Ε΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας

Ε΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας

*Οργανώνεται από την Ι.Μ. Κωνσταντίας-Αμμοχώστου με θέμα : «Η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου στην Κύπρο δια των εικόνων της».

*Εξήνατα χρόνια  εκκλησιαστικής διακονίας του
Πανιερ. Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασιλείου

Η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος», διοργανώνει από  σήμερα , 16 Φεβρουαρίου 2020 το Ε΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας με θέμα «Η τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο». Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στον όσιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο, επί τη συμπληρώσει 800 ετών (1220–2020) από την κοίμησή του.

                                     Η Παναγία του Άρακος

Η Λάρνακα του Αγίου Νεοφύτου στο μοναστήρι του στην Πάφο
Η Κυπριακή Αγιολογία είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της Ιστορίας της Κύπρου, αλλά και της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα, το οποίο δεν έχει μελετηθεί συστηματικά και επαρκώς μέχρι σήμερα. Η διοργάνωση των Αγιολογικών Συνεδρίων από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας ευελπιστεί να καλύψει αυτό το επιστημονικό κενό. Τα τέσσερα πρώτα Αγιολογικά Συνέδρια (2012, 2014, 2016 και 2018), πραγματεύθηκαν γενικά και ειδικά θέματα σχετικά με την Κυπριακή Αγιολογία, όσον αφορά στον βίο και την τιμή Κυπρίων και Οικουμενικών Αγίων, από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μέχρι και το τέλος της Τουρκοκρατίας.
Η Τελετή Έναρξης του Ε΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας θα πραγματοποιηθεί στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου σήμερα (12.2.2020) και ώρα 5:00 μ.μ.

Το πρόγραμμα της τελετής έναρξης θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ενώ θα αναγνωσθεί επίσης Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, τον οποίο εκπροσωπεί ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος.

Το Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου θα παρουσιάσει μουσικό πρόγραμμα με ύμνους και τραγούδια προς τιμήν της Θεοτόκου.
Οι Εργασίες του Συνεδρίου θα λάβουν χώρα στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως στο Παραλίμνι από την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, μέχρι το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου. Στο Συνέδριο συμμετέχουν ιεράρχες της Εκκλησίας Κύπρου, καθώς και οι εκκλησιαστικοί ηγέτες των Λατίνων, Αρμενίων και Μαρωνιτών της Κύπρου. Συμμετέχουν επίσης διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές από Πανεπιστήμια και Επιστημονικά Ινστιτούτα της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Γεωργίας και των ΗΠΑ, με θέματα που άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Αρχιτεκτονική, Παλαιογραφία, Λαογραφία, Δίκαιο, Κοινωνιολογία και Μουσικολογία.
Οι Εργασίες του Συνεδρίου είναι ανοικτές στο κοινό. Είσοδος ελεύθερη.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, ώρα 7:00 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας, θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Σε σένα Παναγιά, γλυκιά μας μάνα». Παρουσιάζει το Πολιτιστικό Εργαστήρι «Παρά την Λίμνην» του Δήμου Παραλιμνίου.

Η πανηγυρική λήξη του Συνεδρίου θα τελεστεί την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, με συνοδικό συλλείτουργο στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου,  Χρυσοστόμου, κατά το οποίο θα εορταστεί η συμπληρώσει 60 ετών εκκλησιαστικής διακονίας του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας – Αμμοχώστου,  Βασιλείου. Προς τιμήν του Πανιερώτατου θα ακολουθήσει στις 11:00 π.μ. τιμητική εκδήλωση στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, επίσης, θα πραγματοποιηθεί Έκθεση Εικόνων της Θεοτόκου στον παλαιό ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου με θέμα «Η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου στην Κύπρο δια των εικόνων της». Τα Εγκαίνια της θα τελεστούν το βράδυ της Τετάρτης, 12 Φεβρουαρίου, ενώ η Έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή, 29 Μαρτίου. Σε αυτήν θα εκτίθενται εικόνες από ναούς της επαρχία μας, από τις Ιερές Μονές και άλλους σημαντικούς ναούς της Κύπρου, καθώς και σημαίνουσες εικόνες από την Κωνσταντινούπολη. Η Έκθεση Εικόνων θα συνοδεύεται από ειδική έκδοση – «Οδηγό» με φωτογραφίες και κείμενα, όπως επίσης και από φάκελο με φωτογραφίες των πιο σημαντικών εικόνων.

*Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου:

Share this post