Ε’ Διεθνής Ημερίδα Ι.Α. Τράπεζας Κύπρου: «Οικονομικός μετασχηματισμός στην Κύπρο και τη Λεβαντίνη, 1850-1939

Ε’ Διεθνής Ημερίδα Ι.Α. Τράπεζας Κύπρου: «Οικονομικός μετασχηματισμός στην Κύπρο και τη Λεβαντίνη, 1850-1939

Το Ιστορικό Αρχείο Τράπεζας Κύπρου διοργανώνει την Ε΄ Διεθνή Ημερίδα Οικονομικής Ιστορίας με θέμα «Οικονομικός μετασχηματισμός στην Κύπρο και τη Λεβαντίνη, 1850-1939», η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017 από τις 9:30 μέχρι τις 14:30 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη.
Η οικονομική ιστορία της Λεβαντίνης αναδύεται ως σημαντική συνιστώσα της πρόσληψης των διαφορετικών οδών οικονομικής προόδου και ανάπτυξης στην περιοχή. Σε μια εποχή σημαντικής οικονομικής μεταμόρφωσης ανά το παγκόσμιο, η γνώση της οικονομικής μεταμόρφωσης της Λεβαντίνης παραμένει ατελής. Πρόθεσή μας είναι να προβληθεί η έρευνα που καταδεικνύει τα αίτια πίσω από τη μερική αλλαγή και τον μετασχηματισμό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά την περίοδο 1850-1939.
Το γεωγραφικό επίκεντρο της ημερίδας είναι το λεκανοπέδιο της Ανατολικής Μεσογείου (που προσδιορίζεται συχνά με τον συλλογικό όρο «Λεβαντίνη»). Παρόλο που η συγκεκριμένη περιοχή θεωρούνταν ανέκαθεν υποδεέστερη της Ευρώπης ως προς την ανάπτυξη, είναι διάστικτη με εκφάνσεις μοντερνισμού. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τόσο τα κοινά, όσο και τα αποκλίνοντα οικονομικά γνωρίσματα στην οικονομική ιστορία της περιοχής, γνωρίσματα που έχουν συντείνει προς την οικονομική πρόοδο ή την οπισθοδρόμηση: οικονομικά και χρηματοοικονομικά, διεθνές και εσωτερικό εμπόριο, βιομηχανική και επιχειρηματική ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη τοπικών θεσμών.
Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Τμήμα Οικονομικών), το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Οικονομικών) και το Ιστορικό Αρχείο Τράπεζας Κύπρου – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και θα συμμετάσχουν ερευνητές και ακαδημαϊκοί από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τη Βρετανία.
Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα παρουσιαστεί η έκθεση «Ο μετασχηματισμός μιας αυθεντικής φωτογραφίας στην τελική της χρήση σήμερα», με παλιές φωτογραφικές πλάκες του φωτογράφου Σπύρου Χαρίτου, ιστορικού, κοινωνικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος από τη Συλλογή του Σέργη Χατζηαδάμου.
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, Παλιά Λευκωσία. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθούν πιστοποιητικά.Για πληροφορίες στο τηλ. 22 128122
Επίσης, το Ιστορικό Αρχείο Τράπεζας Κύπρου διοργανώνει φέτος το Έκτο Εργαστήρι Οικονομικής Ιστορίας. Αντικείμενο μελέτης του Εργαστηρίου αυτή τη χρονιά θα είναι η εξέλιξη της οικονομίας στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (γνωστής με το όνομα «Λεβαντίνη»), κατά το 19ο και 20ό αιώνα.
Η Νεότερη και Σύγχρονη Οικονομική Ιστορία της Κύπρου δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο επαρκούς μελέτης και ερμηνείας. Στόχος του Εργαστηρίου είναι να εξοικειώσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές (τόσο στην ιστορία όσο και στα οικονομικά) με πηγές οικονομικού και τραπεζικού χαρακτήρα, οι οποίες φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο Τράπεζας Κύπρου. Σκοπός είναι να αναδειχθεί η σημασία της οικονομικής διάστασης στην ιστορία του νησιού. Το εργαστήρι θα ξεκινήσει με εισαγωγικές ανακοινώσεις σχετικές με τη θεματική του και το περιεχόμενο του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας Κύπρου.
Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν κατά ομάδες αντίγραφα τεκμηρίων από τις ενότητες του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας. Στην ομαδική εργασία και με τη βοήθεια και καθοδήγηση των διοργανωτών, οι φοιτητές θα σχολιάσουν το υλικό και θα ετοιμάσουν πεντάλεπτη ομαδική παρουσίαση. Οι διαθέσιμες θέσεις είναι σαράντα (40) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Το Εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017 από τις 09:30 μέχρι τις 13:30 στην Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, Παλιά Λευκωσία. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθούν πιστοποιητικά.
Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου θα παρουσιαστεί η έκθεση «Ο μετασχηματισμός μιας αυθεντικής φωτογραφίας στην τελική της χρήση σήμερα», με παλιές φωτογραφικές πλάκες του φωτογράφου Σπύρου Χαρίτου, ιστορικού, κοινωνικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος από τη Συλλογή του Σέργη Χατζηαδάμου.
Για δηλώσεις και πληροφορίες στο τηλ. 22 128122 ή με μήνυμα στο e-mail [email protected]

*Η πρώτη φωτογραφία είναι  ασπρόμαυρη καρτ ποστάλ με το λιμάνι Αμμοχώστου από τη συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Η δεύτερη είναι  έγχρωμη καρτ ποστάλ με το λιμάνι Αμμοχώστου από τη συλλογή του ίδιου  Ιδρύματος.

Share this post