Δύο χάλκινα μετάλλια για την Ελλάδα στην κωπηλασία
Μπάσκετ σε αναμονή πρόκρισης μετά την νίκη επί της Αυστραλίας
Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στην κωπηλασία, το 3ο κατά σειρά μετάλλιο της Ελλάδας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Στην πρώτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, οι δύο Έλληνες κωπηλάτες (ΦΩΤΟ: George Mavrotas @Mavrogiorgos) κατάφεραν να χαρίσουν το 5o Ολυμπιακό μετάλλιο στην ελληνική κωπηλασία, μετά από τα τέσσερα που είχαν προηγηθεί από το 2004 στην Αθήνα, δηλαδή αυτά των Πολύμερου-Σκαθίτη (χάλκινο) στο διπλό ελαφρύ το 2004, Πολύμερου-Μούγιου (ασημένιο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στο Πεκίνο το 2008, Τσιάβου-Γιαζιτζίδου (χάλκινο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών το 2012 στο Λονδίνο και το χρυσό του Στέφανου Ντούσκου στο Τόκιο το 2021 στο σκιφ.
Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής, στον τελικό, στο Παρίσι, πέρασαν 3οι τα 1.000 μέτρα και μετά από μάχη ακόμη και για… ψηλότερα, στο τέλος έπεσαν… σχεδόν μαζί με τους Ιταλούς στο φίνις, πίσω από τους πρώτους Ιρλανδούς. Οι Παπακωνσταντίνου και Γκαϊδατζής πέρασαν τη γραμμή του φίνις με χρόνο 6:13.44, ενώ οι ασημένιοι Ιταλοί Στέφανο Όππο και Γκάμπριελ Σοάρες έφεραν χρόνο 6:13.33. Οι Έλληνες κωπηλάτες απώλεσαν το ασημένιο μετάλλιο για 11 κλάσματα του δευτερολέπτου.
Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Ιρλανδοί Φιντάν ΜακΚάρθι και Πολ Ο’Ντόνοβαν με επίδοση 6:10.99, οι οποίοι ήταν «χρυσοί» στο ίδιο αγώνισμα, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
H εξάδα του τελικού του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών με ελληνική συμμετοχή έχει ως εξής:
1. Φιντάν ΜακΚάρθι και Πολ Ο'Ντόνοβαν (ΙΡΛΑΝΔΙΑ) ΧΡΥΣΟ
2. Στέφανο Όππο και Γκάμπριελ Σοάρες (ΙΤΑΛΙΑ) ΑΣΗΜΕΝΙΟ
3. Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής (ΕΛΛΑΔΑ) ΧΑΛΚΙΝΟ
4. Γιαν Σόιμπλε και Ραφαέλ Αουμαντά (ΕΛΒΕΤΙΑ)
5. Λαρς Μάρτιν Μπένσκε και Ασκ Γιαρλ Τγιόεμ (ΝΟΡΒΗΓΙΑ)
6. Γίρι Σίμανεκ και Μίροσλαβ Βραστίλ (ΤΣΕΧΙΑ)
«Χάλκινες» οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών
Λίγη ώρα μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών από τους Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Πέτρο Γκαϊδατζή, οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού αναδείχτηκαν «χάλκινες» στο ίδιο αγώνισμα, των γυναικών, στην κωπηλασία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Στην πρώτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, χάρισαν στην Ελλάδα το 4ο κατά σειρά μετάλλιο στο Παρίσι και το 6o Ολυμπιακό μετάλλιο στην ελληνική κωπηλασία. Αυτό είναι και το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στις γυναίκες, μετά το χάλκινο που είχαν κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου, στο ίδιο αγώνισμα, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.
Οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού έδωσαν «μάχη» αρχικά με το πλήρωμα της Νέας Ζηλανδίας για να περάσουν από 4ες στην 3η θέση, κάτι που κατάφεραν.
Και ήταν κοντά και στο ασημένιο μετάλλιο, αλλά στα τελευταία μέτρα οι Ρουμάνες Τζιανίνα Έλενα φαν Γκρόνινγκεν και Ιονέλα Λιβία Κόζμιουτς άντεξαν στην πίεση του ελληνικού πληρώματος για να περάσουν δεύτερες τη γραμμή του φίνις με 6:48.78. Οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού τερμάτισαν τρίτες με χρόνο 6:49.28.
Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν Βρετανίδες Έμιλι Κρέιγκ και Αϊμότζιν Γκραντ με 6:47.06 που είχαν ξεχωρίσει νωρίτερα στη διαδρομή και δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες υπάρχει στο πρόγραμμα για τελευταία φορά, αφού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες (2028) θα αντικατασταθεί με την Παράκτια κωπηλασία.
