα με έρανε τα χέρια του  Πάπα με ροδόσταγμα.

 

Ο Πάπας, σε ένδειξη τιμής και σεβασμού προς τον διάδοχο του Αποστόλου Βαρνάβα,  ασπάστηκε το χέρι , τον επιστήθιο Σταυρό και το αρχιερατικό εγκόλπιο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

FOTO Vaticannews

Ο Αρχιεπίσκοπος τον εναγκαλίσθηκε και αμφότεροι αντάλλαξαν στο πρόσωπο αδελφικό ασπασμό. Ο Αρχιεπίσκοπος σύστησε στον Πάπα τα παρόντα μέλη της Ιεράς Συνόδου και ο Φραγκίσκος παρουσίασε στον Χρυσόστομο τα μέλη της συνοδείας του. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση, περίπου 25’,  του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου  με τον Πάπα Φραγκίσκο στο αρχιεπισκοπικό γραφείο.  

Μετά την συνάντηση οι δύο Προκαθήμενοι μετέβησαν στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα. Εκεί είχαν πάρει τις θέσεις τους τα μέλη  της Ιεράς Συνόδου, κληρικοί και λαϊκοί  της Εκκλησίας Κύπρου, μέλη της συνοδείας  του  Πάπα και δημοσιογράφοι.

Στην Αρχιεπισκοπή και στον Καθεδρικό Ναό είχαν στρωθεί κόκκινοι τάπητες προς τιμή του Υψηλού Επισκέπτη, ενώ υπήρχαν οι σημαίες της Εκκλησίας Κύπρου και του Βατικανό. Η Ωραία Πύλη ήταν ανοικτή και στην είσοδό της πάνω σε δισκέλι είχε τοποθετηθεί ανοιγμένο μεγάλο χειρόγραφο  Ιερό Ευαγγέλιο διακοσμιμένο με βυζαντινές μικρογραφίες. Δεξιά και αριστερά πάνω σε μικρά τραπέζια , καλυμμένα με μωβ ύφασμα, ανθοστήλες με άνθη. 

Κατά την άφιξη  στον Ναό , αλλά και στην αποχώρηση τους  βυζαντινός χορός , υπό την χοραρχία του Ανδρέα Κουκίδη, έψαλε εκκλησιαστικούς  ύμνους. Τόσο στη Αρχιεπισκοπή, όσο και στον Καθεδρικό Ναό όλα ήταν άψογα επιμελημένα. 

Στον Καθεδρικό Ναό ο Αρχιεπίσκοπος προσφώνησε τον Πάπα, ο οποίος αντιφώνησε ( Τα πλήρη κείμενα των ομιλιών στο τέλος).  

Στην προσφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος, αφού αναφέρθηκε στον αγώνα από το 1974 του λαού και της Εκκλησίας για δικαίωση της Κύπρου , με την εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού,  κάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο να βοηθήσει στο ζήτημα της διάσωσης και του επαναπατρισμού της πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου , όπως είχε πράξει και ο προκάτοχος του.

«Προσβλέπουμε και στη δική Σας βοήθεια, Αγιώτατε, για περιφρούρηση και σεβασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και για κατίσχυση των διαχρονικών αξιών του χριστιανικού μας πολιτισμού, οι οποίες σήμερον καταπατούνται βάναυσα από την Τουρκία», τόνισε.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος , μεταξύ άλλων επεσήμανε:

*Για την Εκκλησία της Κύπρου ίσχυσε και ισχύει ο λόγος του Ιωάννου του Χρυσοστόμου: «Πολλά τά κύματα καί χαλεπόν τό κλυδώνιον· ἀλλ’ οὐ δεδοίκαμεν μή καταποντισθῶμεν· ἐπί γάρ τῆς πέτρας ἑστήκαμεν. Μαινέσθω ἡ θάλασσα, πέτραν διαλῦσαι οὐ δύναται· ἐγειρέσθω τά κύματα, τοῦ Ἰησοῦ τό πλοῖον καταποντίσαι οὐκ ἰσχύει».

 * Ως Εκκλησία Κύπρου, ακολουθούντες πιστά το πνεύμα της αγάπης του Ιησού Χριστού, «έχουμε άριστες σχέσεις με όλες τις Εκκλησίες και επιδιώκουμε τον Διάλογο με όλους. Επικροτούμε τον αρξάμενο διάλογο μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και προσευχόμαστε για την επιτυχία του.

 *Μέσα σ’ αυτό το  πλαίσιο, αρχίσαμε διάλογο, πριν από κάποια χρόνια, ακόμη και με τους Μουσουλμάνους της Μέσης Ανατολής. Δυστυχώς η όξυνση των παθών, που καλλιέργησαν ακραία στοιχεία, δεν επέτρεψαν τη συνέχιση του διαλόγου, πλην μιας που έγινε στη Συρία.

 *Ακράδαντη είναι η  πίστη μου στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μας, είτε αυτές είναι εθνικές, είτε είναι θρησκευτικές. Και η ορθή οδός είναι μόνο μέσω ενός πραγματικά ειλικρινούς διαλόγου.

 Ο Πάπας Φραγκίσκος στην αντιφώνηση του τόνισε την ανάγκη να μετατραπεί η Κύπρος σε μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσεως.

«Αμέτρητα πλήθη αγίων που, ενωμένοι στην Μία Ουράνια Εκκλησία, μας προτρέπουν να πλεύσουμε μαζί προς το λιμάνι που όλοι λαχταρούμε. Από ψηλά μας καλούν να κάνουμε την Κύπρο, που είναι ήδη μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, μια γέφυρα μεταξύ Ουρανού και Γης. Ας γίνει προς δόξα της Υπεραγίας Τριάδος για το δικό μας καλό και όλων των ανθρώπων», υπογράμμισε.

 Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή. «Σας ευχαριστώ, ιδιαιτέρως, αγαπητέ αδελφέ, για τα λόγια Σας, για την ανοιχτή καρδιά Σας και για τη δέσμευσή Σας να προωθηθεί ο διάλογος μεταξύ μας», είπε απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

 Ο Φραγκίσκος , μεταξύ άλλων σημείωσε:

*Για μένα είναι μια χάρη το να βρίσκομαι εδώ και αυτό μου θυμίζει ότι έχουμε κοινή αποστολική καταγωγή: ο Παύλος πέρασε από την Κύπρο και μετά ήρθε στη Ρώμη. Προερχόμαστε λοιπόν από τον ίδιο αποστολικό ζήλο και μας συνδέει ο ίδιος δρόμος, εκείνος του Ευαγγελίου. Μου αρέσει να φαντάζομαι την εικόνα στην οποία και οι δυο βρισκόμαστε στον ίδιο δρόμο, προς την αυξανόμενη αδελφοσύνη και την πλήρη ενότητα.

*Εμείς καλούμαστε από τον Κύριο να ξαναβρούμε τον εαυτό μας ως μέρος του ίδιου Σώματος, ακόμη και να υποκλιθούμε μέχρι τα πόδια των αδελφών μας. Πράγματι, όσον αφορά τις σχέσεις μας, η ιστορία έχει ανοίξει μεγάλα ρήγματα μεταξύ μας, αλλά το Άγιο Πνεύμα θέλει να πλησιάσουμε πιο κοντά με ταπείνωση και σεβασμό. Μας καλεί να μην παραιτηθούμε στις διαιρέσεις του παρελθόντος, αλλά να καλλιεργήσουμε μαζί, υπομονετικά, επιμελώς και συγκεκριμένα, το χωράφι της Βασιλείας. Γιατί, εάν αφήσουμε κατά μέρος τις αφηρημένες θεωρίες και συνεργαστούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, για παράδειγμα στα έργα αγάπης, την εκπαίδευση και την προαγωγή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, θα ξαναβρούμε τους άλλους ως αδέρφια και η κοινωνία θα ωριμάσει από μόνη της, προς την δόξα του Θεού.

*Ο καθένας μας θα διατηρήσει τους δικούς του τρόπους και το δικό του χαρακτηριστικό ύφος, αλλά σιγά- σιγά το κοινό μας έργο θα αυξήσει την αρμονία και θα αποφέρει καρπούς.

* Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν πολλά ψέματα και απάτες που μας βάζει το παρελθόν, που εμποδίζουν την πορεία μας. Αιώνες διχασμού και απόστασης μας έκαναν να αφομοιώσουμε, έστω και άθελά μας, πολλές εχθρικές προκαταλήψεις ενάντια στις άλλες Εκκλησίες. Πρόκειται για προκαταλήψεις που συχνά βασίζονται σε μη ρεαλιστικές και παραμορφωμένες πληροφορίες, που διαδίδονται από μια επιθετική και πολεμική βιβλιογραφία, αλλά όλα αυτά διαστρεβλώνουν τον δρόμο του Θεού, που αγωνίζεται να φθάσει προς τη συμφωνία και την ενότητα.

 *Να ζητήσουμε από τον Κύριο σοφία και θάρρος για να ακολουθήσουμε τις οδούς Του και όχι τις δικές μας.  Ο Λεόντιος Μαχαιράς, χρονικογράφος του 15ου αιώνα, αποκάλεσε την Κύπρο «ιερό νησί», λόγω του αριθμού των μαρτύρων και των αγίων που γνώρισε αυτή η χώρα στο πέρασμα των αιώνων.

Η τελετή στον Καθεδρικό Ναό έληξε με  ανταλλαγή δώρων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προσέφερε στον Πάπα  αγιογραφημένη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Οδηγητρίας. Ο Πάπας αντιδώρισε  μία ομοίωση κώδικα, ο οποίος εκδόθηκε με την ευκαιρία της 2000ής επετείου από τη γέννηση του Αποστόλου Παύλου και αποτελείται από 424 φύλλα, διακοσμημένα με μικρογραφίες και επίτιτλα. Περιέχει διακοσμήσεις φύλλων από διάφορες βιβλικές σκηνές. Το εμπροσθοπισθόφυλλο έχουν διακοσμηθεί με περγαμηνή και 8 σκηνές σε μέταλλο, εμπνευσμένες από τις βυζαντινές θύρες της βασιλικής τού Αποστόλου Παύλου εκτός των τειχών (extra muros).

Περιέχει τις Πράξεις των Αποστόλων και τις Κανονικές Επιστολές τού Αποστόλου Παύλου, καθώς και απόκρυφες διηγήσεις περί Παύλου. Επίσης, περιέχει  σχόλια διαφόρων εκκλησιαστικών και επιστημόνων περί του Απ. Παύλου. Μεταξύ αυτών προτάσσεται κείμενο της ΑΘΠ. του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου.

*Τα πλήρη κείμενα της προσφώνησης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ και της αντιφώνησης του Πάπα Φραγκίσκου

Κύπρου Χρυσόστομος Β’: «Η Τουρκία εφαρμόζει και στην Κύπρο ένα σχέδιο εθνικού ξεκαθαρίσματος» by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Πάπας Φραγκίσκος: “Το Ευαγγέλιο, πράγματι, κοινοποιείται μέσω της κοινωνίας”. by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


*Στο ρεπορτάζ δημοσιεύονται και φωτογραφίες του Στέλιου Στυλιανού (ΙΑΚ)

Share this post