ECDC: Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να παραμείνει “ανάμεσά μας” μακροπρόθεσμα παρά τα εμβόλια

ECDC: Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να παραμείνει “ανάμεσά μας” μακροπρόθεσμα παρά τα εμβόλια

Η Ουγγαρία η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να παραμείνει “ανάμεσά μας” μακροπρόθεσμα παρά τα εμβόλια, προειδοποίησε  η διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίες ασθενειών, σε  συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Τώρα, φαίνεται πως είναι πιθανότερο ότι θα παραμείνει” μαζί μας, παρά το ότι θα εξαφανιστεί, δήλωσε η Άντρεα Άμον, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC).

“Δείχνει να προσαρμόζεται πολύ καλά στους ανθρώπους, Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ότι θα παραμείνει ανάμεσά μας”, σημείωσε.

“Δεν θα ήταν ο πρώτος ιός που θα παρέμενε ανάμεσά μας για πάντα, επομένως δεν αποτελεί ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό για έναν ιό”, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής υγειονομικής αρχής με έδρα τη Στοκχόλμη.

Αν και τα εμβόλια επιτρέπουν να μειωθεί πολύ δραστικά ο κίνδυνος μόλυνσης με Covid-19, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν θα εμποδίσουν το ίδιο τη μετάδοση του ιού.

Τα νέα στελέχη, ιδίως το νοτιοαφρικανικό και βραζιλιάνικο, περιπλέκουν τα δεδομένα, διότι υπάρχουν υποψίες ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

“Το ζήτημα είναι τι θα συνεπάγεται για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου”, υπογράμμισε η Άμον, αναφέροντας το παράδειγμα της εποχικής γρίπης όπου τα εμβόλια προσαρμόζονται κάθε χρόνο.

“Είναι πιθανό ότι θα γίνεται το ίδιο πράγμα, ή καλύτερα, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή ο ιός θα σταθεροποιηθεί και θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα εμβόλιο για μια μακρά περίοδο”, είπε στο AFP μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα  ο κορονοϊός  να γίνει άλλος ένας ενδημικός ιός, που θα κυκλοφορεί για πολύ καιρό ανάμεσά μας.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Δρ Άντονι Φάουτσι, o Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ και ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠOY για το Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Υγείας, Δρ Μάικ Ράιαν, δήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο κορονοϊός μπορεί να ήρθε για να μείνει.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 107 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από την COVID-19, ενώ 2,36 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ο Ντέιβιντ Χέιμαν, καθηγητής επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, προειδοποιούσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός. Επανέλαβε την ίδια θέση αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.

“Νομίζω ότι αν μιλήσετε με τους περισσότερους επιδημιολόγους και τους περισσότερους εργαζομένους στο κλάδο της δημόσιας υγείας, θα σας έλεγαν σήμερα ότι πιστεύουν ότι αυτή η ασθένεια θα γίνει ενδημική, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και πιθανότατα μακροπρόθεσμα”, είπε.

Ο Χέιμαν είναι ο πρόεδρος της στρατηγικής και τεχνικής συμβουλευτικής ομάδας του ΠΟΥ για μολυσματικούς κινδύνους και ηγήθηκε της ομάδας μολυσματικών ασθενειών του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS το 2002-2003. Επίσης,  προειδοποίησε ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να είμαστε σίγουροι για το μέλλον του ιού, καθώς το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς άγνωστους παράγοντες.

Η μαζική παράδοση εμβολίων για την COVID-19 ξεκίνησε σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος πριν από σχεδόν δύο μήνες και έχει επιταχυνθεί, αλλά η μαζική ανοσοποίηση των πληθυσμών θα πάρει χρόνο.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν έχουν λάβει ούτε την πρώτη δόση του εμβολίου για να προστατέψουν άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορονοϊό.

Όλες οι θεωρίες παραμένουν ακόμη ανοιχτές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) όσον αφορά την έρευνα για την προέλευση του νέου κορονοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα, αυτήν την εβδομάδα είπαν ότι δεν εξετάζουν πλέον αν ο ιός ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο, μια υπόθεση που θεωρείται πολύ απίθανη. Οι ΗΠΑ ωστόσο ανέφεραν ότι θα εξετάσουν τα ευρήματα της αποστολής.

«Τέθηκαν κάποια ερωτήματα, για το αν έχουν αποκλειστεί κάποιες θεωρίες. Αφού μίλησα με ορισμένα μέλη της ομάδας, θέλω να επιβεβαιώσω ότι όλες οι υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές και απαιτούν περαιτέρω ανάλυση και μελέτη», είπε ο Τέντρος.

Η Ουγγαρία θα είναι  η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο Sputnik V

«Σήμερα, αρχίζουμε να εμβολιάζουμε με το εμβόλιο Sputnik V, αυτό θα γίνει στους σταθμούς εμβολιασμού που έχουν ορίσει οι αρχές», δήλωσε η αρχίατρος Σεσίλα Μίλερ.  «Αρχικά, υπάρχουν 2.800 διαθέσιμες δόσεις», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία ήταν ήδη η πρώτη χώρα της ΕΕ που ενέκρινε το Sputnik V τον περασμένο μήνα, παραγγέλνοντας δύο εκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν στη διάρκεια τριών μηνών, αρκετές για να εμβολιάσει ένα εκατομμύριο πολίτες.

Η Βουδαπέστη βρίσκεται συχνά σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και επέκρινε πολλές φορές τη διαδικασία έγκρισης και αγοράς εμβολίων από τις Βρυξέλλες, η οποία είναι πολύ αργή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

 

Αφού αρχικά συνάντησε επιφυλάξεις, το ρωσικό εμβόλιο έπεισε στη συνέχεια τους ειδικούς για την αποτελεσματικότητά του. Το εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία το Sputnik V είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 91,6% απέναντι στις συμπτωματικές μορφές της Covid-19.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η ουγγρική κυβέρνηση ήταν επίσης η πρώτη από τους “27” που ενέκρινε το εμβόλιο της κινεζικής εταιρίας Sinopharm, γνωστοποιώντας πως παρήγγειλε πέντε εκατομμύρια δόσεις.

«Αν η Ουγγαρία αρχίσει να χρησιμοποιεί το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm στο προσεχές μέλλον, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν έχουν εμβολιασθεί έως το Πάσχα», δήλωσε ο Ορμπάν στο ραδιόφωνο.

«Κάθε μέρα που θα περιμέναμε τις Βρυξέλλες, θα χάναμε εκατό ζωές Ούγγρων», είπε. «Γιατί να πρέπει να σκεφθούμε πως οι Ευρωπαίοι ειδικοί είναι πιο έξυπνοι από εμάς, έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στο ουγγρικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας (NNK) απ’ ό,τι σε εκείνο των Βρυξελλών».

Εκτός από το κινεζικό και το ρωσικό εμβόλιο, τα οποία δεν προτιμά ο πληθυσμός, η Ουγγαρία έχει «μέχρι σήμερα αγοράσει 19,5 εκατ. δυτικά εμβόλια», διευκρίνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η Ουγγαρία, μια χώρα 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες 99 νέους θανάτους που συνδέονται με τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 13.543 από την εμφάνιση της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post