Δρ Βωνιάτης: Η εικόνα των κρουσμάτων δεν είναι ορθή

Δρ Βωνιάτης: Η εικόνα των κρουσμάτων δεν είναι ορθή

Αυτό που πρέπει να παρακολουθήσουμε από κοντά και με κάθε λεπτομέρεια είναι τις νοσηλείες και μάλιστα τις νοσηλείες στις Εντατικές γιατί είναι αυτά τα στοιχεία που μας δίνουν την πραγματική εικόνα.

Τα κρούσματα στην κοινότητα είναι κατά πολύ περισσότερα από αυτά που δημοσιοποιούνται καθημερινά, δηλώνει ο επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης, ο οποίος σημειώνει ότι η πανδημία δεν θα φύγει φέτος, αλλά θα χρειαστεί ακόμη ένα με δύο χρόνια για να ελεγχθεί παγκοσμίως.

Εκφράζει σε άλλο σημείο των δηλώσεών του την άποψη ότι η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου θα ανακοινωθεί αυτό τον μήνα από τους αρμόδιους φορείς στην ΕΕ και Αμερική, ενώ σημειώνει ότι οι νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που πρέπει να ανησυχήσει και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Η εικόνα των κρουσμάτων δεν είναι αντιπροσωπευτική

Ο Δρ Βωνιάτης αναφέρει ότι η εικόνα που βλέπουμε στην κοινότητα, δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων, δεν είναι αντιπροσωπευτικός.

«Είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα. Γιατί ξέρουμε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των ατόμων που νοσηλεύονται αντιπροσωπεύει τους πραγματικούς αριθμούς. Είναι στο 3%. Άρα αν συνεχίζουμε να έχουμε τα ίδια επίπεδα, γιατί αυτά τα επίπεδα που βλέπουμε αντανακλούν την κατάσταση που ήταν πριν δέκα ημέρες, που είχαμε περίπου χίλια κρούσματα, αν συνεχίσουμε να βλέπουμε την ίδια πίεση, τα κρούσματα που ανακοινώνονται, 500 ή 600, δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα», αναφέρει.

Σημειώνει ότι οι νοσηλείες μάς δίνουν την εικόνα αυτή τη στιγμή. «Αν δούμε τον αριθμό των νοσηλειών σε σύγκριση με τον αριθμό των κρουσμάτων, θα πούμε ότι τα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα και οι νοσηλείες είναι ψηλά. Οι νοσηλείες πάντοτε αντανακλούν την εικόνα μέχρι και δεκαπέντε ημέρες πριν κι όχι την πραγματικότητα σήμερα. Γιατί κάποιοι που θα νοσήσουν βαριά δεν νοσούν σήμερα, θα νοσήσουν σε επτά ή δέκα ημέρες ώστε να χρειαστεί να νοσηλευτούν. Υπάρχει ένας λανθάνων χρόνος, ο οποίος μας φέρνει τα πράγματα σε διαφορετική κατάσταση. Πολλοί, επίσης, που νοσούν πολύ ελαφριά μπορεί να μην διαγιγνώσκονται», προσθέτει.

Νοσηλείες ρεκόρ στις Εντατικές

Ο Δρ Βωνιάτης σημειώνει ότι αυτό που πρέπει να παρακολουθήσουμε από κοντά και με κάθε λεπτομέρεια είναι τις νοσηλείες και μάλιστα τις νοσηλείες στις Εντατικές γιατί είναι αυτά τα στοιχεία που μας δίνουν την πραγματική εικόνα.

«Είναι φανερό ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι νοσηλείες στις Εντατικές, όσο ποτέ. Έχουμε φθάσει στο 30% των νοσηλευόμενων να είναι σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ή Εντατική. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να δούμε κατά πόσο αυτή η τάση θα συνεχίσει να αυξάνεται ή θα αρχίσει μια πτωτική τάση. Αν αρχίσει μια πτωτική τάση τις επόμενες δέκα ημέρες, αυτό θα είναι πολύ καλό γιατί σημαίνει ότι πάμε προς την σωστή κατεύθυνση. Αν όμως συνεχίζει είτε το ίδιο είτε να αυξάνεται η πίεση στις μονάδες αυτές, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», επισημαίνει.

Χρειάζεται μεγάλος αριθμός τεστ για τη διαμόρφωση εικόνας

Ο Δρ Βωνιάτης λέει ότι όσα περισσότερα είναι τα τεστ που διενεργούνται τόσο το καλύτερο. Όσον αφορά τα δωρεάν τεστ, σημειώνει, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιοι φορείς, οι οποίοι θα παρέχουν αυτά τα τεστ δωρεάν. Χθες είχαμε πάρα πολλά τεστ, πέραν των 60 χιλιάδων, που είναι ένας καλός αριθμός, σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα τεστ που θα βλέπουμε, αλλά και στις νοσηλείες.

«Αυτές τις ημέρες έχουμε φθάσει στην κορύφωση των νοσηλειών. Η πίεση όσον αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι ότι έχουμε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», πρόσθεσε.

Η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου θα ανακοινωθεί εντός Αυγούστου

 

Άποψη του Δρα Βωνιάτη είναι ότι θα χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου. «Θα ανακοινωθεί, σύντομα ελπίζω, μέσα στον μήνα αυτό από τους αρμόδιους φορείς που είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ μαζί με το FDA», σημειώνει.

Κληθείς να σχολιάσει αν είναι επαρκή τα μέτρα που λήφθηκαν, λέει ότι «φαίνεται ότι είμαστε σταθεροποιημένοι αλλά, αυτό θα δείξει τι γίνεται και με τις νοσηλείες. Αν αρχίσουν οι νοσηλείες να ξεφεύγουν ακόμη περισσότερο, τότε νομίζω τα μέτρα δεν θα είναι επαρκή αλλά και πάλι θα εξαρτηθεί κατά πόσο προχωρεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Έχουμε φθάσει στο 66%, που είναι ένα καλό ποσοστό πληθυσμού, αλλά πρέπει να φθάσουμε στο 82-85% για να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ελέγξει την κατάσταση», προσθέτει.

Η πανδημία δεν φεύγει φέτος, θα χρειαστεί ένα με δύο χρόνια ακόμη

Ο Δρ Βωνιάτης λέει ότι δεν πρόκειται να φύγει η πανδημία το 2021. «Μπορεί να ελέγξουμε σε ένα μεγάλο βαθμό την πανδημία στην Κύπρο με το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Ανά το παγκόσμιο, η πανδημία θα πάρει ίσως ακόμη ένα-δύο χρόνια για να ελεγχθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι ο κίνδυνος θα υπάρχει πάντοτε εκεί, ο κίνδυνος για μια νέα μετάλλαξη θα υπάρχει για εισαγωγή ακόμη και στην Κύπρο, άρα τα πράγματα δεν είναι πολύ εύκολα. Τουλάχιστον για φέτος, δεν πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε πίσω στην απόλυτη ομαλότητα», καταλήγει.

ΠΗΓΗ : ΚΥΠΕ

Share this post