Από το 2004, στους έξι τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, λοιπόν, η ελληνική κωπηλαδσία μετρά έξι Ολυμπιακά μετάλλια μέχρι στιγμής (σ.σ. αύριο, 3/8 αγωνίζεται στον τελικό του σκιφ ο «χρυσός» στο Τόκιο Στέφανος Ντούσκος). Έχουν προηγηθεί δηλαδή αυτά των Πολύμερου-Σκαθίτη (χάλκινο) στο διπλό ελαφρύ το 2004 στην Αθήνα, Πολύμερου-Μούγιου (ασημένιο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στο Πεκίνο το 2008, Τσιάβου-Γιαζιτζίδου (χάλκινο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών το 2012 στο Λονδίνο, το χρυσό του Στέφανου Ντούσκου στο Τόκιο το 2021 στο σκιφ και το χάλκινο των Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Πέτρου Γκαϊδατζή σήμερα (2/8/2024) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών στο Παρίσι (2024).
Η εξάδα του τελικού του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών με ελληνική συμμετοχή έχει ως εξής:
1. Έμιλι Κρέιγκ και Αϊμότζιν Γκραντ (Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ) ΧΡΥΣΟ
2. Τζιανίνα Έλενα φαν Γκρόνινγκεν και Ιονέλα Λιβία Κόζμιουτς (ΡΟΥΜΑΝΙΑ) ΑΣΗΜΕΝΙΟ
3. Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού (ΕΛΛΑΔΑ) ΧΑΛΚΙΝΟ
4. Σάνον Κοξ και Τζάκι Κιντλ (Νέα Ζηλανδία)
5. Αοίφε Κέισι και Μάργκαρετ Κρέμειν (ΙΡΛΑΝΔΙΑ)
6. Μόλι Ρέκφορντ και Μισέλ Σέξερ
Η Ελλάδα περιμένει την πρόκριση στο μπάσκετ
Η Εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ έκανε το καλύτερο παιχνίδι της στο Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ στον πιο κρίσιμο αγώνα της για να παραμείνει «ζωντανή» απέναντι στην πανίσχυρη Αυστραλία. Προηγήθηκε ακόμη και με +19 (36-55 με την έναρξη της 3ης περιόδου), αλλά εν τέλει νίκησε με 77-71, μετά από άστοχο τρίποντο του Καλάθη στα 2΄΄ και τώρα πρέπει να περιμένει… για να μάθει αν προκρίνεται στους «8» του Ολυμπιακού Τουρνουά μπάσκετ. Η εθνική θέλει νίκη του Καναδά επί της Ισπανίας για να είναι 3η και την ίδια ώρα θα περιμένει και το αποτέλεσμα του αυριανού αγώνα Σερβία-Νότιο Σουδάν (3/8, 22:00). Οι Έλληνες διεθνείς θέλουν η Σερβία να επικρατήσει με 3+ του Νοτίου Σουδάν.
Με +8 θα ήταν μία από τις δύο καλύτερες τρίτες των τριών ομίλων και στην οκτάδα… αλλά για δύο πόντους θα παραμείνει σε αναμονή…
Στο α΄ μέρος, η Εθνική έκανε την Αυστραλία να μοιάζει… μικρή ομάδα, με τον Τόμας Ουόκαπ να παίζει εξαιρετική άμυνα στον Πάτι Μιλς, αλλά να μετρά και 13 πόντους, στο καλύτερο παιχνίδι του στη Λιλ. Ο Αντετοκούνμπο είχε σημειώσει 15 πόντους και ο Μήτογλου 11 στο πρώτο 20άλεπτο. Το “run ‘n’ gun παιχνίδι των παικτών του Βασίλη Σπανούλη, με κίνηση, γρήγορες πάσες απέδιδε, αφού αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να νικήσει τη «χάλκινη» στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Αυστραλία. Όμως, οι Έλληνες διεθνείς άρχισαν να κουράζονται, για ν’ ακολουθήσει ένα δεκάλεπτο με τη μικρότερη παραγωγικότητα και για τις δύο ομάδες (14-9 υπέρ των Αυστραλών στην 3η περίοδο). Και στο 4ο δεκάλεπτο, το 21-15 υπέρ της Αυστραλίας, παρά τα μεγάλα τρίποντα από Αντετοκούνμπο, Τολιόπουλο και Ουόκαπ κατά σειρά…, η εθνική έμεινε ένα καλάθι μακριά από την εξασφάλιση μιας άμεσης πρόκρισης, όταν ο Καλάθης αστόχησε στο τρίποντο.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τέλειωσε το ματς με 20 πόντους, 7 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Ο Ουόκαπ είχε 18 πόντους με 4/7 τρίποντα, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ από 13 πόντους πρόσθεσαν οι Ντίνος Μήτογλου (και 7 ριμπάουντ) και Βασίλης Τολιόπουλος (1/7 τρίποντα). Ο Καλάθης μοίρασε 8 ασίστ (και 7 πόντους). Με επτά ριμπάουντ τέλειωσε το ματς και ο βασικός σέντερ της εθνικής, Γιώργος Παπαγιάννης.
