Δραστηριοποίηση Αρχιμανδρίτη των Αθηνών υπέρ Ταμασού.-Επαφές στην Λευκωσία με ξένους διπλωμάτες

Δραστηριοποίηση Αρχιμανδρίτη των Αθηνών υπέρ Ταμασού.-Επαφές στην Λευκωσία με ξένους διπλωμάτες

Ο Λεμσού απαγόρευσε συλλείτουργο κληρικών του με τον Ταμασού , υποστηρίζουν προπαγανδιστές της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών , ο οποίος είναι και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, φέρεται να αναπτύσσει έντονη δράση υπέρ της υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Ταμασού& Ορεινής Ησαΐα για την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Πληροφορίες του ageliaforos.com αναφέρουν ότι ο Αρχιμανδρίτης (σ.σ: κατέχουμε το όνομα του), ο οποίος λέγεται ότι ἐχει καλές σχέσεις με ξένους διπλωμάτες στην Αθήνα, ήταν στην Λευκωσία στις 17 και 18 Νοεμβρίου και πιθανότατ και την περασμένη εβδομάδα.

Στις επισκέψεις του αυτές ο Αρχιμανδρίτης είχε διάφορες συναντήσεις. Ωστόσο , εντύπωση προκάλεσε η συνάντηση του με διπλωμάτη  της Πρεσβείας των ΗΠΑ και της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας.  Και οι δύο συναντήσεις έγιναν σε «ουδέτερο χώρο».

Έγκυρη εκκλησιαστική πηγή επεσήμανε  ότι «Ιεράρχης ή κληρικός μιας Εκκλησίας, που παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα άλλης αδελφής Εκκλησίας,   διαπράττει Κανονικό παράπτωμα».

Αρμόδιος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, απαντώντας σε ερώτηση του ageliaforos.com,  είπε ότι δεν θυμάται κατά πόσον ο Αρχιμανδρίτης ζήτησε άδεια για ταξίδι στο εξωτερικό. Πάντως , διαβεβαίωσε με έμφαση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Β’ “δεν έχει την παραμικρή ανάμιξη στο θέμα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών”. 

Η εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” έγραψε σήμερα ότι “ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας επικρίθηκε  για κάθοδο στην Κύπρο Αρχιμανδρίτη από την Ελλάδα, ο οποίος φερόταν, σύμφωνα με επιτελεία αντιπάλων του, να προωθεί τον κ. Βασίλειο για τον θρόνο, επικαλούμενος επιθυμία της ελληνικής Κυβέρνησης. Πάντως, ο ίδιος ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας απέφυγε να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη (όπως έπραξαν άλλοι υποψήφιοι), θεωρώντας ότι δεν ήταν σωστό να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για προεκλογικούς σκοπούς”. Από την Μητρόπολη Κωνσταντίας μας διέψευσαν το περί ” καθόδου  Αρχιμανδρίτη από την Ελλάδα”.  

Λεμεσού -Ταμασού  

 Προπαγανδιστές της Μόσχας στην Ουκρανία  γράφουν ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος  “απαγόρευσε σε κληρικούς  της Επαρχίας του να συλλειτουργούν με τον μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και σε πιστούς  να κοινωνούν στη Μητρόπολη Ταμασού”.  

 Η  ” Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων”, επικαλούμενη δικές της πηγές,  αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού υιοθέτησε αυτή την στάση, μετά το συλλείτουργο, στο Φανάρι, του Μητροπολίτη Ταμασού  με τον “Αρχιεπίσκοπο” Αγάπιο της  OCU ( Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας), την οποία αποκαλεί σχισματική  η Εκκλησία Μόσχας.  

Ο Μητροπολίτης Ταμασού (α) και ο Αρχιεπίσκοπος Αγάπιος (δ)
Από το δημοσίευμα προκύπτει ότι την πληροφορία έδωσε Ρώσος κληρικός, ο οποίος υπηρετεί στην Μητρόπολη Λεμεσού. Αυτός ανέφερε ότι ο Μητροπολίτης Αθανάσιος του εξήγησε πως ” από τη στιγμή, που ο Μητροπολίτης Ησαΐας συλλειτούργησε με  ένα πρόσωπο ¨χωρίς κανονική χειροτονία¨, δεν ευλογεί τους ιερείς της Μητρόπολης του να  συλλειτουργούν με τον Ησαΐα και τους πιστούς να κοινωνούν στη Μητρόπολη( Ταμασού)”.
Από το δημοσίευμα συνάγεται  ότι η Μόσχα αναμιγνύεται στα εκκλησιαστικά πράγματα της Κύπρου και επιχειρεί  να προκαλέσει  προβλήματα μεταξύ των δύο Ιεραρχών, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για τον Αρχιερατικό θρόνο  και είχαν ταχθεί κατά της μνημόνευσης από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ του Μητροπολίτη Κιέβου& πάσης Ουκρανίας Επιφανίου. 

Share this post