Ε.Ε. και UNDP κατεδαφίζουν το Δημοτικό Σχολείο του Κορμακίτη

Ε.Ε. και UNDP κατεδαφίζουν το Δημοτικό Σχολείο του Κορμακίτη

Ένα πανό, που γράφει ” ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ” και είναι  αναρτημένο στο εγκαταλελειμμένο ιστορικό  κατεδάφισης του ιστορικού Δημοτικό  Σχολείο στον κατεχόμενο Κορμακίτη , δείχνει ότι έχει δρομολογηθεί η κατεδάφιση του,  με σκοπό τη δημιουργία «κέντρου συνεργασίας». Ήδη στον χώρο βρίσκεται και μπουλτόζα. 

 Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ,Παύλος Μυλωνάς,  σε δήλωσή του εξηγεί ότι πρόκειται για καταγγελία από πολίτες σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας κατεδάφισης του ιστορικού σχολείου. Στην γραπτή δήλωση ο κ. Μυλωνάς αναφέρει ότι το έργο θα χρηματοδοτήσει μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση  και σημειώνει ότι το Δημοτικό Σχολείο εξακολούθησε να λειτουργεί μετά την εισβολή για τα παιδιά των εγκλωβισμένων.

Η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη: ” Έχει φτάσει κοντά μας καταγγελία από πολίτες σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας κατεδάφισης του ιστορικού Δημοτικού Σχολείου του κατεχόμενου Κορμακίτη για τη δημιουργία «κέντρου συνεργασίας», το οποίο θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του UNDP.

Το Δημοτικό Σχολείο του Κορμακίτη χτίστηκε το 1961-1962 από την Κυπριακή Δημοκρατία και λειτουργούσε υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας μέχρι την εισβολή. Από το 1974 και εντεύθεν αποτελούσε ένα από τα ελάχιστα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Δημοκρατίας στα κατεχόμενα που εξακολουθούσε να λειτουργεί. Η προσφορά του σχολείου υπήρξε ανεκτίμητη, αφού έμαθαν εκεί τα ελληνικά γράμματα εκατοντάδες παιδιά εγκλωβισμένων κάτω από αντίξοες συνθήκες μέσα στην τουρκική κατοχή.

Η κατεδάφιση του ιστορικού αυτού σχολείου μας βρίσκει αντίθετους για ιστορικούς αλλά και πολιτικούς λόγους. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και τα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να αποτρέψουν μια τέτοια ενέργεια, που θα δημιουργήσει αφόρητη δυσαρέσκεια και θα αποτελέσει παραβίαση της καλώς νοούμενης εκπαιδευτικής συνέχειας του Ελληνισμού”.

Share this post