ΕΕ: «Πράσινο φως» για την αγορά και αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία

ΕΕ: «Πράσινο φως» για την αγορά και αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία

Τα νεά του πολέμου από το εβδομαδιαίο δελτίο του Transatlantic Dialogue Center ( TDC)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την εκταμίευση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά και αποστολή πυρομαχικών για το πυροβολικό της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν , σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν σχέδιο δράσης τριών φάσεων για την χορήγηση στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου οβίδων 155 mm και για την αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων των ευρωπαϊκών χωρών, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης, σύμφωνα με εκπροσώπους πέντε αντιπροσωπειών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του της ΕΕ, χαιρέτισε την συμφωνία.

«Περισσότερα πυρομαχικά για την Ουκρανία όσο γίνεται ταχύτερα. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα», δήλωσε στο μήνυμα του στο Twitter. «Η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τις ικανότητες της Ουκρανία στο πεδίο της μάχης», είπε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των αποθεμάτων των χωρών μελών, με τιμή από 1.000 έως 1.300 ευρώ ανά οβίδα και αποστολή στις 31 Μαΐου.

Ένα δεύτερο δισεκατομμύριο ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κοινή αγορά πυρομαχικών 155 mm για την Ουκρανία.

Τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, ένα διακυβερνητικό ταμείο που δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη εκτός του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και χρησιμοποιείται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής για την τροφοδοσία της Ουκρανίας με όπλα.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Ζοζέπ Μπορέλ χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσσου Προέδρου Πούτιν. Σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ, οι πρακτικές συνεπειες αυτής της απόφασης είναι σημαντικές, διότι εάν ο Πούτιν ταξιδέψει σε μία από τις πάνω από 130 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, θα συλληφθεί.

Χάρτης  με τις περιοχές της Ουκρανίας , που βομβαρδίστηκαν περισσότερο από την Ρωσία μεταξύ 13-19/3/ 2023

TDC_Weekly_briefing_Russian_war_in_Ukraine_13.03-19.03.23_ENG

 

Share this post