Δυσαρέσκεια της Ελληνικής κυβέρνησης για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δυσαρέσκεια της Ελληνικής κυβέρνησης για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ευάγγελος Βενιζέλος: ” Η δήλωση είναι βαθιά ανιστόρητη και δείχνει πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων του με την Ελληνική Δημοκρατία”.

Δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο το πρωί στο Ground Zero, όπου είναι και ο ναός του Αγίου Νικολάου, “καθώς στο πρόγραμμά του προστέθηκε συνάντηση με τη διευθυντική ομάδα της Wall Street Journal”  , όπως μετέδωσε απόψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ως εκ τούτου δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η ξενάγηση του Έλληνα πρωθυπουργού από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο Σημείο Μηδέν και στον Άγιο Νικόλαο στον Μανχάταν. 

Το μεσημέρι ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος , Γ. Οικονόμου , είχε δηλώσει : “Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου. Η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της”. 

Επίσης, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και απάντησε ως ακολούθως:

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μια συμπληρωματική ερώτηση. Θα συναντηθεί με τον κ. Ελπιδοφόρο ο Πρωθυπουργός;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση. Προκύπτουν συνεχώς πράγματα. Θα ενημερωθείτε έγκαιρα.

Μια διευκρίνιση για το θέμα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. Προφανώς, εννοείτε ότι η στάση του δεν είναι συμβατή με την στρατηγική της ελληνικής διπλωματίας. Σκοπεύετε να κάνετε κάτι; Δηλαδή να απευθυνθείτε και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη στάση του κ. Ελπιδοφόρου;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν θέλω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Αυτό που ήταν να πω, το είπα.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός , Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολίασε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου , με ανάρτηση στο fb:

“Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με την οποία διατυπώνει την ενόχληση της Κυβέρνησης και εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Ν. Υόρκη, είναι βαθιά ανιστόρητη και δείχνει πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων του με την Ελληνική Δημοκρατία.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι θεσμός του διεθνούς δημοσίου δικαίου και ως τέτοιον το αναγνωρίζει το ελληνικό Σύνταγμα στα άρθρα 3 και 105. Ως τέτοιο θεσμό το αντιμετωπίζουν διεθνείς οργανισμοί και κράτη που απονέμουν τις αντίστοιχες τιμές στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδρεύει όμως στην Τουρκία, είναι εμπερίστατο και έχει κρίσιμη πρακτική σημασία για τη λειτουργία του ο τρόπος με τον οποίο το αντιλαμβάνεται και το μεταχειρίζεται η τουρκική έννομη τάξη. Η Αγία Σοφία, η Μονή της Χώρας, η Χάλκη, δεν έχει καταστεί εφικτό να προστατευθούν πρακτικά στο επίπεδο της διεθνούς έννομης τάξης.
Η δημόσια πολιτική επίκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την ελληνική κυβέρνηση γιατί αυτό έχει, για λόγους προστασίας της εκκλησιολογικής του θέσης και της θρησκευτικής του ελευθερίας, την εκ των πραγμάτων υποχρέωση να επιδιώκει σχέσεις αλληλοσεβασμού με τις τουρκικές αρχές, είναι μυωπική. Όσο μυωπική είναι και η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει στις συστηματικές και σφοδρές πολιτικές επιθέσεις που εξαπολύει η ρωσική κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο κατά του Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχη προσωπικά για τη χορήγηση του ουκρανικού Αυτοκεφάλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και τον εκπροσωπεί στις ΗΠΑ ως έξαρχος. Ενεργεί προφανώς σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη στο πλαίσιο της επώδυνης και θυσιαστικής σοφίας του Φαναρίου.
Αντί για εύκολες και «δημοφιλείς» αντιτουρκικές βολές με «μπάλα» το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα ήταν προτιμότερο η ελληνική αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση να αναδείξουν τα εκκρεμή προβλήματα που ανέδειξε και η δήλωση του εκπροσώπου του Πατριαρχείου στην τελετή της Ν. Υόρκης, παρόντος του ΓΓ του ΟΗΕ” .
Ο Σύλλογος Ιμβρίων στηρίζει τον Ελπιδοφόρο

Ο  Σύλλογος Ιμβρίων, σε ανακοίνωση του,  αναφέρει ότι “επιθυμεί να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο σχετικά με τις πρόσφατες αντιδράσεις που προκλήθηκαν με αφορμή την -κατόπιν σχετικής πρόσκλησης των τουρκικών αρχών- παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Οίκου» στη Νέα Υόρκη.  

Αναγνωρίζουμε ότι πολιτική του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε παρόμοια ζητήματα συχνά είναι δύσκολα κατανοητή στο κοινό της Ελλάδας και της Ομογένειας. Αυτό είναι λογικό να συμβαίνει, λόγω των τελείως διαφορετικών συνθηκών μέσα στις οποίες λειτουργούν διαχρονικά οι θεσμοί και τα πρόσωπα που εκπροσωπούν τη Ρωμιοσύνη στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Διασπορά. Άλλο όμως αυτό και άλλο οι επιθέσεις που φθάνουν να αμφισβητούν ακόμη και τις προθέσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής καθώς και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Το Φανάρι πορεύεται στους αιώνες έχοντας κάποιες σταθερές που ξεπερνούν τις εκάστοτες συγκυρίες. Οι εκπρόσωποί του, με προεξάρχοντα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, γνωρίζουν πολύ καλά το βαρύ καθήκον που έχουν επωμισθεί απέναντι στην Ιστορία και το Γένος. Ειδικά δε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος έχει εκφραστεί επανειλημμένα με σαφήνεια και παρρησία για τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ομογένειας στην Τουρκία. 

Εν κατακλείδι, καλούμε τους πάντες σε περισυλλογή και προσπάθεια αλληλοκατανόησης. Όλα τα άλλα οδηγούν σε ατραπούς που στο παρελθόν έχουν προκαλέσει πολλά δεινά στο σώμα της Ρωμιοσύνης”.

Share this post