Δύο διαδικτυακές διαλέξεις για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την οποία έκλεισε το 1971 η Άγκυρα

Δύο διαδικτυακές διαλέξεις για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την οποία έκλεισε το 1971 η Άγκυρα

 

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, που στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο ,  σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής, διοργανώνει, ως γνωστόν,  κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.

Υεπύθυνοι για τον ακαδημαϊκό συντονισμό του κύκλου διαλέξεων είναι η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του Σισμανογλείου Μεγάρου Ευαγγελία Αχλάδη και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής Σάββας Τσιλένης.

Απόψε μίλησαν  ο Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής Α΄Πατριαρχικού Γραφείου,  με θέμα : “Επτά Χρόνια Μαθητείας στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης” , ο Πασχάλης Ι. Βαλσαμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με θέμα : “Η ζωή και το έργο του Καθηγητή της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Βασιλείου Σταυρίδη”.

Ο καθηγητής Κωνταντίνος Δεληκωσταντής κατάγεται από την Ίμβρο. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στην Φιλοσοφία, την Δυτική Θεολογία και την Κοινωνική Ηθική πραγματοποίησε στην Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Μaster) στην Παιδαγωγική, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δίδαξε επί 33 χρόνια στην Ελλάδα, στην Μέση και την Εκκλησιαστική εκπαίδευση (1982-1991) και στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (1991-2001) και Αθηνών (2001-2015). Μετά την αφυπηρέτησή του ορίστηκε σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου. Εξακολουθεί να διδάσκει στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Γενεύη.  Δίδαξε ως επισκέπτης Καθηγητής και έχει έδωσε διαλέξεις στα γνωστικά αντικείμενα ειδίκευσής του σε διάφορα Ευρωπαικά Πανεπιστήμια. Έχει δημοσιεύσει μελέτες στον χώρο της φιλοσοφικής, παιδαγωγικής και θεολογικής Ανθρωπολογίας, της Συστηματικής Θεολογίας, του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της σχολικής θρησκευτικής αγωγή

 

Ο Πασχάλης  Ι.  Βαλσαμίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Διδάχτηκε τα εγκύκλια γράμματα στην Αστική Σχολή Θεραπείων, στο Ζωγράφειο και στο Λυκειακό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος. Ασχολείται με τους Ελληνορθοδόξους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της σύγχρονης Τουρκίας. Επίσης με την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την ιστορία και εκπαίδευση των Τούρκων της Μακεδονίας (19ος αιώνας-1924), καθώς και με την τουρκική γλώσσα και λογοτεχνία. Δημοσίευσε αρκετά βιβλία και άρθρα σε επιστημονικά και διεθνή περιοδικά, σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων, σε τιμητικούς τόμους, στον τύπο και στο διαδίκτυο. Συμμετείχε με εισηγήσεις σε επιστημονικά και διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις στην Τουρκία.

*Δείτε ΕΔΩ τις δύο διαλέξεις


 

 

 

Share this post