Economist: «Ο Τραμπ διέπραξε το πιο επιβλαβές οικονομικό λάθος της σύγχρονης εποχής»
Καταιγιστικός ο Economist, τα βάζει με τον Ντόναλντ Τραμπ, για τους δασμούς που ανακοίνωσε. «Οι ανόητοι δασμοί του προέδρου Τραμπ θα προκαλέσουν οικονομικό όλεθρο», είναι ο τίτλος στην διαδικτυακή έκδοση του οικονομικού περιοδικού που βέβαια σταθερά έχει μέτωπο με τις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου. Ο «σκληρός» τίτλος συνοδεύεται από ένα εξίσου «χτυπητό» σκίτσο με τον Τραμπ να «κόβει» περιμετρικά τον χάρτη των ΗΠΑ με ένα πριόνι, συμβολίζοντας την οικονομική απομόνωση της χώρας του από τον υπόλοιπο κόσμο.
«Είναι δύσκολο να ξέρει κανείς τι είναι πιο ανησυχητικό: ότι ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου μπορεί να εκστομίζει πλήρεις ανοησίες για την πιο επιτυχημένη και θαυμαστή οικονομία του. Ή το γεγονός ότι στις 2 Απριλίου, παρακινούμενος από τις αυταπάτες του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ρήξη στην εμπορική πολιτική της Αμερικής εδώ και πάνω από έναν αιώνα -και διέπραξε το πιο βαθύ, επιζήμιο και περιττό οικονομικό λάθος της σύγχρονης εποχής».
Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια το βρετανικό ενημερωτικό μέσο που ειδικεύεται στις διεθνείς εξελίξεις, την βρετανική και αμερικανική πολιτική καθώς και την παγκόσμια οικονομία, σχολιάζει τις χθεσινές ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, που προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς σε όλους σχεδόν τους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής. 34% στην Κίνα, 27% στην Ινδία, 24% στην Ιαπωνία και 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει ο Economist. Συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων δασμών, η συνολική δασμολογική πολιτική απέναντι στην Κίνα θα αγγίζει πλέον το 65%. Το Πεκίνο βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπορικής επίθεσης της Ουάσιγκτον. Ο Καναδάς και το Μεξικό γλίτωσαν από πρόσθετους δασμούς, καθώς και τα εισαγόμενα αυτοκίνητα για τα οποία έχει ήδη ανακοινωθεί δασμός 25%.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, ο συνολικός δασμολογικός συντελεστής της Αμερικής θα εκτοξευθεί πάνω από το επίπεδο της εποχής της ύφεσης, πίσω στον 19ο αιώνα.
«Ο Τραμπ έκανε λόγο για μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην αμερικανική ιστορία. Έχει σχεδόν δίκιο. Η “Ημέρα Απελευθέρωσης” του προαναγγέλλει την πλήρη εγκατάλειψη της παγκόσμιας εμπορικής τάξης και τον εναγκαλισμό με τον προστατευτισμό στην Αμερική. Το ερώτημα για τις χώρες που παραπαίουν από τον ανεγκέφαλο βανδαλισμό του προέδρου είναι πώς να περιορίσουν τη ζημιά».
Ο Economist μάλιστα κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο για παραπλάνηση, σχετικά με όσα δήλωσε
Ο Τραμπ εξυμνεί την εποχή των υψηλών δασμών και χαμηλής φορολογίας στο τέλος του 19ου αιώνα, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι δασμοί τότε εμπόδιζαν την ανάπτυξη. Ισχυρίζεται μάλιστα πως η κατάργηση των δασμών προκάλεσε τη Μεγάλη Ύφεση, ενώ η ιστορία αποδεικνύει ότι οι δασμοί την επιδείνωσαν σημαντικά, προσθέτει το δημοσίευμα.
Η τεχνική προσέγγιση του Τραμπ στην επιβολή δασμών είναι επίσης προβληματική. Οι δασμοί φαίνεται να βασίζονται σε αυθαίρετους υπολογισμούς, γεγονός που επιβαρύνει τους Αμερικανούς καταναλωτές και μειώνει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων. Οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Nike, που υπέστη πτώση της μετοχής της λόγω αυξημένων δασμών σε εργοστάσιά της στο Βιετνάμ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εμπορικές εντάσεις που προκαλεί ο Τραμπ απειλούν να διαταράξουν τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού. Αντί να απαντήσουν με αντίποινα, οι κυβερνήσεις καλούνται να εμβαθύνουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών. Η συνεργασία με την Κίνα είναι επιθυμητή, αλλά απαιτεί μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της. Η ΕΕ πρέπει να αναβαθμίσει τους κανόνες επενδύσεων και να στηρίξει μεγάλα εμπορικά συμφωνητικά, όπως το CPTPP (Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού).
«Η τρέλα του βασιλιά Ντόναλντ»
Καταλήγοντας, ο Economist επισημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να κινηθεί προς βαθύτερη οικονομική ενσωμάτωση. «Αν αυτό φαίνεται εξαντλητικό και αργό, είναι επειδή η ενσωμάτωση είναι πάντοτε έτσι. Το να υψώνεις εμπόδια είναι ευκολότερο και ταχύτερο. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε την καταστροφή που προκάλεσε ο Τραμπ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ανοησία του είναι καταδικασμένη να θριαμβεύσει».
*Πηγή: iefimerida.gr