Δύο μέρες μετά το γεύμα ο Γκουτέρες είναι ακόμη στην …αξιολόγηση!

Δύο μέρες μετά το γεύμα ο Γκουτέρες είναι ακόμη στην …αξιολόγηση!

Η Άγκυρα δεν δέχεται τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ , αλλά προσωπικού.

Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει ως προς τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ  για το Κυπριακό, καθώς η σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών η οποία αναμενόταν το βράδυ της Τρίτης (28/9) δεν είχε εκδοθεί μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες (Κύπρου) σήμερα.

Μιλώντας στο ΡΙΚ  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος διευκρίνισε ότι η Άγκυρα δεν δέχεται τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, αλλά προσωπικού. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να αποδεχτεί τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου, εάν αυτή είναι η απόφαση του Γενικού Γραμματέα, κ. Αντόνιο Γκουτέρες. 

 Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα μετά την συνάντηση του με τους δύο ηγέτες Αναστασιάδη – Τατάρ, και τη διαφωνία των δυο πλευρών η οποία παρατηρείται στις πτυχές επίλυσης του Κυπριακού, o βοηθός εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, κ. Φαρχάν Χακ, ανέφερε πως το περιεχόμενο της συνάντησης αξιολογείται και αναμένεται να έχουμε τα πορίσματα και τις αποφάσεις του κ. Γκουτέρες.

Εν αναμονή ανακοίνωσης η Λευκωσία

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ Μάριος  Πελεκάνος, είπε πως “η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι ο ΓΓ επεξεργάζεται τα όσα έχουν λεχθεί κατά τη διάρκεια του γεύματος (Γκουτέρες, Αναστασιάδη, Τατάρ) και θα εκδώσει ανακοίνωση”.
 
Πρόσθεσε πως “εμείς επαναλάβαμε (στη Νέα Υόρκη) τη θέση μας, τη θετική μας απάντηση στην πρόταση του ΓΓ για διορισμό ειδικού απεσταλμένου, όπως την είχαμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή κατά την Άτυπη Διάσκεψη στη Γενεύη”.
 
“Ο ΓΓ αξιολογεί τα όσα συζητήθηκαν στο γεύμα και αναμένεται η ανακοίνωσή του. Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει κάποιος διορισμένος από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα αναλάβει τον ρόλο να συζητήσει με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου και για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης”, σημείωσε ο κ. Πελεκάνος.

 

 

Share this post