Έφοδος της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας σε Μοναστήρι του Κιέβου που συνδέεται με την Εκκλησία Ρωσίας

Έφοδος της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας σε Μοναστήρι του Κιέβου που συνδέεται με την Εκκλησία Ρωσίας

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες  ότι πραγματοποίησε έφοδο σε ένα ιστορικό ρωσικό ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι στο Κίεβο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ύποπτες «ανατρεπτικές δραστηριότητες των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών».

Η εξαιρετικά ασυνήθιστη επιδρομή έλαβε χώρα στη Λαύρα του Κιέβου Pechersk, μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αφού ένας ιερέας μίλησε θετικά για τη Ρωσία – τον ​​εισβολέα της Ουκρανίας – σε πρόσφατη λειτουργία.

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι η έρευνα προκλήθηκε από υποψίες για πιθανές μυστικές επιχειρήσεις της Ρωσίας. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει υποστηρίξει σθεναρά την εννιάμηνη εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, ενώ εκατοντάδες Ουκρανικές Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν διακόψει τους δεσμούς τους με το τμήμα της εκκλησίας που διοικείται από τη Μόσχα.

Η ουκρανική αντικατασκοπεία και αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέφερε ότι οι πράκτορες της ερευνούσαν κτίρια για τυχόν κρυμμένα όπλα ή ξένους πολίτες και πιθανές πληροφορίες.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι «διεξάγουν πόλεμο κατά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». Είπε ότι η έρευνα ήταν «ένας άλλος κρίκος στην αλυσίδα αυτών των επιθετικών ενεργειών κατά της Ρωσικής Ορθοδοξίας».

Ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος ηγείται της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, περιέγραψε την εισβολή της Ρωσίας ως «μεταφυσικό αγώνα» μεταξύ Μόσχας και Δύσης. Καταδίκασε την έρευνα της Τρίτης ως «πράξη εκφοβισμού».

Η ουκρανική έρευνα ακολουθεί μια λειτουργία της 12ης Νοεμβρίου στο συγκρότημα Pechersk Lavra όπου ένας ιερέας μαγνητοσκοπήθηκε να μιλά για το «ξύπνημα» της Ρωσίας. Τραγούδησαν τραγούδια που υμνούσαν τον «ρωσικό κόσμο».

Τότε, ο αρχηγός ασφαλείας της Ουκρανίας, Βασίλ Μάλιουκ, είπε: «Εκείνοι που, στις συνθήκες ενός πλήρους πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, περιμένουν το “ξύπνημα της Μητέρας Ρωσίας” πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό βλάπτει την ασφάλεια. και τα συμφέροντα της Ουκρανίας και των πολιτών μας. Και δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες εκδηλώσεις».

Πηγή: voanews.com

Share this post