Δρομολογήθηκε η διαδικασία για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου

Δρομολογήθηκε η διαδικασία για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου

Στις 18  Δεκεμβρίου μυστική ψηφοφορία από λαό  για την ανάδειξη του τριπροσώπου
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου στην σημερινή συνεδρίαση της υπό την προεδρία του Τοποτηρητή, Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου,  αποφάσισε την διενέργεια την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022, των εκλογών από τον λαό ( σ.σ: περιλαμβάνονται και οι κληρικοί) για ανάδειξη του τριπροσώπου για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.  Η εκλογή θα γίνει με μυστική ψηφοφορία και το τριπρόσωπο θα παραπεμφθεί στην Ιερά Σύνοδο, η οποία θα εκλέξει τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου. 
Αυτό ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Γεώργιος, μετά την διάρκειας  τρεισήμισι ωρών συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Ωστόσο , όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση , είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών. 
Επίσης , αποφασίστηκε στα εκλογικά κέντρα να προεδρεύουν κυβερνητικοί λειτουργοί και να παρίστανται εκπρόσωποι των υποψηφίων. Ο Τοποτηρητής είπε ότι τα έξοδα για την εργασία των κυβερνητικών λειτουργών θα καταβληθούν από την Εκκλησία.

 Η Ιερά Σύνοδος, τροποποιώντας τον καταστατικό χάρτη, αποφάσισε τη δημιουργία ψηφοδελτίου, στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα όλων των ενδιαφερομέων  για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.   Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου.  

Την ευθύνη ετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων και προετοιμασίας της εκλογικής διαδικασίας, ανέλαβε ο διευθυντής του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου, Ιωάννης Χαριλάου.  

Οι αποφάσεις για την διεξαγωγή των εκλογών και την τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη λήφθηκαν κατά πλειοψηφία , δήλωσε ο Τοποτηρητής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για την ημερομηνία των εκλογών λήφθηκε με 10 ψήφους υπέρ και έξι κατά, ενώ η απόφαση για τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη με 15 υπέρ και μια κατά. 

Όσον αφορά τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, οι οποίοι δεν έχουν την Κυπριακή υπηκοότητα, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε , σύμφωνα με τον Τοποτηρητή , ότι μετά την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, θα έχουν δυνατότητα υποβολής ένστασης, και ακολούθως εγγραφής στους καταλόγους, επιδεικνύοντας πιστοποιητικό βάπτισης.  ” Ὀσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι, όπως οι πολίτες άλλης χώρας, έχουν τρεις μέρες για να υποβάλουν ένσταση ώστε να εγγραφούν. Η εγγραφή, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνοδεύεται από υποβολή δικαιολογητικών ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και ότι είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Για να αποδείξουν το τελευταίο θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό βάπτισης από τη χώρα τους, κατάλληλο και κυρωμένο. Ερωτηθείς αν μπορούν να το πράξουν με πιστοποιητικό γάμου, είπε ότι αυτό θα μπορεί να γίνει δεκτό μόνο αν αναγράφει ότι το πρόσωπο αυτό που αιτείται εγγραφής, είναι Ορθόδοξος”, είπε.

Σύμφωνα με τον Τοποτηρητή , Μητροπολίτη Πάφου, οι κατάλογοι, ανέφερε, θα γίνουν από τον κ. Χαριλάου με την βοήθεια του κράτους και έτσι θα σταλεί εγκύκλιος που θα ανακοινώνει την ημέρα των εκλογών και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν. Οι εκλογές, πρόσθεσε, θα γίνουν στις εκκλησίες και οι εκλογικοί κατάλογοι θα γίνουν ανάλογα με τις οδούς που έχει κάθε ενορία.

Αναλυτικά, ανέφερε ότι ο κ. Χαριλάου θα πάρει τους καταλόγους από την Κυβέρνηση, οι οποίοι θα έχουν τους Έλληνες Κυπρίους και από τους οποίους θα αφαιρεθούν τυχόν Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Τουρκοκύπριοι. Σε αυτούς τους καταλόγους, είπε, θα ληφθούν οι οδοί που συνιστούν την ενορία και δεν συμπίπτει με το εκλογικό κέντρο που υπήρχε στις κυβερνητικές εκλογές και θα γίνουν νέοι κατάλογοι. “Αυτοί, οι νέοι κατάλογοι θα αναρτηθούν και σε αυτούς θα κληθούν οι ξένοι να κοιτάξουν, να κάνουν αίτηση για να εγγραφούν με τη διαδικασία των ενστάσεων. Όσον αφορά τους εγκλωβισμένους, αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει μέριμνα να ψηφίσουν όπως το πράττουν και στις κυβερνητικές εκλογές”, εξήγησε .

Σε ερώτηση για ποιό λόγο δεν επελέγη η 8η Ιανουαρίου για τις εκλογές, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για καταρτισμό των εκλογικών καταλόγων, ο Μητροπολίτης Πάφου απάντησε πως ορισμένοι Συνοδικοί, δεν επιθυμούσαν κάτι τέτοιο.  ” Όταν κάποιοι είναι έτοιμοι, δε θέλουν να δώσουν χρόνο στους άλλους να ετοιμαστούν”, ανέφερε.

*Παρατίθενται οι πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του 2010 για την  εκλογή Αρχιεπισκόπου ( Στο άρθρο 23 τροποποιήθηκε σήμερα το εδάφιο 6, το οποίο τώρα προβλέπει τη δημιουργία ψηφοδελτίου με την αναγραφή των ονομάτων όλων των ενδιαφέρομένων   για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο) 

 

Share this post