Ο Τζοκ Λάντεϊλ αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της Αυστραλίας, με 17 πόντους και 8 ριμπάουντ. Στους 13 πόντους έμεινε ο σούπερ σταρ των Αυστραλών Πάτι Μιλς και στους 6 ο Ντάντε Έξουμ. Όμως, ο Ντάισον Ντάνιελς έκανε ζημιά στην εθνική με 11 πόντους, 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Ο Τζος Γκίντεϊ μάζεψε 11 ριμπάουντ και σημείωσε 9 πόντους.
Τα δεκάλεπτα: 24-25, 36-53, 50-62, 71-77
Με τους Καλάθη, Ουόκαπ, Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο και Μήτογλου μπήκε στο παρκέ η εθνική. Οι Γκίντι, Μιλς, Ντάνιελς, Κέι και Λάντεϊλ ξεκίνησε η Αυστραλία. Η εθνική ξέφυγε με 2-8, με το πρώτο καλάθη από τον Αντετοκούνμπο και δύο σερί τρίποντα των Καλάθη και Ουόκαπ. Ο Αντετοκούνμπο μετρούσε ήδη επτά πόντους στο 11-15 της εθνικής, αλλά τα περιφερειακά σουτ του Πάτι Μιλς (δύο τρίποντα) επέτρεψαν στα «καγκουρό» να μειώσουν στον πόντο (14-15). Η Αυστραλία παρέμενε κοντά στο σκορ (19-21), χάρη στα ριμπάουντ του Τζοκ Λάντεϊλ (4 στην 1η περίοδο). Ο Τόμας Ουόκαπ είχε συνδεθεί, όμως με το καλάθι, έφτασε τους 8 πόντους με 2/3 τρίποντα και μαζί με τους 8 του Αντετοκούνμπο, τους 5 του Μήτογλου και του 4 του Τολιόπουλου, η εθνική διατήρησε προβάδισμα, με βραχεία κεφαλή (24-25 στο 10ο λεπτό). Ο Καλάθης μετρούσε 4 ασίστ, ενώ από 3 ριμπάουντ είχαν οι Αντετοκούνμπο και Παπανικολάου. Ο Πάτι Μιλς τέλειωσε το πρώτο δεκάλεπτο με 8 πόντους, 6 μετρούσε ο Λάντεϊλ και 4 ο 21χρονος Τζος Γκίντεϊ.
Με επιμέρους σκορ 14-0 (!) με την έναρξη του 2ου δεκαλέπτου…, χάρη σε δύο τρίποντα από Μήτογλου και Ουόκαπ, συνεισφορά στο σκορ και από Αντετοκούνμπο, Τολιόπουλο, αλλά κυρίως χάρη σε ασφυκτική άμυνα και έλεγχο των ριμπάουντ, η «επίσημη αγαπημένη»… έριξε στο καναβάτσο τη «χάλκινη» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, Αυστραλία, για να προσπεράσει με +15 (24-39). Μετά το 24-30, ο Ντάισον Ντάνιελς είχε τραυματιστεί στο γόνατο, όταν έχασε την ισορροπία του υπό την πίεση του Τολιόπουλου, βγήκε, αλλά εν τέλει επέστρεψε στο παρκέ για την ομάδα του Γκοορτζιάν. Οι Νικ Κέι και Τζοκ Λάντεϊλ μείωσαν σε 28-39. Όμως, οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη, έτρεχαν σαν… σκυλιά και στα δύο μισά του παρκέ, «πλήρωναν» τους Αυστραλούς με το ίδιο νόμισμα, απίστευτη ταχύτητα, κίνηση, γρήγορες πάσες και χάλασαν το μυαλό και το παιχνίδι τους. Ο κορυφαίος παίκτης της εθνικής στο ματς με τους “Boomers”, Τόμας Ουόκαπ βγήκε να πάρει λίγες ανάσες χωρίς να επηρεαστεί η εθνική. Με έλεγχο των ριμπάουντ από την Ελλάδα, οι Αυστραλοί εκνευρισμένοι πήγαιναν σε μακρινά σουτ, ήταν άστοχοι. Για να καρφώνει ο Αντετοκούμπο, να σκοράρει και ο Μήτογλου, ο Παπαγιάννης να είναι «πύργος» και η εθνική να ξεφύγει δύο φορές με +17 (33-50 και 36-53). Η εθνική είχε κάνει επιμέρους σκορ 13-28 στη 2η περίοδο απέναντι σε μία τόσο ισχυρή ομάδα, όταν οι δύο ομάδες πήγαν στ’ αποδυτήρια για το ημίχρονο (36-53). Ο Αντετοκούνμπο είχε 15 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Ουόκαπ 13 πόντους και ο Μήτογλου 11 πόντους και 5 ριμπάουντ. Ο Πάτι Μιλς είχε μείνει στους 8 πόντους της 1ης περιόδου, ενώ 8 είχε και ο Λάντεϊλ που σημείωσε μόλις 2 στο 2ο δεκάλεπτο.
