Έχασε ευκαιρία ο Πρόεδρος
Του Χρήστου Μιχαηλίδη*
Με σφιγμένη καρδιά, πραγματικά, γράφω σήμερα ότι ήταν φτωχή η παρουσία/ ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Αυτό, συζητήθηκε πολύ.
Μίλησε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, 3ης ημέρας του Φόρουμ, σε μία αίθουσα που ήταν κατάμεστη από νωρίς το απόγευμα – ακριβώς γιατί η μέρα θα έκλεινε με αυτόν, και κατόπιν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος.
Πριν από τον κ. Χριστοδουλίδη, ήταν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με συντονιστή τον ανταποκριτή Διεθνών Υποθέσεων του CNN, Φρεντ Πλάιτγκεν και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, με τον οποίο συνομίλησε η διπλωματική συντάκτρια του Open TV, Αλεξία Τασούλη.
Όλες αυτές οι πρόσωπο-με-πρόσωπο συνεντεύξεις είχαν τον χαρακτηρισμό ενός Fireside Chat (σε ελεύθερη απόδοση, μια σύντομη κουβέντα μεταξύ δύο, κοντά στο τζάκι) και ο προσδιοριζόμενος χρόνος ήταν στα μόλις 20 λεπτά.
Ο υπογράφων, αλλά και όλοι όσοι συντονίσαμε τέτοιες συζητήσεις, είχαμε μπροστά μας σε μια οθόνη, …αντίστροφη μέτρηση του χρόνου που μας έμενε. Η επιτρεπόμενη απόκλιση ήταν από 1 έως 2 λεπτά. Η διαδικασία άρχιζε με ένα «γεια σας, μαζί μας εδώ είναι ο/η…», και μπαίναμε αμέσως στο ψητό.
Στην περίπτωση του κ. Χριστοδουλίδη, με έκπληξη είδαμε, αμέσως μετά το τέλος του Chat του Βούλγαρου προέδρου, να τοποθετείται ένα πόντιουμ στη σκηνή. Αλληλοκοιταχτήκαμε όλοι, και φωναχτά αναρωτήθηκαν πολλοί «τι συμβαίνει;» – what’s going on?
Εκείνο που συνέβη (δεν γνωρίζω το πώς και το γιατί – οι πληροφορίες λένε ότι το ζήτησε ο ίδιος ο ΠτΔ), ήταν ότι ανέβηκε ο κ. Χριστοδουλίδης στη σκηνή, πήγε στο πόντιουμ, και άρχισε να εκφωνεί έναν λόγο. Περιέγραψε κατά βάση τη δική του προσέγγιση στο κυπριακό πρόβλημα, και πώς προτίθεται να το διαχειριστεί.
Παρ’ ότι ανετράπησαν το καθιερωμένο σκηνικό και η προβλεπόμενη διαδικασία, πιστεύω πως ήταν χρήσιμο να γίνει αυτή η εισαγωγή (όχι όμως από πόντιουμ, που ξένισε το ακροατήριο), ώστε να μπουν όλοι οι παρευρισκόμενοι (άνθρωποι σημαντικοί, καταξιωμένοι, με επιρροή και με ευρεία αντίληψη των γεωστρατηγικών υποθέσεων), στο πνεύμα της συζήτησης που θα ακολουθούσε, …, κοντά στο τζάκι.
Δυστυχώς, ο εισαγωγικός λόγος του κ. Προέδρου ήταν φτωχός και προβλέψιμος. Αντί να περιέχει κάποια σημεία που θα έδιναν εν συνεχεία τροφή για την πρόσωπο-με-πρόσωπο συζήτηση, αναλώθηκε σε τυπικές ατάκες (π.χ. «για μας, η μη επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί επιλογή» – κάτι που στο συγκεκριμένο ακροατήριο δεν λέει τίποτ’ απολύτως), μίλησε για μια «νέα προσέγγιση του Κυπριακού», την οποία ανέπτυξε ήδη στις Βρυξέλλες. Εκτός από αυτό, χρησιμοποίησε και τον όρο «νέα ατζέντα», που θα λαμβάνει υπ’ όψη και μια θετική στροφή της Τουρκίας προς την ΕΕ. Και, άφησε να εννοηθεί ότι η όποια νέα εκκίνηση πρέπει να πιάσει το νήμα από εκεί που την αφήσαμε στο Κραν Μοντανά όπου, κατά τον ΠτΔ, η τελευταία εκείνη προσπάθεια ήταν, από όλες τις άλλες που έχουν προηγηθεί, «η πιο θετική εξέλιξη στο Κυπριακό».
Η συζήτηση που ακολούθησε, με συντονιστή τον Νίκο Χατζηνικολάου, ξεκίνησε με τον δημοσιογράφο να λέει «είμαστε όλοι Κύπριοι», όμως δεν πρόσφερε στο ακροατήριο κάτι παραπάνω, που να κρατήσει το ενδιαφέρον. Όχι μόνο για το Κυπριακό, αλλά και για άλλα θέματα γεωστρατηγικής, όπως οι πηγές ενέργειας, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο ρωσικός παράγοντας στην Κύπρο, τα διαβατήρια και άλλα παρόμοια, που στα πηγαδάκια του Φόρουμ, είχαν πολύ μεγάλη …ζήτηση και ενδιαφέρον. Δυστυχώς, μικρή ήταν η αναπαραγωγή της συνέντευξης και της ομιλίας του κ. Χριστοδουλίδη στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, αν εξαιρέσουμε τα κρατικά.
Συμπερασματικά, το Φόρουμ των Δελφών δεν άκουσε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου. Το έλεγαν ανοικτά, σε όλα τα …μετασυνεδριακά πηγάδια. Μακάρι να ήταν εκεί να άκουγαν και οι άνθρωποι που φροντίζουν(;) για τα επικοινωνιακά του… Τουλάχιστον, ας ξαναδούν το βίντεο, και ας ζητήσουνε και την απομαγνητοφώνηση.
Και μακάρι, ο κ. Χριστοδουλίδης να κράτησε κάτι από την εξαιρετική συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη με τον Πίτερ Σπίγκελ των «Financial Times», ο οποίος τον «στρίμωξε» όπως πρέπει, και ο Έλληνας πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε.