Έχει αντιληφθεί ο κ. Κούσιος το έργο του κυβερνητικού εκπροσώπου;

Έχει αντιληφθεί ο κ. Κούσιος το έργο του κυβερνητικού εκπροσώπου;

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας άκουσα στο Γ’ πρόγραμμα του ΡΙΚ τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, να μιλά για τις τρέχουσες (παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, στάση Ε.Ε. , ενδεχόμενο εποικισμού Αμμοχώστου) εξελίξεις . Μετά του έστειλα γραπτώς  το ακόλουθο ερωτηματολόγιο:

«Αγαπητέ κ. κυβερνητικέ εκπρόσωπε,

παρακαλώ εντός της ημέρας να έχω απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

-Το πρωί δηλώσατε στο ΡΙΚ ότι «η κυβέρνηση ανέμενε περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Μπορείτε  να γίνετε πιο σαφής;

-Επίσης, διατυπώσατε την εκτίμηση ότι  «εάν η Τουρκία προχωρήσει με τις απειλές για εποικισμό τις Αμμοχώστου, η Κύπρος έχει τους συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να τερματίσει την ενταξιακή της πορεία». Σε ποια δεδομένα στηρίζετε αυτή την εκτίμηση, όταν μάλιστα η Κομισιόν δεν έχει καταθέσει από το 2019 «στοχευόμενα μέτρα»;

-Σκέφτεται η κυβέρνηση να ζητήσει από την Ε.Ε. την ενεργοποίηση προνοιών  του  άρθρου 4 των Συνθηκών της Ένωσης;

-Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ιδέα για «διαμόρφωση σχήματος υπό την εγγύηση της ΕΕ για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα μελλοντικά κέρδη από την κυπριακή ΑΟΖ με πλήρη διαφύλαξη της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας»;

-Μετά την συμφωνία Ελλάδος –Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ποιες προοπτικές υπάρχουν για μια ανάλογη συμφωνία Κύπρου- Ελλάδος;

Μέχρι χθες το πρωί   δεν είχα λάβει τις απαντήσεις, αλλά ούτε και κάποιο μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, που όφειλε να στείλει για λόγους ευγένειας και δεοντολογίας.  Με νέο μήνυμα προς τον κ. Κούσιο υπενθύμισα το ζήτημα, προσθέτοντας πως,   επειδή δεν ήταν η πρώτη φορά που απέφευγε να απαντήσει ( στην περίοδο του εγκλεισμού από τον κορονοϊό, που  τον πήρα δύο –τρεις φορές τηλέφωνο μου είχε  πει να του στείλω γραπτώς την ερώτηση μου, αλλά τελικά απάντηση  δεν έλαβα) θα ενημέρωνα την Ένωση Συντακτών και θα δημοσιοποιούσα , πράγμα που κάνω τώρα,  το ερωτηματολόγιο. ( Πήρα απάντηση με SMS και ανταπάντησα. Δεν  δημοσιεύω τα μηνύματα, διότι είναι θέμα προσωπικών δεδομένων, που αφορούν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο). 

Δεν μπορώ να αντιληφθώ την αδυναμία – μάλλον περί απροθυμίας πρόκειται-  του κ. Κούσιου να απαντήσει, διότι θεωρώ ότι γνωρίζει άριστα τα ζητήματα , δοθέντος ότι είναι παρών σε σχεδόν όλες τις συναντήσεις του προέδρου. Εκτός , και αν –πράγμα που δεν το νομίζω- η παρουσία του είναι «διακοσμητική».

 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε σήμερα στις
εργασίες του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης. Παρών και ο κ. Κούσιος (Φωτο: Χρ. Αβρααμίδης)

Η εκτίμηση μου είναι ότι ο κ. Κούσιος αρέσκεται να βγαίνει τηλεφωνικώς το πρωί (για να μας φτιάχνει την ημέρα) στα ραδιόφωνα, το μεσημέρι και το βράδυ στα κανάλια για να μας πείσει ότι η κυβέρνηση κάνει καλά το έργο της και για ότι πάει λάθος φταίει ο …Χατζηπετρής.

Το έργο του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ιδιαίτερα λεπτό και δύσκολο. Ο κ. Κούσιος ως επιτυχημένος νομικός θα μπορούσε να είχε αρνηθεί την θέση, που αποτελεί «ηλεκτρική καρέκλα», όταν του έκανε την πρόταση ο πρόεδρος Αναστασιάδης και να έμενε στο δικηγορικό του γραφείο.  

Βέβαια, για να είμαι σωστός η  ευθύνη ανήκει αποκλειστικά  στον πρόεδρο Αναστασιάδη, διότι αυτός επιλέγει – και δεν αναφέρομαι ειδικά στον κ. Κούσιο- τους συνεργάτες  του. Στο θέμα αυτό ο πρόεδρος έχει αποδείξει ότι σε πολλούς τομείς μπορούσε να κάνει καλύτερες επιλογές. Το γιατί δεν τις έκανε το ξέρει ο ίδιος. Όμως , ο ηγέτης, όσο καλός και αν είναι, κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή των συνεργατών του.

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

 

Share this post