Δύο κληρικοί της Μητροπόλεως Ταμασοσύου προσάγονται με σοβαρές κατηγορίες στην Ιερά Σύνοδο

Δύο κληρικοί της Μητροπόλεως Ταμασοσύου προσάγονται με σοβαρές κατηγορίες στην Ιερά Σύνοδο

Πληροφορίες κάνουν λόνο για τον Ηούμενο της Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτρερικούσι και ακόμη έναν ιερομόναχο. 

Συνέρχεται εκτάκτως μεθαύριο Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου για να εξετάσει σοβαρότατες κατηγορίες εναντίον δύο αγάμων κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασσού και Ορεινής . Ο ένας , σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να  είναι ο Αρχιμ. Νεκτάριος,  Ηγούμενος της Ι. Μονής  Οσίου Αββακούμ  Φτερικουδίου και ο άλλος αδελφός της ίδιας Μονής, ο Αρχιμ. Πορφύριος .

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που συλλέξαμε, από καιρό είχαν περιέλθει σε γνώση του Μητροπολίτη Ησαΐα διάφορες πληροφορίες για την βιωτή των δύο Αρχιμανδριτών, τις οποίες ο κ. Ησαΐας άρχισε να διερευνά.

Χθες (5.3.2024) προς το βράδυ έγινε απροειδοποίητα επίσκεψη στην Μονή προσώπων της Μητρόπολης εντεταλμένων από τον Μητροπολίτη-κατά μια εκδοχή-ήταν παρών και ο ίδιος. Παραλείφθηκαν διάφορα τιμαλφή, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Μητρόπολη. Η   Μονή σφραγίστηκε και επιτηρείται από ιδιωτική ασφάλεια. Είναι αδιευκρίνιστο κατά πόσο οι δύο κληρικοί , που κατηγορούνται από τον Μητροπολίτη, και τα άλλα μέλη της αδελφότητας παραμένουν εντός του μοναστηριού.  

Ο ageliaforos.com επικοινώνησε με αρμόδιο πρόσωπο της Μητρόπολης, το οποίο ανέφερε ότι μόνο ο Μητροπολίτης μπορεί να μιλήσει. Ωστόσο, η ιστοσελίδα μας δεν μπόρεσε να βρει τον κ. Ησαΐα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την έρευνα του Μητροπολίτη Ταμασσού φέρεται να προέκυψε ότι οι δύο κληρικοί ενέχονται σε οικονομικές ατασθαλίες πολλών χιλιάδων ευρώ και “σε σοβαρά ηθικά και σαρκικά  παραπτώματα”, που συνιστούν κώλυμα για την συνέχιση της ιεροσύνης τους”. Έγκυρη εκκλησιαστική πηγή ανέφερε ότι, σε περίπτωση που οι δύο κληρικοί κριθούν ένοχοι , τότε η ποινή που θα τους επιβληθεί είναι η καθαίρεση από την ιεροσύνη.

Μα τη γίνετε εκεί μεγάλη εμπορευματοποίηση της θρησκείας. Θα ήθελα πάντως να ήξερα αν βοηθούν και κάποιες οικογένειες με όλα αυτά τα χρήματα.

 Η Ιερά Μονή και ο τάφος του Οσίου Αββακούμ, Αλαμάνου Αγίου, που έζησε και ασκήτευσε στο χωριό Φτερικούδι , έζησε στο χωριό. Η Καλαμιθάσα, ο παλαιός οικισμός του χωριού του Φτερικουδίου που στους κόλπους του δέχτηκε τον Όσιο Αββακούμ, όνομα το οποίον στην Εβραϊκή γλώσσα σημαίνει “ένθερμος εναγκαλισμός”, σήμερα διατηρεί το Ησυχαστήριο αυτό αλλά και τον τάφο του Αγίου που βρίσκεται στα ερείπια της παλαιάς εκκλησίας που έκτισε ο Όσιος Αββακούμ ,όταν ήταν εν ζωή, προς τιμήν του Προφήτη Αββακούμ.
Οι κάτοικοι του χωριού, όταν ανέσκαψαν τα ερειπωμένα θεμέλια της παλαιάς εκκλησίας το 1989 βρήκαν τον Όσιο Αββακούμ ολόσωμο και ανέγειραν προς τιμήν Αυτού αλλά και του Προφήτου Αββακούμ Ναό πάνω από τα θεμέλια της παλαιάς εκκλησίας που έχει μέσα τον τάφο του Οσίου Αββακούμ, που είναι αφιερωμένος και στους δύο Αγίους (Ναός Οσίου και Προφήτου Αββακούμ).Στις 19 Ιουλίου 2020 ο οικείος Μητροπολίτης της εκκλησιαστικής περιφέρειας αυτής, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ.κ Ησαΐας ανακήρυξε, αναβίβασε και ανέδειξε το προσκύνημα του Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση, ασκήσαντος στη πρώτη Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση ασκήσαντος της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού, το οποίο συμπεριλαμβάνει τόσο την εκκλησία όσο και τον τάφο του Οσίου Αββακούμ.Θαυματουργός Σταυρός Αγίου Πορφυρίου του ΚαυσοκαλυβίτηΟ Σταυρός ευλογίας του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτη αποτελεί ένα από τα σπουδαία θησαυρίσματα της Ιεράς Μονής.

Αποτελεί πνευματική κληρονομιά του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Γεωργίου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής , το οποίο  περιήλθε στην κατοχή του, δια ενυπόγραφου εγγράφου από την μακαριστή Αθηνά Σιδέρη, η οποία ήταν πνευματικό τέκνο του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.

Ο Άγιος Πορφύριος έδωσε τον θαυματουργό Σταυρό στην μακαριστή κα Αθηνά μετά το θάνατό του, με θαυμαστό τρόπο και με οδηγίες να το δώσει στον Πατέρα Νεκτάριο,  γιατί ήθελε να έρθει στην Κύπρο την οποία αγαπούσε πάρα πολύ.

 

 

Η Μονή του Οσίου Αββακούμ δραστηριοποείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο youtoube

Ιερά Μητρόπολις Μόρφου

https://immorfou.org.cy › Ανακοινώσεις
30 Νοε 2023 — Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση – Φτερικούδι: Πανήγυρις Προφήτου Αββακούμ και Οσίων Αββακούμ του εν Καλαμιθάση και Πορφυρίου του …

Η σελίδα δεν βρέθηκε – Ιερά Μητρόπολις Μόρφου (immorfou.org.cy)

Φίλος της Μονής και ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός, ο οποίος τέλεσε την πανηγυρική θεία λειτουργία του Αγίου Ενδόξου προφήτου Αββακούμ, των Οσίων Αββακούμ και Πορφυρίου, στις 2 Δεκεμβρίου 2023. 

*Και εδώ ένα ρεπορτάζ στην εκπομπή του Alpha και στον Κώστα Κωνσταντίνου , στον οποίο παραχωρεί συνέντευξη ο Αρχιμ. Νεκτάριος. 

 

Share this post