Δριμύ κατηγορώ Μενέντεζ κατά Ερντογάν.  

Δριμύ κατηγορώ Μενέντεζ κατά Ερντογάν.  

Από την Λευκωσία, όπου βρίσκεται, ο  πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας,  Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατηγόρησε με σφοδρότητα τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς έκανε λόγο για «απειλή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία».

Ο κ. Μενέντεζ ανέφερε : «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, γιατί ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή. Ειδικά όσον αφορά την επιθετικότητά του κατά της Κύπρου. Η βούλησή του να επεκτείνει την απολυταρχική του ισχύ σημαίνει πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι ΗΠΑ να συνταχθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία». Η επίθεση, όπως την χαρακτήρισε,  κατά των ειρηνευτών των ΗΕ στη νεκρή ζώνη στην Πύλα «ήταν μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ πρέπει  να περάσει άμεσα ένα ψήφισμα που να καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση σε κυπριακό έδαφος». «Αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε κάτι για να το αποτρέψει αυτό; Όχι. Τίποτα απολύτως», συνέχισε ο κ. Μενέντεζ.

Είπε πως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη,  εάν ληφθεί υπόψη ότι νωρίτερα αυτό τον χρόνο ο Ερντογάν πέτυχε επανεκλογή του στην Τουρκία «στήνοντας το παιγνίδι υπέρ του».

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ παρότρυνε τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να βοηθηθεί η αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

«Γιατί μέχρι σήμερα 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα κατέχουν ακόμη παράνομα 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας την ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα μέρη στον κόσμο», διερωτήθηκε ο κ. Μενέντεζ. «Είναι για αυτό, που λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή τουρκικής προσάρτησης της κατεχόμενης περιοχής», σημείωσε.

Επεσήμανε ακόμη πως «η πρόταση του Ερντογάν για εποικισμό του Αμμοχώστου παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, κάτι που οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδικάζουν σθεναρά».

Κατά την ομιλία του ο κ. Μενέντεζ είπε πως είναι υπερήφανος που είναι ένας από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές στη Γερουσία και προηγουμένως στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου και αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες που ανέλαβε προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων και στην άρση των απαγορεύσεων για την πώληση όπλων στην Κύπρο.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής είπε πως οι σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου βρίσκονται σε μια ιστορική καμπή. «Η σχέση μας δεν ήταν ποτέ άλλοτε καλύτερη», ανέφερε.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ – Κύπρου και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δυο χωρών

Ο κ. Μενέντεζ κάλεσε  τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να καταστήσει την επίλυση του Κυπριακού μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής της διακυβέρνησής του. «Πρέπει να πάμε από την απλή καταδίκη στη δράση», σημείωσε.


Ο Αμερικανός Γερουσιαστής είχε κατ’ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την πρόεδρο της Βουλής , Αννίτα Δημητρίου. 

Καλωσορίζοντας τον Αμερικανό Γερουσιαστή, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού προς έναν αληθινό, όπως τόνισε, φίλο της Κύπρου που αποτελεί πηγή έμπνευσης και αγωνιστικότητας για την προάσπιση των κοινών μας αρχών και της δημοκρατίας. 

Ο κ. Menendez εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας τη σημασία της νομοθετικής εξουσίας, ως του αντιπροσωπευτικότερου εκφραστή της δημοκρατίας, στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προκλήσεων.

 

ΦΩΤΟ: Αντρέας Λουκαΐδης

Share this post