Τη μικρότερη παραγωγικότητα και για τις δύο ομάδες είχε η 3η περίοδος, όπως φαίνεται και από το επιμέρους σκορ 14-9 υπέρ των Αυστραλών. Συγκεκριμένα, η Αυστραλία μπήκε με επιμέρους σκορ 11-6 στην 3η περίοδο μειώνοντας στους 12 πόντους τη διαφορά (47-59) με μπροστάρηδες τους Γκίντεϊ και Λάντεϊλ. Ο Τολιόπουλος έφτασε τα τέσσερα φάουλ και την ίδια ώρα επιθετικά η εθνική δεν λειτουργούσε. Το τρίποντο του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου… ήρθε μετά από αρκετή ώρα κακών επιλογών της εθνικής (47-62), για ν’ απαντήσει με τρίποντο από το… σπίτι του ο Μάθιου Ντελαβιντόβα (50-62), στα 56΄΄ πριν ολοκληρωθεί το 3ο δεκάλεπτο.
Από το 50-62 θα ξεκινούσε η 4η περίοδος. Οι Λάντειλ και Ντάνιελς (τρίποντο) έφεραν τους Αυστραλούς στο -7 (55-62). Όμως, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέτυχε ένα απίστευτο τρίποντο (55-65). Ο Αντετοκούνμπο, με γκολ φάουλ επανέφερε τη διαφορά στους 10 (57-67). Ο Ντάισον Ντάνιελς, όμως ήταν ευστοχος σε τρίποντο (60-67). Η εθνική δεν έβρισκε σκορ με την άνεση που επιδείκνυε στο ά μέρος. Ο Τολιόπουλος έκανε το 62-67, για το 62-69 απο τον Ουίλ Μάγκνεϊ. Και ο Πάτι Μιλς έφερε τους Αυστραλούς στο καλάθι (65-69). Ο Αντετοκούνμπο βγήκε να ξεκουραστεί. Ο Καλάθης έκανε το 65-71. Ο Τολιόπουλος αστόχησε σε τρίποντο, ο Αντετοκούνμπο που επέστρεψε έκανε επιθετικό φάουλ, αλλά με επιθετικό φάουλ χρεώθηκε και ο Λαντεϊλ στην επόμενη επίθεση της Αυστραλίας. Και ο Βασίλης Τολιόπουλος πέτυχε ένα μεγάλο τρίποντο από την κορυφή, για το 69-74 (+5), 2:07΄΄ πριν τη λήξη. Ο Ουόκαπ υπέπεσε σε φάουλ στον Έξουμ που έβαλε μόνο τη δεύτερη βολή (70-74). Ο Σπανούλης έριξε τον Καλάθη στο παρκέ, στη θέση του Μήτογλου, χαμηλώνοντας το σχήμα. Και ο Ουόκαπ πέτυχε το πιο σημαντικό τρίποντο του ματς (70-77), με 1:04΄΄ ν΄ απομένουν. Ο Καλάθης σταμάτησε με φάουλ τον Λάντεϊλ που είχε 1/2 βολές (71-77) στα 48΄΄. Για να αστοχήσουν σε προσπάθεια για τρεις τόσο ο ο Ουόκαπ (στα 24΄΄) όσο και ο Καλάθης (στα 2΄΄). Ο Ντάισον Ντάνιελς πήγε για buzzer beater αλλά ήταν κι αυτός άστοχος.
Διαιτητές: Βάσκες (Πουέρτο Ρίκο), Κοζλόβσκις (Λετονία), Μπατίστα (Πουέρτο Ρίκο)
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Μπράιαν Γκοορτζιάν): Ντάνιελς 11 (2), Γκίντεϊ 9 (1), Μιλς 13 (3), Γκριν, Ντελαβιντόβα 3 (1), Έξουμ 6 (1), Λάντεϊλ 17, Κέι 6, ΜακΒέιφ 3 (1), Μάγκνεϊ 3, Ριθ
ΕΛΛΑΔΑ (Βασίλης Σπανούλης): Ουόκαπ 18 (4), Λαρεντζάκης, Μωραϊτης, Τολιόπουλος 13 (1), Καλάθης 7 (1), Καλαϊτζάκης, Παπαγιάννης 2, Χαραλαμπόπουλος 3 (1), Παπανικολάου 1, Αντετοκούνμπο 20 (1), Μήτογλου 13 (1)
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